71 Living Room Pendant Lighting Accent Lighting Design Photos And Ideas

The colors in the furniture highlight the rich tones of the preserved stained glass.
With regards to the woodwork, "all of the new stuff that we added all have modern profiles," says Rausch, but their application recalls the home’s traditional roots. White paint marries new and old.
The open living area is light and bright, with flexibility integrated into the plan. A simple oak credenza provides minimal separation between the living area and the cooking/dining space. Large windows introduce plentiful natural light, while sliding glass doors draw in the garden. Oak paneling conceals additional kitchen storage space.
The built-in sofa anchors the living room and faces the existing fireplace. The Leather Oval Chair with a red steel base sits off to the side, and the coffee table was fashioned by attaching vintage steel legs to another tile sample board.
Set on a family cattle farm in a Western Australia coastal town on the Margaret River, Bush House, by Archterra founder Paul O'Reilly, marries a single-plane roof with a prefabricated steel frame support structure. A rammed-earth wall carries through O'Reilly's house into the outdoors, melding with oiled plywood, anodized aluminum, and recycled furniture.
It’s hard to believe, but this trendy stay was purchased by Kathrin and Brian Smirke at a tax auction for $7,000. While it sounds like a great deal, the 1957 property was abandoned—and it needed to be stripped to the studs and completely rebuilt. The DIY interiors now are teeming with photo opps—from stylish vignettes to an outdoor tub constructed from a water trough.
The living room is a blend of old and new, simple and bold, playful and sophisticated with Muuto, Tom Dixon, and repurposed Maharam furniture.
A muted color palette of mostly whites and grays is accented by green hues and natural wood finishes, as in the exposed wood beams above.
The home’s entry, anchored by a nursery to the north and an office to the south, leads directly to the main living area.
The firm raised the height and increased the width of the new opening between the kitchen and dining room.
The main living area is open and fluid. The polished concrete floors have radiant heating.
In the winter, the glass facade collects heat from the southern sun, and in summertime, interior shades/curtains cut 50% of the solar heat gain.
A door was replaced with an internal window that sheds light on the stairwell and a cat flap, so that the cats can move between rooms even if the kitchen door is closed.
The unit is 3.5 meters long and 2.4 meters tall, and is a chic focal point in the room.
Large sliding glass doors open the main living spaces to the landscape.
In Lorne, Victoria, Austin Maynard Architects gave an old shack near the beach a modern revamp and a timber extension that allows for elevated sea views. With interiors lined in recycled Silvertop Ash, the house oozes a cozy, cabin-like feel.
“This is a fairly smart home, so we can control the HVAC system, the lighting, and the security system all from our phones and keypads on the wall,” Meelena explains. “We didn’t want to go overboard, but there was a certain amount of technology that was integrated into the overall design.”
What was once walled off as an enclosed entryway is now open to the living space, creating a grand, welcoming, and light-filled front room.
Sliding glass doors open to a private rear garden for indoor/outdoor entertaining during the warmer months.
A Juliette balcony with double French doors allows the ocean breezes to fill this stylish retreat, which has high, vaulted ceilings.
“We did not want a lot of bold colors in the art to distract,” says Hill. The artwork was purposefully chosen to blend in with the furniture, rather than stand out.
All the furnishings were designed by Patricia Bustos Studio save for the ceiling lamps, which are a Joa Herrenknecht design by the brand Bolia.
The multi-colored carpet by Ragmati was created with a soft and "furry" feel to contrast with the hard surfaces.
The focal point of the room is "Thunder Face" by Paul Fuentes, a David Bowie-inspired print that features the model Ronja Okane as a 21st-century superhero. The fabric on the walls, ceiling, and furniture were sourced from Gaston and Daniela.
cozy by the fire
Jean-Yves Rouleau, designer of the Lac Brûlé House, enthuses that the home’s “clean, rectilinear volumes create spaces that intersect, letting light into the sky and give a view of the forest at all times.” Near the living room, a skylight filled with a hammock allows the homeowners to view the stars at night.
La Vinya, PGA Golf Resort | Studio RHE
Jon's living room is anchored with a double-faced concrete masonry chimney with indoor and outdoor functionality. The steel stairs on the left lead up to a mezzanine study area.
The home's furnishings and decor reflect the couple's personal style, with a blend of midcentury modern and Scandinavian-inspired pieces.
The front entry and waiting area is stylish and sleek with a blend of Blu Dot and Herman Miller furnishings atop a hide rug from Forsyth.
A wall of glass provides a strong connection with the surroundings and easy garden access.
On the upper level is an attic leisure space that can be used as a home theatre.
Located at the center of the home, the new two-level atrium connects the existing living areas to the attic spaces above.
Located in Portola Valley, California, this renovation of a William Wurster Ranch house began with a study of the home’s history. Inspired by original photos of the 1950s home, the renovation refreshed its significant architectural past without detracting from its Wurster essence.
A bespoke kitchen counter effortlessly blends into the living room, where a Diciotto x2 chandelier hangs to provide warm, cozy lighting.
A Cosmorelax Essex sofa sits in the living area, along with Maxalto Fulgens armchairs.
Wrapped in cypress wood inside and out, the home embodies the principles of organic architecture.
Built at the end of the 19th century, 411 Vanderbilt Avenue is a brick carriage houses that originally sheltered the horses and coachmen for an upscale estate on Clinton Avenue. The luminous living room features built-in shelving, custom cabinetry, and a gas fireplace with a customized wood mantel by Fitzhugh Karol further enhance the interiors.
The original fireplace and stucco ceilings were retained in the living lounge.
The fireplace feature wall has a concrete hearth, oak paneling, and wall-mounted cabinetry with pre-finished door slabs from New Age Veneers in the "Ravenswood" finish. A steel box integrated to the side of the fireplace stores wood, and glass walls make the most of the small site.
Expansive glazing creates a continuous visual connection between the interior living spaces and exterior patio.
Modern, chic furnishings and colorful artwork create a stylish interior setting.
living room and kitchen
living room with navy blue couch, original artwork, and crown molding
Open shelves and sleek cupboards line one wall of the living room. The floor-to-ceiling glass door leads to the exterior courtyard, which is bounded by the perforated brick wall.
Studio Batiik director Rebecca Benichou, explained that she was inspired by Moroccan style “even though no one noticed”.
The light-filled, lovely living room of 411 Vanderbilt.
The luminous living area of 409 Vanderbilt Avenue.
Wein House - Besonías Almeida arquitectos

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.