89 Living Room Ceiling Lighting Shelves Design Photos And Ideas

The Atrium Townhome by Robitaille Curtis has a 32-foot atrium with a skylight running the full width of the house. The third story features a net “floor” at the top of the atrium that turns the void into a dramatic play surface adjacent to the kid’s bedrooms. The use of a net in this location precludes the need for guardrails and opens the floor plan to unimpeded views to and from the third floor. Riggers from Cirque du Soleil provided and installed the trapeze net.
Full-height windows provide the living room with lots of natural lighting. A generous fireplace anchors the room.
A full-height wall of glass brings additional natural light into the open-plan living area. The step down creates a cozy divide in the space.
A pullout desk is hidden underneath one of the shelves.
"We needed furniture that could be easily wiped down and rid of sand from the beach and dirt from our hikes; a leather sofa was a must," she says. Jorie added a daybed to the living area as an extra space to sleep, if needed.
Designed to capture the character of traditional wooden cabins within a contemporary framework, this family residence in Fairplay, Colorado, is comprised of two volumes linked by an outdoor deck.
A few steps lead up to the dining room area.
The floor-to-ceiling windows look out onto the stone terrace and provide a strong connection with the outdoors.
The cedar-clad interior provides protection from the sun and orients views towards the ocean.
In the living room, the wood and concrete shell is accented with a steel stair railing and a window wall with a Mondrian pattern in the glazing.
Dash Marshall introduced new furniture, lighting, floors, and trim, as well as custom-designed millwork installed by Casagrande Woodworks. The living room features a Vico #13K782 (Morandi 3) sofa, armchairs by Cassina, and a Milo Baughman-designed, Thayer Coggin bronze finished steel coffee table.
Ample storage is provided in the kitchen area and the steps leading up to the bed.
The two yellow hanging pendants contrast with the light green and hint at the punches of yellow also found in the bathroom.
The cozy lower level living space houses the home's second fireplace.
Now, looking towards the front of the bus, two couches face each other. The couches can seat the whole family and also be converted into a full-sized bed, if needed. There is storage in the couch bases and a shoe shelf by the front door. The Mayes Team writes on their blog: "This has been such a blessing and has helped us to keep the bus organized."
Graham Hill, a sustainability advocate whose TED talks have delved into the benefits of living small, put his own lessons into practice at his 350-square-foot apartment, which he shares with his partner and two dogs. Quick transitions, like drawing the FilzFelt curtain, convert the living space into a bedroom.
Design firm Dash Marshall worked with Structure NYC to customize a spec apartment on the Brooklyn waterfront for Rachel Klauber-Speiden and Josh Empson. Built-ins, multiuse spaces, and clever design details give the couple the flexibility and personalization they sought.  The closet wallpaper is Nuvole from Cole & Son’s Fornasetti collection.
The floor-to-ceiling windows are made from tempered glass that can withstand temperatures up to 450 degrees. The windows provide stunning views from the Sunset Strip to the ocean.
In legendary designer Jens Risom's home, the painted white brick fireplace is flanked by wood bookshelves that join to form a mantle.
The living room and dining room were originally separated by a central fireplace, which interior designer Nicole Hollis removed to create this great room. She installed a modern, custom eight-foot-long open gas fireplace in the living room, equipped with sensors that automatically turn it off when someone gets too near to the flames.
The open-plan interiors are flooded with natural light, which streams through a wall of east-facing windows to the clerestory that step up and down with the design.
Located in Portola Valley, California, this renovation of a William Wurster Ranch house began with a study of the home’s history. Inspired by original photos of the 1950s home, the renovation refreshed its significant architectural past without detracting from its Wurster essence.
A raised U-shaped gallery runs around the space. The house has a total of four half-floors, which requires the family to do a lot  of climbing. “It was modern at the time, but it’s not practical,” Werner admits. The row of paintings is by Leopold Hauer.
Fitted with a new black-framed window unit, the new, light-filled living room features a sofa and coffee table from Beitili.
The Living room
A great way to spend the day reading a book.
A deep bench below the windows extends the length of the space, providing additional seating. In addition to large parties, the living room also plays to host music recitals. Acoustic wood ceiling panels enhance the sound quality and provide visual warmth. Built-in benches and steps allow guests to find a comfortable corner.
Canny 'The New' Dining / Living
Wilson transformed the interior of this 1974 airstream so it could be used for a variety of purposes, such as a dressing room for Iggy Pop and Beck during the Project Pabst Music Festival in Portland, Oregon.
Feng Shui principles have informed the placement of the mirrored surfaces. In the living room, the mirrored panel has been placed so that the tenant can't see himself in the mirror when sitting on the sofa.
The living area has been carved out from the space between the yellow kitchen box and the wood-paneled entertainment box.
In this view of the living room, the landscaped courtyard is visible. "External spaces become an extension of living zones, maximizing the usable area of the site and contributing to the sense of generosity of space," the architects explain.
Interior view West
In the living area, six large windows on the west-facing wall look out toward the streets of SoHo.
The redesign of the staircase is a contemporary touch which could have just as easily existed in the home's original state. The wood slat screen blends with the wooden staircase and the wood ceiling opening the space and making it feel bigger—a huge improvement over the sheetrock wall that had been previously there.
Colorful teal and green cushions decorate the built-in wood furniture. Simple open shelves extend along the living space, providing additional storage.
The Books and Records Library
The Dining and Living Room
The living spaces are orientated to the north, while the bedrooms have been placed in the south of the home.
Cradle-to-cradle certified carpet from the Shaw Group adds a warm layer in the living room.
For this 780-square-foot apartment Hong Kong apartment, local practice MNB Design Studio used plywood, smart storage solutions, and tapped into the principles of origami to create a highly structured, minimalist home.
An open plan kitchen, dining and living room features high wood-paneled ceilings and plenty of natural light.
Two sculptural wooden chairs face a wood-burning stove.
Garden Avenue Renovation - Living Room
Media Room
Stairs lead up to the upper level.
Room 1, located on the 2nd floor,  blends industrial detailing with exposed brick walls, polished concrete floors, rich textile finishes, and a custom walnut bed.
The home is perfect for entertaining.
A raw steel box inserted into one of the concrete walls serves as a storage system for the owners’ collection of rare vintage vinyl records.
The mixed-wood floor includes cherry with maple parquet. The Pol chair is by Mark Albrecht Studio.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.