493 Living Room Pendant Lighting Rug Floors Design Photos And Ideas

Living Room
Throughout the home, walls and ceilings are clad in whitewashed pine, complementing the oak flooring. LaCantina’s Zero Post Corner Sliding Doors open a corner of the living area to the deck and views of Portage Bay. “When I see boats pass or people rowing, I feel almost like I’m on vacation while surrounded by leisure activity,” Suzanne says.

Photo by Kevin Scott
The family is very creative—the artwork throughout the home was created by the client’s children, and his wife is a designer who selected and placed all the interior furnishings. The interior walls were left white to act as a gallery for the owners’ extensive art collection. In order to give the spaces warmth and coziness, the ceiling was clad in Atlantic white cedar from reSAWN Timber Co.
Facing a COVID-19 shutdown, Taylor and Michaella McClendon recruited their family to build a breezy tiny home on the Big Island—which you can now purchase for $99,800.
At Alex Strohl and Andrea Dabene’s Nooq House in the Rocky Mountains of northwest Montana, highlights include a suspended fireplace, cathedral ceilings, and expansive windows. "The windows are my favorite feature. I've loved seeing the colors change in the fall, snow in the winter, and bears in the spring," says Andrea.
The living room features a sofa by Medley Home, a rug by Dash & Albert from Annie Selke, Akari Paper Lanterns by Noguchi, and an Aluminum Group Management chair by Charles and Ray Eames for Herman Miller.
The airy, light-filled interior is made of reclaimed timber and siding from a 19th-century barn.
The sitting room is an updated homage to the past that references the home’s history while keeping a distinctly contemporary vibe. "However, she did want to make one room that felt old," explains Yun.
Triple-glazed windows and doors from Zola mitigate thermal gain.
The living room on the first floor is the main family gathering space. “It is the collection zone for togetherness, and offers an abundance of natural light and extended views out to the bay and beyond,” says architect Tony Vella.
Jane Austen's restored family home in Bath, England, is now a rental on Airbnb. Sunlight from a central courtyard pours into the living area, which features a cosy seating area and several nooks for writing or reading.
This silk-and-wool rug was custom-designed by Gideon Mendelson for this Westchester home. The design was executed by Sprung & Rich.
A Pampa rug from Argentina adorns this light-filled living room designed by Cortney Bishop.
The living room is anchored by a large concrete fireplace that also forms the house's robust structural system. Pops of color come from a painting by Milton Wilson.
Saksi's "Battle Of Harapouri
The interiors of the home feature light wood-paneled ceilings, large picture windows, and exclusive custom furniture and lighting also designed by Aalto.
The addition of the antiqued mirrored panels amplifies natural light that the living room receives from the adjacent sunroom.
In the richly hued living room, a Milo Baughman coffee table with a chrome base and custom marble top pairs with Milo Baughman barrel chairs that have been reupholstered in a saturated blue fabric. A custom velvet sofa adds another textured layer. A custom light fixture with crystal bulbs from The Future Perfect hangs like jewelry above the space, and a geometric painting by senior JHID designer Chelsie Lee ties the colors together.
A plush yellow sectional from Camerich is paired with a Milo Baughman drum table and a Bertoia Diamond Lounge Chair. An O'lampia Retroline Duo pendant hangs above.
Natural light streams throughout the second floor thanks to the structural arch walls, which “subdivide the residential program without obscuring light and views.”
The event center is illuminated by large skylights overhead. The space opens to an outdoor deck. The design is a mix of store-bought and vintage with kilim rugs and woven baskets hung as wall art "to add a cozy factor and texture to the concrete and wood space," says Morgan.
A long bench seat is built into the rear wall of the living room, allowing for various seating configurations and a relaxed atmosphere.
A hammock chair in the living room overlooks the wood stove at the center and the sofa against the west wall, creating a cozy living space.
The main living area on the ground floor has 20-foot-high ceilings and an open floor plan. The high ceilings allow the 395-square-foot home to feel expansive, light, and breezy. In cold weather, the owner grows seedlings by the south-facing windows.
“I’ve been looking at cabins and small homes since I was a teenager,” says the owner. “I knew I wanted the home to have a small footprint, but for the interior space to still feel open and expansive.” This informed the interior planning, as he knew he didn’t want the upper floors to completely enclose the ground floor. By minimizing the second floor and including an open third-floor loft bedroom, he was able to maintain a spacious feeling and avoid making the interior spaces feel too enclosed.
The great room is designed for indoor/outdoor living. The floor-to-ceiling glass wall at the back of the space (which is just a slice of the all-glass rear) includes a bi-fold NanaWall door system that opens the home to an outdoor terrace and the lush surroundings.
A rendered peek inside a 2X lightHouse model.
Whitney updated the living room by employing a light palette and rich textures. Beige linen covers the built-in sofa cushions; the pale tone maintains a feeling of spaciousness.
Gaby sourced many of the interior furnishings from salvaged goods dealers and reclamation yards. The hanging rail in the surf room and several pieces of furniture in the living/dining space came from Retrouvius.
The home’s modest finish palette is accented with pops of color. The deep burgundy carpet in the entrance hallway is mirrored by the sofa in the living room and accented by rich blue side chairs.
 A look inside the two-bedroom guest house, also treated to a complete makeover.
The open living area is light and bright, with flexibility integrated into the plan. A simple oak credenza provides minimal separation between the living area and the cooking/dining space. Large windows introduce plentiful natural light, while sliding glass doors draw in the garden. Oak paneling conceals additional kitchen storage space.
A palette of wood, stone, and steel extends from the outside in.
For outdoor enthusiasts Bob and Pam Norton, the town of Big Sky, Montana, was a natural choice for the location of their second home. Having purchased a remote lot with views of Lone Peak, Pioneer Mountain, and Cedar Mountain, they envisioned a private, year-round retreat that integrated with the terrain. “We wanted to live in the view,” says Pam. “We wanted the outdoors to come in.”
The backside of the dark-painted room for the music studio has shelving and display space for books and objects.
The first step was to tear out the existing wall-to-wall carpeting and replace it with cabin-grade, oak flooring to give the house a classic feel and to help anchor the more modern walls and trim. They ordered the flooring from a large company and despite it being the cheapest option offered, the total expense came to $2,300 for materials, making the wood floors—according to Anderson—their biggest splurge.
A combined living room, kitchen, and dining area enjoy ample light and views thanks to the glazed northern facade.
Built with redwood, glass, red brick, and concrete, the house was originally designed by John Lautner for the Schaffer family, who used to spend time enjoying picnics under the resident oak trees. Lautner built the house horizontally around the oaks.
The courtyard is an extension of the living room, which can be separated by a folding glass door. The angled roofline and clerestory windows are visible above the second-story bedroom window.
The living room, located adjacent to the dining area, leads to the backyard.
Built in 1937, Taliesin West was an experiment in desert living that evolved at the hands of master architect Frank Lloyd Wright and his apprentices until he passed in 1959. Conceptualized as a refuge from the harsh winters of the Midwest, the complex—which grew to include a drafting studio, dining facilities, three theaters, a workshop, Wright’s office and private living quarters, and apprentice and staff residences—takes direct inspiration from the arid landscape.
A tired midcentury in Eagle Rock with a chalky-green facade was transformed into a warm, contemporary home for a couple and their two daughters. The original single-level house had three bedrooms, two bathrooms, a small kitchen, a concrete deck in the backyard, and an above-ground swimming pool beside the guest house. "The first thing we did was put in white oak hardwood floors throughout the house, then add the Fleetwood sliding doors off of the living room. Eventually, we added a bedroom, extended the master bedroom and added an ensuite bathroom, enclosed the washer/dryer area, which expanded the kitchen, built a wood deck, wood fences, and then remodeled the guest house. No room was untouched by the time we were finished," says Matt, a woodworker and designer who is also the founder of L.A. handcrafted furniture brand Monroe Workshop.
Living room with low built in units maximises sense of height to new living space, while shelves provide ample spaces to display client's wonderful collection of African artefacts
Living Room
Living Room
A modern farmhouse outside Tahoe National Forest stands as a vacation home and gallery for the owner’s art. Designed by architect Clare Walton, Martis Camp House consists of four gable forms divided by stone-clad volumes. Inside, the spaces are a collaboration between the owner, an artist and art collector, and interior designer Brittany Haines of ABD Studio. A departure from the owner’s main residence that exudes a more traditional style, the summer and winter getaway is teeming with bespoke furniture, vintage finds, and personal art.
It’s hard to believe, but this trendy stay was purchased by Kathrin and Brian Smirke at a tax auction for $7,000. While it sounds like a great deal, the 1957 property was abandoned—and it needed to be stripped to the studs and completely rebuilt. The DIY interiors now are teeming with photo opps—from stylish vignettes to an outdoor tub constructed from a water trough.
Another view of the living space. A large sliding door spans the entire width of the room, while windows extend to fill the rest of the gable end.
Nearly 500 miles from the high-rise apartment that Ralph Weigand and Maurício Uhle share in São Paulo sits a modest, prefabricated cabin, nestled deep in one of southern Brazil’s verdant forests.
At a 1954 midcentury home in the West hills of Portland, Penny Black Interiors deftly updated the residence with standout cabinetry, carefully-selected tile, and wallpaper galore. The renovation balanced preserving the home's innate character and updating its function for modern life.
Kitchen, Meals & Living area
The chic contemporary interiors feature concrete floors and plywood paneling, with black accents that echo the cabin’s exterior.
The Kinuta A-DT01 dining table was inspired by “the crude beauty and roughness of the demolished Kinuta apartment interiors prior to their restoration.” The structure of the table is meant to reflect the apartments’ geometric design.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.