72 Living Room Pendant Lighting Concrete Floors Table Design Photos And Ideas

Living, dining, and kitchen spaces flow into one another in the soaring great room. Here, the Sacramento firm placed new, polished concrete slabs over the original ones to alleviate unsightly cracks.
The living room on the first floor is the main family gathering space. “It is the collection zone for togetherness, and offers an abundance of natural light and extended views out to the bay and beyond,” says architect Tony Vella.
Featured during Palm Springs’s Modernism Week, this funky pad embodies a rock-and-roll vibe with Mick Jagger memorabilia living alongside leopard prints, skulls, and pop-inspired colors. Up to six guests can enjoy this three-bedroom, two-bathroom home.
The communal dining table in the main house was custom-made by a local woodworker and island timber mill owner, Joe Romano, in collaboration with WindowCraft. Raw metal supports for the table were fabricated by Salish Metalworks on Orcas Island, a sister island to San Juan.
When a couple approached Colorado-based Cottle Carr Yaw (CCY) Architects for a modern mountain retreat, they brought with them images of what would be the founding inspiration behind the new design—a simple and rugged cabin in Norway where the husband and his relatives had been gathering since the 1950s. Much like this ancestral Norwegian cabin, the new getaway is designed with the same rustic charms and deference to the landscape, as well as an inviting environment for friends and family to gather for generations to come.
What was once a poorly planned floor plan has transformed into open, brightly lit living spaces at the hub of the home.
A mezzanine loft level provides extra floor space without increasing the home's footprint. Built-in bookshelves double as a guardrail for the lofted work space, accessed by a built-in ladder.
The living area has a wall of windows, the central two of which are operable. The orientation of the volume and the windows were specifically located to take advantage of the view.
The chic interiors have a modern Scandinavian vibe.
When the casement windows are opened, family members can bask in sunlight while reading a book indoors.
Alchemy Builders installed the roof and windows using traditional materials and building methods.
cozy by the fire
Internally, colors are muted, and the use of a washed oak gives the spaces warmth.
Alspec Aluminum and Dowell Windows products facilitate a strong indoor/outdoor connection.
Rows of globe lights featured throughout the rooms cast light in all directions—including up at the ceiling.
The tongue-and-groove ceiling has not been painted, and globe pendant lighting abounds.
The renovation opened the kitchen to the living space and added an island for increased prep and storage space.
The dining area features a distinctive cinder block fireplace. Molded plastic side chairs are arranged around a Segmented Base table, all by Charles and Ray Eames for Herman Miller. The space is illuminated by a Saucer pendant lamp by George Nelson from Modernica.
The dining table and chairs were designed by Tim Sharpe.
Located in Portola Valley, California, this renovation of a William Wurster Ranch house began with a study of the home’s history. Inspired by original photos of the 1950s home, the renovation refreshed its significant architectural past without detracting from its Wurster essence.
A bespoke kitchen counter effortlessly blends into the living room, where a Diciotto x2 chandelier hangs to provide warm, cozy lighting.
Dawnsknoll optimizes the capture of natural light and cross ventilation, keeping down electrical costs. Interior/exterior courtyards, as well as the master and living room sliders, help circulate breezes. Sustainable heating is also introduced through radiant floor heating and domestic water heating throughout the house.
Vertical strips of white-painted populus paneling clads the exterior wall of the second-floor bedroom, creating a house-within-a-house effect. The sofa is by EBD and the chairs by APPAREILarchitecture.
A view of the dining area and living space from the kitchen. The floors are polished concrete while the walls are lined in baltic birch. The lighting is by Hamster.
The roofs of both wings converge at the garden to create a continuous porch around the house.
A light gray sofa sits in the living lounge.
The front of the wall that separates the kitchen from this playroom is a chalkboard where the couple’s son can play and draw.
Overall living area with dual aspects and connections to an interstitial garden court and rear landscaped yard beyond its concrete terrace
The minimalist interiors feature a mainly monochromatic palette with white walls and black surfaces, including the granite island top and window trim. Small pops of color help break up the color scheme.
"The triangular highlight frames views of the old Edwardian pressed metal roof and chimneys," the architects say of the triangular window to the left. "Like a traveler reflecting upon their hometown from abroad, we look back at the original part of the house, see its foibles and imperfections, and love it all the more for these eccentricities."
The view out to the garden.
The bed is attached to the ceiling and hangs on a platform two meters above the floor. Elevating the bed allows the main living areas and storage to be tucked below.
The open-plan living room, kitchen, and dining area are handsomely punctuated with Lightyears Caravaggio pendant lights and the dramatic Moooi Random Lights.
The timeless character of the black concrete is felt as one enters the semi-hidden entrance path to the house, and each of the volumes gradually reveals itself.
A look at the dining table by Habitat and colorful IKEA dining chairs.
The use of wood softens the industrial feel of the concrete.
The living spaces are orientated to the north, while the bedrooms have been placed in the south of the home.
Cradle-to-cradle certified carpet from the Shaw Group adds a warm layer in the living room.
The hotel is furnished with rattan furniture made in Sarchí, a Costa Rican town famous for crafts.
A hanging rattan chair and Acapulco chairs add a breezy, laid-back vibe to the lounge.
Climbing vines form a green wall and ceiling in the communal lounge area, providing some privacy without disturbing the natural setting.
Faulkner employed a strategic use of concrete, steel, wood, and glass to avoid “dating” the property.
A curved pink couch designed by Campagnola curves around a 1970s-style conversation pit in the living room.
Polished concrete blocks and a concrete floor are contrasted by a birch plywood tray ceiling. Paola and Jason cut the vertical strips in the ceiling themselves and placed fabric behind to soften the acoustics. Custom brackets were added to the modular seating from West Elm, the table top and legs were found on Etsy, and the chandelier is by Avenue Lighting.
In the living area, a cedar storage unit made by Grant features a five-by-five-foot sliding panel that conceals shelving and the television. “It’s a way to make it feel less like a TV room during the day,” Beer says. The sunken sofa—a throwback to the residents’ childhoods in the 1970s— is from the Houdini collection by King Living. The dining chairs were a secondhand purchase.
The front great room is intentionally public; the furniture-like wall (inspired by Mies’ Farnsworth house) creates privacy for all other rooms—even with no window coverings. No rooms have interior walls that connect with the outer perimeter of the house, echoing a design element of our 1958 E. Stewart Williams house in Palm Springs, CA.
The open plan living area, complete with sealed concrete floors and ceilings lined with hoop pine, looks out on a 366-square-foot veranda and has views towards the natural estuary of Pittwater.
The existing space's concrete floors and zinc windows were restored.
A neutral palette for furniture keeps the interior feeling light and sun-drenched.
Though loads of natural light comes in from the courtyard, these large skylights also afford a view of the sky. The coffee table is from Modernica and the Eames Lounge is from Herman Miller.
In the great room, the curved ceiling reaches 16 feet. A Roche Bobois sofa faces a double-sided, indoor/outdoor fireplace made of board-formed concrete.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.