50 Living Room Table Pendant Lighting Wood Burning Fireplace Design Photos And Ideas

Birdseye designed the home to be "as visually quiet as possible," says Mac.
Light-wood flooring and furnishings warm up the black-and-white interior.
The combined living, dining, and kitchen areas take up the main floor. "The goal for the design was to feel [as though you are] outside," says Dignard. Large, sliding glass doors capture the view and lead to an exterior deck.
The communal dining table in the main house was custom-made by a local woodworker and island timber mill owner, Joe Romano, in collaboration with WindowCraft. Raw metal supports for the table were fabricated by Salish Metalworks on Orcas Island, a sister island to San Juan.
Gaby sourced many of the interior furnishings from salvaged goods dealers and reclamation yards. The hanging rail in the surf room and several pieces of furniture in the living/dining space came from Retrouvius.
The central stair divides the home in two, but internal windows maintain open sight lines between the various spaces.
When a couple approached Colorado-based Cottle Carr Yaw (CCY) Architects for a modern mountain retreat, they brought with them images of what would be the founding inspiration behind the new design—a simple and rugged cabin in Norway where the husband and his relatives had been gathering since the 1950s. Much like this ancestral Norwegian cabin, the new getaway is designed with the same rustic charms and deference to the landscape, as well as an inviting environment for friends and family to gather for generations to come.
The open-plan living space is anchored by a classic stone-inlay, wood-burning fireplace. Large sliding glass doors lead out to the backyard pool area and make for easy indoor/outdoor living and entertaining.
Nearly 500 miles from the high-rise apartment that Ralph Weigand and Maurício Uhle share in São Paulo sits a modest, prefabricated cabin, nestled deep in one of southern Brazil’s verdant forests.
A muted color palette of mostly whites and grays is accented by green hues and natural wood finishes, as in the exposed wood beams above.
The open-plan dining and living areas, awash in natural light.
Artist and corrective-exercise specialist, Ruth Hiller, moved to Winter Park, Colorado from New York knowing that her home would be glass and steel with wraparound windows. She hopped on the phone with architect Michael Johnson, he drew the sketch, and it took a mere five minutes to decide on the design. The common areas are suspended and cantilevered over the backyard ravine, offering views of a winding mountain creek while also doubling the square footage. A Bathyscafocus by Focus Creations fireplace warms up the modern abode.
Anchored by a gas and wood-burning fireplace, the living area is also intimately enclosed by custom-built wooden bookshelves.
The living area has a wall of windows, the central two of which are operable. The orientation of the volume and the windows were specifically located to take advantage of the view.
The dining nook sits between the kitchen and the living room.
The energy-efficient Dickerman Residence by Richard Pedranti Architect boasts warm wood ceilings, midcentury-inspired furnishings, and a stately stone fireplace.
The interior view from the exterior terrace.
"They wanted a very practical house, with separate zones for kids and adults," said Taugbøl. "Because of the split levels, the experience of the space varies when you walk through it," and ascend the staircase. "The acoustics are also great due to the wood paneling in the ceiling." The Raimond pendent lights are from moooi, and the fireplace seating is IKEA.
The original floor plan and design elements remain—from the concrete block fireplace to the restored sconces. The vaulted ceiling is made from western red cedar.
The signature great room is one of the high points of the light-filled property.
The dining area features a distinctive cinder block fireplace. Molded plastic side chairs are arranged around a Segmented Base table, all by Charles and Ray Eames for Herman Miller. The space is illuminated by a Saucer pendant lamp by George Nelson from Modernica.
The dining table and chairs were designed by Tim Sharpe.
Vertical strips of white-painted populus paneling clads the exterior wall of the second-floor bedroom, creating a house-within-a-house effect. The sofa is by EBD and the chairs by APPAREILarchitecture.
A view of the dining area and living space from the kitchen. The floors are polished concrete while the walls are lined in baltic birch. The lighting is by Hamster.
The double-height living space is anchored by a wood-burning stove by Lopi in the corner. The large east-facing window on the far wall floods the room with magical morning light. All the windows and doors are by Quantum.
Large windows surround the home to frame spectacular views of the outdoors and also bathe the interiors with natural light.
Floor-to-ceiling Lift/Slide doors by Weiland and clerestory glazing usher the outdoors in to the open-plan living and dining areas.
Black Richlite also wraps around the living area as an interior band above the wooden shelf.
The minimalist interiors feature a mainly monochromatic palette with white walls and black surfaces, including the granite island top and window trim. Small pops of color help break up the color scheme.
A white beamed ceiling adds structure to the open and airy living space bookended by immersive views of nature.
Modern Danish design has informed the minimalist interior, which is dressed in cozy fabrics and a muted natural palette.
The open-plan interior has been sheathed in light-colored wood to create a sense of enclosure, as well as an escape from the modern world. The low-lying exterior decks have been designed to not require railings, ensuring the sightline to the surrounding wilderness goes unimpeded.
The open-plan living room, kitchen, and dining area are handsomely punctuated with Lightyears Caravaggio pendant lights and the dramatic Moooi Random Lights.
Bold, saturated tones contrast beautifully with the metallic finishes and neutral colors that characterize the furnishings in the living room.
Solar panels provide enough energy to power lighting and electrical outlets.
"A minimalistic color spectrum was used in order not to distract from the main accent—the view from the window," adds the architects.
The use of wood softens the industrial feel of the concrete.
Ray sits at the central hearth on the north end of the comfortable sunken living area. From this perspective, you can see how the interior spaces flow into one another, passing one half-level up into the breakfast nook and kitchen and out from there onto the overgrown hillside. The various built-in furnishings have all been there since the house's construction.
Polished concrete blocks and a concrete floor are contrasted by a birch plywood tray ceiling. Paola and Jason cut the vertical strips in the ceiling themselves and placed fabric behind to soften the acoustics. Custom brackets were added to the modular seating from West Elm, the table top and legs were found on Etsy, and the chandelier is by Avenue Lighting.
The front great room is intentionally public; the furniture-like wall (inspired by Mies’ Farnsworth house) creates privacy for all other rooms—even with no window coverings. No rooms have interior walls that connect with the outer perimeter of the house, echoing a design element of our 1958 E. Stewart Williams house in Palm Springs, CA.
© Vojteck Ketz courtesy of Marta Nowicka & Co.
Trout Lake | Olson Kundig
The bright and airy gallery space with a contemporary fireplace, sliding glass doors and a backyard pool serves as the perfect setting for Sanguino's work.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.