36 Living Room Pendant Lighting Medium Hardwood Floors Storage Design Photos And Ideas

A cantilevered addition creates more space for the kitchen and pantry, as well as this cozy new family nook.
A “cathedral” roof above the open-plan living area creates a sense of volume in the small space. The storage is all contained in carefully planned bespoke joinery units.
The living area’s cathedral ceiling extends outwards to become the northern veranda awning, which helps to shade the interior.
Two dividing orange bulkheads—which are the box gutters that protrudes through the house—separate the three pavilions. The family congregates in the central pavilion for meals around the dining table, and to relax in the lounge.
The built-in sofa anchors the living room and faces the existing fireplace. The Leather Oval Chair with a red steel base sits off to the side, and the coffee table was fashioned by attaching vintage steel legs to another tile sample board.
At a 1954 midcentury home in the West hills of Portland, Penny Black Interiors deftly updated the residence with standout cabinetry, carefully-selected tile, and wallpaper galore. The renovation balanced preserving the home's innate character and updating its function for modern life.
Adding in live-edge details via countertops, freestanding furniture pieces, or built-in shelves is something that O’Donnell enjoys. "It’s fun to come up with uses for funky live edges and incorporate that into the design and still make it functional," he says.
The existing living room received modern built-in storage and blue paint that syncs with the addition.
The original fireplace was cleaned up and repaired. "Also, the room previously had just a small passageway to the kitchen and no real place to put a television. We’re not big TV watchers, so we wanted to keep the mantle TV-free, so that it was not a focal point of the room," says Valencia. "We opened up the passage to the kitchen to give the home a modern layout and added a built-in TV/media cabinet (on the left wall)."
White paint considerably brightens up the space, and now the living room overlooks the pool.
The living area features Roche Bobois furnishings and a rug made from the farm’s sheep wool. Not pictured is the central fireplace built of locally quarried stone.
The simple form of the Dog Room lets it blend in with a range of styles, for interior or exterior use.
A Juliette balcony with double French doors allows the ocean breezes to fill this stylish retreat, which has high, vaulted ceilings.
As an architect who specializes in universal access design and ADA compliance and as a wheelchair user herself, Karen Braitmayer was no stranger to the challenges of accessible design. Although she had been able to take advantage of her 1954 home's single-level, open layout, as her daughter (also a wheelchair user) grew up, the family's accessibility needs also shifted. The main living area includes a more formal sitting area near the entrance, the dining area, Braitmayer’s workspace, and the kitchen—you can see the couple’s daughter working at the island. In the foreground is a pair of midcentury chairs; at left is a Heywood-Wakefield that Braitmayer found at an antiques shop. Seattle-based designer Lucy Johnson completed the interiors. The windows are from Lindal, and the exterior doors are from Marvin.
The design team sought to make rooms feel more like apartments, and so included reading nooks and hangout spots throughout, mixing jewel-toned furnishings with vintage finds and rock-and-roll ephemera.
The mansion has multiple spaces for entertaining, including this light-filled living room with bay windows.
A boldly patterned black-and-white cabinet is the star of this stair hall and entryway, which has accents of rich golds that shine against a neutral taupe wall. Sculptural light fixtures also help give the space a sense of personality and richness.
The use of light colors on the walls and ceiling of The Pacific Pioneer by Handcrafted Movement keeps the two lofted sleeping spaces at either end of the tiny home from feeling claustrophobic, while the blues, greens, and natural wood of the furniture and cabinetry are simple but thoughtful.
At one end of the tiny home is the living area, with seating on casters for mobility and a lofted bed. Storage has sliding doors for access and covers the wheel well; the leaves of the cabinet can also be flipped horizontally to create a table. The lofted bed can be lowered with the push of a button, and a coffee table doubles as a step stool.
When the husband-and-wife team behind Austin-based Co(X)ist Studio set out to remodel their 1962 ranch-style house, they wanted to update it to suit their modern lifestyles—as well as demonstrate the design sensibilities of their young firm. The original home was dim, compartmentalized, and disconnected from the outdoors. Architects Frank and Megan Lin opened up the floor plan, created an addition, and built an expansive back porch, using several reclaimed materials in the process.
Luceplan Counterbalance floor lamp and Ditre Italia sofa.
The living room boasts original wood paneled ceiling and walls, and beautiful built-in bookshelves.
The upper level is home to the dining room, living room, and kitchen.
In the wide hallway between the kitchen and additional bedrooms is an entertainment and leisure space.
Built-in bunks are decked out with a private window for viewing the outdoors, and an adjustable reading light from Prima Lighting.  A simple pendant hangs above the main space.
“In an eighteen-foot-wide brownstone, there’s only so much you can do. But we wanted  it to feel fresh,” Keith Burns, architect and resident
Near a Gent wood-burning stove by Thorma in the living area, an IKEA Poäng chair and ottoman provide a cozy spot for reading. Thanks to the passive design strategies utilized by Ovchinnikov, the house stays warm through the winter with only minimal heating required.
Built in wood shelving sits below clerestory windows, opposite a large brick fireplace with a sculptural chute.  Expansive windows provide views of the Bay beyond.
Plum accents, including a Saarinen Womb chair in aubergine Rivington fabric by KnollTextiles, complement the apartment’s exposed brick. The trio of Paper tables, designed by GamFratesi for Gubi, can nest in various formations, while a Clear Ice chandelier from ABC Carpet & Home and semisheer curtains made by Beckenstein Fabric & Interiors lend the room a soft glow.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.