165 Living Room Ceiling Lighting Recessed Lighting Design Photos And Ideas

The living space overlooks a three-foot-wide covered patio with artificial turf.
The Atrium Townhome by Robitaille Curtis has a 32-foot atrium with a skylight running the full width of the house. The third story features a net “floor” at the top of the atrium that turns the void into a dramatic play surface adjacent to the kid’s bedrooms. The use of a net in this location precludes the need for guardrails and opens the floor plan to unimpeded views to and from the third floor. Riggers from Cirque du Soleil provided and installed the trapeze net.
The main living areas of the 2000-square-foot home flow into one another and take advantage of the sea views. The deep frame around the doors to the pool modulates sunlight and privacy. The couch is from B & B Italia.
La Vinya, PGA Golf Resort | Studio RHE
The House for Booklovers and Cats by BFDO Architects
Full-height windows provide the living room with lots of natural lighting. A generous fireplace anchors the room.
A full-height wall of glass brings additional natural light into the open-plan living area. The step down creates a cozy divide in the space.
Radiant floor heating, a high-efficiency boiler, a heat recovery ventilator, and a convection wood stove work to conserve energy.
Large windows provide natural light while showcasing the spectacular landscape that surrounds the property.
Glass sliding doors section off the interior courtyard.
The Throckmorton Renovation can be likened to a small art gallery. Official Design honored the history of the Bud Oglesby-designed home by adding a plentitude of natural light and celebrating the formal geometry of the original design.
Perched on a small hilltop, the Sondern-Adler House exhibits the tenets of Usonian design.
A few steps lead up to the dining room area.
The elegant space is anchored by a brick, wood-burning fireplace.
The floor-to-ceiling windows look out onto the stone terrace and provide a strong connection with the outdoors.
Clerestory windows line the top edge of the room.
The interior includes furnishings from Nirvana Home, Article, and Restoration Hardware. The open staircase with clear balustrades keeps sight-lines clear and uncluttered.
Interior spaces, such as the main living area, deliberately frame exterior views. Per the architects: "Thus, the beautiful oak trees on the opposite side of the creek are still 'belonging' to this house by the use of a technique called shakkei or borrowed scenery—to expand limits visually."
Fronting Alamo Square Park, the living room’s pitched ceiling creates an expansive space for socializing and relaxing. The space is accented by a custom sofa and window seat by Franciscan Interiors, rocking chairs from B&B Italia, a Lake low credenza by BDDW. The fireplace-adjacent bench seating is upholstered in William Yeoward Alverdia fabric in Ocean, complementing the teal accents in the adjoining dining room and kitchen.
Design firm Dash Marshall worked with Structure NYC to customize a spec apartment on the Brooklyn waterfront for Rachel Klauber-Speiden and Josh Empson. Built-ins, multiuse spaces, and clever design details give the couple the flexibility and personalization they sought.  The closet wallpaper is Nuvole from Cole & Son’s Fornasetti collection.
The floor-to-ceiling windows are made from tempered glass that can withstand temperatures up to 450 degrees. The windows provide stunning views from the Sunset Strip to the ocean.
The living room features a wood-burning fireplace, as well as a tongue-and-groove ceiling that has been painted white.
The open floor-plan is anchored around the original concrete fireplace.
The elegant, modernist-inspired living space boasts vintage Barcelona chairs and a Cassina sectional. The French doors lead out to the courtyard.
A three-dimensional bronze work of art by Denver–based Yoshitomo Saito hangs above the fireplace. From afar, it appears to be inspired by the surrounding bird sanctuary; however, up close, it resembles leaves. The wood-paneled ceiling and the wood columns are both original features.
The influence of the beach is echoed in the living room's sandy, stucco masonry. A wall of windows brings a sense of the outside in.
The kitchen sits just off the living room area for easy entertaining. The roller shades are from J Geiger.
Floor-to-ceiling windows frame the stunning, panoramic view.
On the other side of the Cor-Ten fireplace is the living room. The custom Augustin sectional and the cocktail table are from Christian Liaigre, and paired with Ib Kofod-Larsen's Seal chair and ottoman.
The lower level features a bonus family room with a wall of built-in media cabinetry.
The open-plan interiors are flooded with natural light, which streams through a wall of east-facing windows to the clerestory that step up and down with the design.
This modern renovation of a traditional ranch-style home maintained the midcentury spirit of the home—and turned it into a showcase for the homeowner's collection of iconic furnishings.
The lower level also features has a board-formed concrete fireplace.
A large piece of natural granite bedrock forms the backdrop to the game room, which is furnished with Round Iron Gear Table by Jerome Abel Segun and a Thayer Coggin 'Baxter' sofa. "This large element in the game room features a small bar area which is also the transition zone from the sophisticated finishes of the majority of the house to a mine shaft theme, as one travels back into the mechanical area along rough-cut bedrock walls," adds the firm.
Recessed lighting keeps the interiors elegant and bright.
Sliding doors lead to the central courtyard, providing easy indoor/outdoor living and effortless entertaining.
The great room features an open floor plan, as well as a vaulted tongue-and-groove ceiling.
living area
Greene's golden retriever, Hudson, hanging out in the living room.
A look at the living room vignette. All original ornamental details have been pared down to fit into the context of a more modern aesthetic.
A deep bench below the windows extends the length of the space, providing additional seating. In addition to large parties, the living room also plays to host music recitals. Acoustic wood ceiling panels enhance the sound quality and provide visual warmth. Built-in benches and steps allow guests to find a comfortable corner.
Fireplace Detail w/ Custom Hinged Screen
Living Room
Living Room
The open-plan layout is a fitting setting to embrace a minimalist, Scandinavian-inspired aesthetic.
Feng Shui principles have informed the placement of the mirrored surfaces. In the living room, the mirrored panel has been placed so that the tenant can't see himself in the mirror when sitting on the sofa.
The living area has been carved out from the space between the yellow kitchen box and the wood-paneled entertainment box.
Playroom
Main living room view.
living room and kitchen
This view shows the space from another angle. The door at the bottom of the staircase leads to the laundry area. The door to the right of the staircase goes to a modern wine cellar with a sleek mounted wine rack from Stact.
An original brick wall with an arch opening frames views of The Press Room, a cozy lounge lined with paneled walls painted a deep cranberry hue to match the Press Room bar front.
Deep overhangs keep the harsh sun at bay.
For the common areas, they choose more masculine, and contemporary design elements, and a darker color scheme to express the style preferences of the husband.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.