89 Living Room Table Shelves Design Photos And Ideas

In the living area and kitchen, materials such as concrete and ceramic tiles were chosen for affordability and durability. The angled skylight above the living room provides a void in the slab that could be utilized for a stair or ladder should a third story need to be added in the future.
The open-plan residential floor has been designed so that it can be easily adapted in the future. The joinery between the bedroom and the living space offers privacy without completely separating the two areas.
Inspired by Scandinavian and Japanese aesthetics, the modern Orchid tiny house features an interior clad in three-quarter-inch maple plywood.
The firm raised the height and increased the width of the new opening between the kitchen and dining room.
Open shelving between the living room and dining area maximizes light and air flow and showcases eclectic objects, which include old printing blocks found at a garage sale and bowls homeowner Kathryn Tyler’s mother bought in South Africa. For Tyler, storage is critical. "It's something that always gets overlooked but it's actually the most important thing. I calculated the linear footage of the books I own to make sure everything would fit."
Having served as her birthplace and childhood home where her parents and grandparents lived, the 1953 apartment that a client asked Brazilian studio Cupertino Arquitetura to renovate was steeped in family history.
The sofa is by Petter Skogstad for Cremme.
Warm wood accents form a common thread that connects each room.
Different shades of brown can bring a calm, earthy feel to living rooms and studies.
Double-height, steel-framed glass doors connect the entire home to its beachfront setting.
Little Kulala Lodge is the ultimate destination for modern desert luxury. It’s strategically located on the private Kulala Wilderness Reserve at the foot of Sossusvlei desert.
A mezzanine loft level provides extra floor space without increasing the home's footprint. Built-in bookshelves double as a guardrail for the lofted work space, accessed by a built-in ladder.
Full-height French doors lead from the den to the pool area.
The open floor plan, which blends dining and living spaces, is ideal for family or friendly gatherings. The 20-foot ceilings give the home a loft-like feel.
DS House provides its inhabitants with a relaxed, private atmosphere. Planned Living Architects' extensive use of timber complements the raw, tactile character of the in situ concrete walls.
Once the massive spud returned to its beloved homeland, Idaho native tiny house developer Kristie Wolfe—who spent two years on the road with the potato as an ambassador for the commission—transformed it into a cozy, chic rental property.
Leaving the ceiling unfinished adds to the material contrasts and saved money. Says Knight, "One example of a cost-effective strategy that also balanced the aesthetic qualities of the house is how we chose to forgo drywall on the ceilings. We paid more for the insulation to go above the rafters at the roof, but we gained this back in not using drywall and venting in the second-floor ceilings."
The architects dropped the floor of the lower level to create 10-foot-tall ceilings. The existing den and master bedroom now serve as a media room furnished with an Eero Saarinen table from Knoll, Bruno Hansen chairs, and an Original Timber Co. bench.
Berk melds inky tones with organic elements for a modern yet warm aesthetic.
Finding a wheelchair accessible home in New York City can be a challenge, but after a diving accident left David Carmel paralyzed from the waist down, Carmel knew he was looking for a home that was "accessible but not institutional." Working with Della Valle Bernheimer, they made an apartment that is both beautiful and accessible, with a lightweight sliding wall that closes off the bedroom from the living area.
As an architect who specializes in universal access design and ADA compliance and as a wheelchair user herself, Karen Braitmayer was no stranger to the challenges of accessible design. Although she had been able to take advantage of her 1954 home's single-level, open layout, as her daughter (also a wheelchair user) grew up, the family's accessibility needs also shifted. The main living area includes a more formal sitting area near the entrance, the dining area, Braitmayer’s workspace, and the kitchen—you can see the couple’s daughter working at the island. In the foreground is a pair of midcentury chairs; at left is a Heywood-Wakefield that Braitmayer found at an antiques shop. Seattle-based designer Lucy Johnson completed the interiors. The windows are from Lindal, and the exterior doors are from Marvin.
The Apartment boasts textured, vivacious interiors. Here, an Aalto Stool in the Hella Jongerius color edition doubles as a plant stand while Artek Lithographs from Edition Copenhagen by Mamma Anderson hang on the walls. The sculptural candlestick is by Arje Griegst.
The brushed brass drawer pulls are from Amazon.
The energy-efficient Dickerman Residence by Richard Pedranti Architect boasts warm wood ceilings, midcentury-inspired furnishings, and a stately stone fireplace.
Founded by three couples in Portland, Oregon in 2014, Tiny Heirloom designs tiny homes including this flexible model called The Goose. Most models feature a lofted bedroom and an open kitchen; The Goose, because of the use of a gooseneck trailer, actually features a second floor.
The living room is arranged on the second floor to create a sunny and comfortable environment.
From the living room wall, a panel folds down to reveal a bookshelf and form a table.
A cabinetry wall is constructed with marine plywood.
When the doors are shut, the sleeping areas are completely concealed.
The light-filled lobby, located in the basement, is at once industrial and warm.
A few steps lead up to the dining room area.
The cedar-clad interior provides protection from the sun and orients views towards the ocean.
This built-in seating area backs a dividing wall that sets off the kitchen and faces a brick inlay fireplace.
An L-shaped living, dining, and kitchen area overlook the backyard via full-height, triple-paned units from European Architectural Supply. "These high-performing European windows have substantial frames that are designed to not conduct cold and are also very well-sealed," the architects add. They used Schuco AWS75 Aluminium for the large first-floor units and Schuco SI82 uPVC for the smaller second-floor units. The striking drapery is from The Shade Store.
Located in Portola Valley, California, this renovation of a William Wurster Ranch house began with a study of the home’s history. Inspired by original photos of the 1950s home, the renovation refreshed its significant architectural past without detracting from its Wurster essence.
When the husband-and-wife team behind Austin-based Co(X)ist Studio set out to remodel their 1962 ranch-style house, they wanted to update it to suit their modern lifestyles—as well as demonstrate the design sensibilities of their young firm. The original home was dim, compartmentalized, and disconnected from the outdoors. Architects Frank and Megan Lin opened up the floor plan, created an addition, and built an expansive back porch, using several reclaimed materials in the process.
Dawnsknoll optimizes the capture of natural light and cross ventilation, keeping down electrical costs. Interior/exterior courtyards, as well as the master and living room sliders, help circulate breezes. Sustainable heating is also introduced through radiant floor heating and domestic water heating throughout the house.
White resin was used for the flooring in the living room.
The light-filled welcome area features an open library, seating, and a zen garden.
The post-and-beam construction is highlighted by the use of white paint against the ceiling's natural wood finish, creating a chic, modern look.
The dining table is the Bonaldo Tracks table, while the dining bench is from IKEA. The window seat provides additional seating.
Fitted with a new black-framed window unit, the new, light-filled living room features a sofa and coffee table from Beitili.
The blue cabinets of the kitchen run through into the living area with a softer natural oak top tying the room together. A modular sofa can be moved in different configurations.
Overall living area with dual aspects and connections to an interstitial garden court and rear landscaped yard beyond its concrete terrace
Unité d'Habitation in Marseille, France
"The triangular highlight frames views of the old Edwardian pressed metal roof and chimneys," the architects say of the triangular window to the left. "Like a traveler reflecting upon their hometown from abroad, we look back at the original part of the house, see its foibles and imperfections, and love it all the more for these eccentricities."
The open-plan interior has been sheathed in light-colored wood to create a sense of enclosure, as well as an escape from the modern world. The low-lying exterior decks have been designed to not require railings, ensuring the sightline to the surrounding wilderness goes unimpeded.
The bed is attached to the ceiling and hangs on a platform two meters above the floor. Elevating the bed allows the main living areas and storage to be tucked below.
This structure encloses the interior wall at an axis of 45 degrees on the plane.
Colorful teal and green cushions decorate the built-in wood furniture. Simple open shelves extend along the living space, providing additional storage.
The Dining and Living Room
The living spaces are orientated to the north, while the bedrooms have been placed in the south of the home.
Cradle-to-cradle certified carpet from the Shaw Group adds a warm layer in the living room.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.