39 Living Room Table Pendant Lighting Shelves Design Photos And Ideas

Like much of the Italian Riviera, La Spezia on the Ligurian coast has a long maritime history. It was precisely this seafaring legacy that inspired the design of this tiny home, a 377-square-feet apartment that was reconfigured to clearly separate the living and sleeping areas. A cabinetry wall is constructed with marine plywood.
From the start, the clients wanted their home to have a "barn look," honoring the agrarian vernacular of the built environment around them. Interior walls and ceilings are clad in local pine, with a paint treatment to remove the yellow from the wood.
The living area’s cathedral ceiling extends outwards to become the northern veranda awning, which helps to shade the interior.
Fitted with a new black-framed window unit, the new, light-filled living room features a sofa and coffee table from Beitili.
The firm raised the height and increased the width of the new opening between the kitchen and dining room.
A mezzanine loft level provides extra floor space without increasing the home's footprint. Built-in bookshelves double as a guardrail for the lofted work space, accessed by a built-in ladder.
Once the massive spud returned to its beloved homeland, Idaho native tiny house developer Kristie Wolfe—who spent two years on the road with the potato as an ambassador for the commission—transformed it into a cozy, chic rental property.
Finding a wheelchair accessible home in New York City can be a challenge, but after a diving accident left David Carmel paralyzed from the waist down, Carmel knew he was looking for a home that was "accessible but not institutional." Working with Della Valle Bernheimer, they made an apartment that is both beautiful and accessible, with a lightweight sliding wall that closes off the bedroom from the living area.
As an architect who specializes in universal access design and ADA compliance and as a wheelchair user herself, Karen Braitmayer was no stranger to the challenges of accessible design. Although she had been able to take advantage of her 1954 home's single-level, open layout, as her daughter (also a wheelchair user) grew up, the family's accessibility needs also shifted. The main living area includes a more formal sitting area near the entrance, the dining area, Braitmayer’s workspace, and the kitchen—you can see the couple’s daughter working at the island. In the foreground is a pair of midcentury chairs; at left is a Heywood-Wakefield that Braitmayer found at an antiques shop. Seattle-based designer Lucy Johnson completed the interiors. The windows are from Lindal, and the exterior doors are from Marvin.
The energy-efficient Dickerman Residence by Richard Pedranti Architect boasts warm wood ceilings, midcentury-inspired furnishings, and a stately stone fireplace.
When the doors are shut, the sleeping areas are completely concealed.
The light-filled lobby, located in the basement, is at once industrial and warm.
An L-shaped living, dining, and kitchen area overlook the backyard via full-height, triple-paned units from European Architectural Supply. "These high-performing European windows have substantial frames that are designed to not conduct cold and are also very well-sealed," the architects add. They used Schuco AWS75 Aluminium for the large first-floor units and Schuco SI82 uPVC for the smaller second-floor units. The striking drapery is from The Shade Store.
Located in Portola Valley, California, this renovation of a William Wurster Ranch house began with a study of the home’s history. Inspired by original photos of the 1950s home, the renovation refreshed its significant architectural past without detracting from its Wurster essence.
When the husband-and-wife team behind Austin-based Co(X)ist Studio set out to remodel their 1962 ranch-style house, they wanted to update it to suit their modern lifestyles—as well as demonstrate the design sensibilities of their young firm. The original home was dim, compartmentalized, and disconnected from the outdoors. Architects Frank and Megan Lin opened up the floor plan, created an addition, and built an expansive back porch, using several reclaimed materials in the process.
Dawnsknoll optimizes the capture of natural light and cross ventilation, keeping down electrical costs. Interior/exterior courtyards, as well as the master and living room sliders, help circulate breezes. Sustainable heating is also introduced through radiant floor heating and domestic water heating throughout the house.
The post-and-beam construction is highlighted by the use of white paint against the ceiling's natural wood finish, creating a chic, modern look.
The dining table is the Bonaldo Tracks table, while the dining bench is from IKEA. The window seat provides additional seating.
Overall living area with dual aspects and connections to an interstitial garden court and rear landscaped yard beyond its concrete terrace
"The triangular highlight frames views of the old Edwardian pressed metal roof and chimneys," the architects say of the triangular window to the left. "Like a traveler reflecting upon their hometown from abroad, we look back at the original part of the house, see its foibles and imperfections, and love it all the more for these eccentricities."
The open-plan interior has been sheathed in light-colored wood to create a sense of enclosure, as well as an escape from the modern world. The low-lying exterior decks have been designed to not require railings, ensuring the sightline to the surrounding wilderness goes unimpeded.
The bed is attached to the ceiling and hangs on a platform two meters above the floor. Elevating the bed allows the main living areas and storage to be tucked below.
This structure encloses the interior wall at an axis of 45 degrees on the plane.
The living spaces are orientated to the north, while the bedrooms have been placed in the south of the home.
Cradle-to-cradle certified carpet from the Shaw Group adds a warm layer in the living room.
The roundness of the house lends itself perfectly to an open, wallless floor plan.
A view from the second floor. Floor-to-ceiling windows keep the interiors bright and airy, while full height curtains provide protection from the heat of the sun.
For this 780-square-foot apartment Hong Kong apartment, local practice MNB Design Studio used plywood, smart storage solutions, and tapped into the principles of origami to create a highly structured, minimalist home.
In the living area, a cedar storage unit made by Grant features a five-by-five-foot sliding panel that conceals shelving and the television. “It’s a way to make it feel less like a TV room during the day,” Beer says. The sunken sofa—a throwback to the residents’ childhoods in the 1970s— is from the Houdini collection by King Living. The dining chairs were a secondhand purchase.
Designed by London architect John Pawson, this home in Saint Tropez has a freestanding fireplace framed by clean lines and bright white walls that acts as the heart a dynamic open-plan living room.
Built-in storage solutions and floating shelves provide ample storage in the main living space.  Homerwood Hickory flooring and exposed structure reach outwards to the views beyond.
From the dining room, you can see the connected living room and part of the custom storage they installed out of a white oak veneer.
Designer in Brooklyn, New York

"The pieces in the space are a combination of industrial reclaimed finds and bespoke, often both in the same item. The cabinets were a vintage medical find, powder-coated and set up on welded stilts. The mirror was commissioned from Made In Chinatown. Ceiling color and texture came through lots of trial and error in order to avoid the heavily toxic and arduous process normally involved in staining concrete. The mezzanine sign which marks the space was acquired through a long chain of inside jokes from a friend—I'm still unsure exactly of its origins, possibly the bygone New York Subway signage system."

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.