44 Living Room Storage Recessed Lighting Design Photos And Ideas

The lower level also features has a board-formed concrete fireplace.
When the husband-and-wife team behind Austin-based Co(X)ist Studio set out to remodel their 1962 ranch-style house, they wanted to update it to suit their modern lifestyles—as well as demonstrate the design sensibilities of their young firm. The original home was dim, compartmentalized, and disconnected from the outdoors. Architects Frank and Megan Lin opened up the floor plan, created an addition, and built an expansive back porch, using several reclaimed materials in the process.
Dawnsknoll optimizes the capture of natural light and cross ventilation, keeping down electrical costs. Interior/exterior courtyards, as well as the master and living room sliders, help circulate breezes. Sustainable heating is also introduced through radiant floor heating and domestic water heating throughout the house.
In the living area is a U-shaped, multi-use couch that can be easily turned into a guest bed when needed.
From the open-plan living and dining area to the adjoining bedroom, the owner can enjoy spectacular views of the sea.
The blue cabinets of the kitchen run through into the living area with a softer natural oak top tying the room together. A modular sofa can be moved in different configurations.
A detail of the wood-buring fireplace.
The cozy living area features a white-on-white palette.
The living room boasts original wood paneled ceiling and walls, and beautiful built-in bookshelves.
The upper level is home to the dining room, living room, and kitchen.
The view out to the garden.
The open-plan living room and dining area feature a cementitious floor covering, ERCO recessed LEDs, and EDL cabinetry laminates.
The large windows open to the deck, giving the room a strong connection to the outdoors.
Terrazzo tile floors with solid brass are featured throughout the open plan layout. The cork inserts between the ceiling's vaulted beams were inspired by home's original design.
The home has been outfitted with the Crestron Home Automation system throughout.
A Noguchi coffee table in the living lounge.
An industrial style steel staircase gives the space a cool Manhattan warehouse look.
A handful of modernist classics—an Eames Lounge, a Bubble Lamp by George Nelson, and a shell armchair from Modernica—kit out the living room and kitchen.
Wide French doors extend the indoors out to a gracious patio and fire pit.
A sitting area with a stove creates a cozy sense of
All furnishings were purchased on a budget. The rug and Friheten sleeper sectional in the living room, the Luftig oven hood, Norrsjön sink, Sektion cabinetry, and countertop in the kitchen, and the small dining counter with Glenn bar stools were all sourced from IKEA.
The original home occupies a prominent hilltop overlooking Silicon Valley and faces into the pristine rolling hills of a nature preserve at the end of the house receiving the new addition. Taking cues from dominant natural elements of the surrounding densely wooded hillside – boulders, bark, and leaves – SaA created a two-story addition with the visual weight needed to anchor the long axis of the extended original house. Against this, the architects balanced steel-framed stair treads and awnings that cantilever from minimal structural supports as if leaves from a slender branch.
The sunny double height living space features custom concrete tiles,  plaster walls with built-in niche storage, and a custom slatted wood door leads to an indoor storage area.
The husband’s home office is furnished by a Toot lounge chair by Piero Lissoni for Cassina, a vintage Desk BO69 by Finn Juhl, and a Swivel chair by Hans Wegner. A custom picture rail, filled with family photos, is made of bands of wood that keep contents in place.
Zoning laws determined the maximum square footage of the guesthouse; as a workaround, Schwartz created a detached two-car garage, which did not count toward the dwelling’s overall size. In addition to the breezeway and the overhang, a series of ipe slats unite the two structures, covering the doors and a walkway in between. The living area is furnished with a Raleigh sofa and armchair by Jeffrey Bernett and Nicholas Dodziuk; the direct-vent gas stove is by Jøtul.
Over­looking the living room, a small loft area for watching television features a Movie Sofa by CB2 upholstered in Bayoux blue fabric. By building vertically, Stillwater was able to spare the home’s wooded surroundings.
From the 33rd floor, the view of Lake Michigan is expansive. Linen curtains from The Shade Store filter sunlight. Extra lighting is provided by LED ceiling lights, a Tatou F floor lamp by Patricia Urquiola, and a Copycat table lamp by Michael Anastassiades for Flos.
-
Chicago, Illinois
Dwell Magazine : September / October 2017
Living room connection to dining, bathroom beyond.
Living room window connection with orchard beyond.
The coffee table, red Memorex video ball TV, and red Mercer candlestick phone are all thrift store finds. The ceiling fan from Modern Fan Company is contemporary, but matches the retro aesthetic.
Like a Murphy bed, the dining table tucks into the wall when not in use.
Living Room
Livingroom

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.