92 Living Room Accent Lighting Light Hardwood Floors Design Photos And Ideas

The firm furnished the home on a modest budget.
The couple intervened very little in the living room besides nudging the front door down the wall a foot—making room for the kitchen on the other side of the wall—and refinishing the fireplace tile in an inky black.
Great Room
Like all of the restored structures, the interior of the school house features a modern and bright aesthetic. The cottages range in size from one bedroom up to a nine-bedroom main house.
The combined living, dining, and kitchen areas take up the main floor. "The goal for the design was to feel [as though you are] outside," says Dignard. Large, sliding glass doors capture the view and lead to an exterior deck.
The home was gutted in the remodel, and the living spaces were oriented to take better advantage of the existing window plan.
The colors in the furniture highlight the rich tones of the preserved stained glass.
With regards to the woodwork, "all of the new stuff that we added all have modern profiles," says Rausch, but their application recalls the home’s traditional roots. White paint marries new and old.
A look back at the atrium on the left and the foyer on the right—sleek, built-in storage lines the entry on one side, opposite a two-sided fireplace.
The design team added new perimeter window openings to encourage light into the home wherever possible.
The wood-wrapped footbridge on the floor above defines the passage into the living room.
In the living room, a vintage tapestry by Alexander Girard anchors the space. The sofa was found on Craigslist, and the rug was purchased from Blue Parakeet Rugs.
VonDalwig Architecture revitalized the parlor floor living room while preserving its original period details. Updates include new wide-plank light engineered wood flooring and Clé's Arc tiles, which add a graphic element to the interior of the decorative fireplace.
A Matter Made Arch single-tier chandelier hangs from the tall ceiling in the living room. The 606 Universal Shelving System is from Visoe.
The pitched portion of the roof creates a high ceiling and an airy aesthetic in the living area, where large windows, including two half moon windows, facilitate plenty of sunlight.
The open living area is light and bright, with flexibility integrated into the plan. A simple oak credenza provides minimal separation between the living area and the cooking/dining space. Large windows introduce plentiful natural light, while sliding glass doors draw in the garden. Oak paneling conceals additional kitchen storage space.
Huge header beams and thickened walls allow for a generous opening between the living room and deck, with doors that recess into the wall cavity and a seamless meeting between the indoor floor and the exterior decking.
Designed by Atelier Du Pont, this breathtaking property exists in harmony with the surrounding landscape. Oriented in a manner that creates minimal impact on the existing terrain, the house idyllically nestles into nature, with vast views of the encompassing trees and vegetation. Inside, an orange Ligne Roset Sofa provides a comfortable space for rest and relaxation. A triangular window provides a picture of the tree canopy beyond, while drawing in natural light.
Living and Kitchen
All of the exterior furnishings are from Fermob. The wood-burning fireplace anchors the open living-dining space.
The living room is a blend of old and new, simple and bold, playful and sophisticated with Muuto, Tom Dixon, and repurposed Maharam furniture.
"The curve at the ceiling blurs the boundary between roofs and wall," says the firm.
Keeping in line with its dramatic facade, the home boasts a crisp, vibrant palette throughout. A moody-red velvet sectional provides ample seating in the main living room, while a shaggy, cream-colored rug adds an additional level of texture.
The home’s entry, anchored by a nursery to the north and an office to the south, leads directly to the main living area.
Ladder to loft adds a playful element.
When not in use,  a TV is covered by a sliding barn door.
The refined architectural detailing is finished with natural textures and subtle color shifts, from clay brickwork to rose linen accents, creating a robust yet calming home.
The airy living room—tucked underneath a vaulted ceiling—flows between the kitchen and dining areas. A staircase leads to a voluminous double-height gym.
The firm raised the height and increased the width of the new opening between the kitchen and dining room.
In the winter, the glass facade collects heat from the southern sun, and in summertime, interior shades/curtains cut 50% of the solar heat gain.
A view looking from the kitchen to the open family room, which is outfitted with sofas by Perez Furniture. Above, interior windows in the upstairs bedrooms look out onto the double-height dining area and a view out of the giant window wall.
At the back of the master suite, a sitting area overlooks the backyard. The large space could also be used as small child's bedroom, although it's directly connected to the master bathroom.
Designed as a place to relax and take in the view, the living area features a custom sectional covered in fabric by Kravet and swivel chairs in fabric by Brentano. "Everything is family-friendly,” says Kendra. “We weren’t just designing for beauty—it had to be functional.” The custom table was finished with teak paper cord. The sconce is by Allied Maker.
View from the kitchen looking towards rear yard and mudroom.  Hidden doors conceal access to the powder room and the mudroom and its access to the rear deck, yard and parking, placing greater priority on the relationship between interior and exterior living spaces. 

Chair: Bonaldo Blazer Lounge Chair
Lamp: Cattelan Italia Lampo
A door was replaced with an internal window that sheds light on the stairwell and a cat flap, so that the cats can move between rooms even if the kitchen door is closed.
The unit is 3.5 meters long and 2.4 meters tall, and is a chic focal point in the room.
A view down the aisle to the bathroom, with the kitchen on the left and the eat/work counter on the right. The Modern Caravan combined walnut cabinetry and red oak flooring, with white counters, tile, and walls.
The view from the tiled bedroom/bathroom cube. The Alta Lounge Chair, with its swooping lacquered wood base, was designed by Brazilian architect Oscar Niemeyer and his daughter in 1971. Nildo José designed the marble coffee table, as well as the pair of concrete coffee tables.
A collection of artful furnishings rounds out the scheme in Loft Ninho. The cool gray Saccaro sofa and rug by Domdaqui Tapetes balance out the wood tones, while a spectrum of green accents, starting with the mint trim, bring welcome pops of contrast.
The parlor floor is bright with high ceilings and lots of natural light.
What was once walled off as an enclosed entryway is now open to the living space, creating a grand, welcoming, and light-filled front room.
Sliding glass doors open to a private rear garden for indoor/outdoor entertaining during the warmer months.
When set up as a rental unit, a KODA Concrete can accommodate two guests in the sleeping area and another two on a convertible sofa in the living area.
Walnut casework anchors both sides of the original fireplace. Steel plate provides a modern interpretation of the traditional hearth.
The common area in this penthouse by Studio RHE boasts a digital cube ceiling, stunning views, and an immense book collection by the bar.
Jean-Yves Rouleau, designer of the Lac Brûlé House, enthuses that the home’s “clean, rectilinear volumes create spaces that intersect, letting light into the sky and give a view of the forest at all times.” Near the living room, a skylight filled with a hammock allows the homeowners to view the stars at night.
A painting by artist Peter Stephenson hangs in the lounge room, the colors offset by the varying hues of ash wood.
The home's furnishings and decor reflect the couple's personal style, with a blend of midcentury modern and Scandinavian-inspired pieces.
The front entry and waiting area is stylish and sleek with a blend of Blu Dot and Herman Miller furnishings atop a hide rug from Forsyth.
The walls are lined with poplar plywood and sections are painted in a light-colored finish.
Located at the center of the home, the new two-level atrium connects the existing living areas to the attic spaces above.
Built at the end of the 19th century, 411 Vanderbilt Avenue is a brick carriage houses that originally sheltered the horses and coachmen for an upscale estate on Clinton Avenue. The luminous living room features built-in shelving, custom cabinetry, and a gas fireplace with a customized wood mantel by Fitzhugh Karol further enhance the interiors.
The original fireplace and stucco ceilings were retained in the living lounge.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.