14 Living Room Table Pendant Lighting Wood Burning Fireplace Recessed Lighting Design Photos And Ideas

Birdseye designed the home to be "as visually quiet as possible," says Mac.
The communal dining table in the main house was custom-made by a local woodworker and island timber mill owner, Joe Romano, in collaboration with WindowCraft. Raw metal supports for the table were fabricated by Salish Metalworks on Orcas Island, a sister island to San Juan.
When a couple approached Colorado-based Cottle Carr Yaw (CCY) Architects for a modern mountain retreat, they brought with them images of what would be the founding inspiration behind the new design—a simple and rugged cabin in Norway where the husband and his relatives had been gathering since the 1950s. Much like this ancestral Norwegian cabin, the new getaway is designed with the same rustic charms and deference to the landscape, as well as an inviting environment for friends and family to gather for generations to come.
Anchored by a gas and wood-burning fireplace, the living area is also intimately enclosed by custom-built wooden bookshelves.
The energy-efficient Dickerman Residence by Richard Pedranti Architect boasts warm wood ceilings, midcentury-inspired furnishings, and a stately stone fireplace.
The original floor plan and design elements remain—from the concrete block fireplace to the restored sconces. The vaulted ceiling is made from western red cedar.
Floor-to-ceiling Lift/Slide doors by Weiland and clerestory glazing usher the outdoors in to the open-plan living and dining areas.
A white beamed ceiling adds structure to the open and airy living space bookended by immersive views of nature.
Modern Danish design has informed the minimalist interior, which is dressed in cozy fabrics and a muted natural palette.
The open-plan interior has been sheathed in light-colored wood to create a sense of enclosure, as well as an escape from the modern world. The low-lying exterior decks have been designed to not require railings, ensuring the sightline to the surrounding wilderness goes unimpeded.
The use of wood softens the industrial feel of the concrete.
The front great room is intentionally public; the furniture-like wall (inspired by Mies’ Farnsworth house) creates privacy for all other rooms—even with no window coverings. No rooms have interior walls that connect with the outer perimeter of the house, echoing a design element of our 1958 E. Stewart Williams house in Palm Springs, CA.
© Vojteck Ketz courtesy of Marta Nowicka & Co.
Trout Lake | Olson Kundig