51 Living Room Storage Pendant Lighting Ceiling Lighting Design Photos And Ideas

Living Room
Chen designed circular copper bases for the Bluestone to create a coffee table with gravitas. The light is the Artemide Aggregato ceiling light with a counterweight.
Inside, workaday concrete floors contrast with the home's clean lines and soft touches.
London-based husband and wife design duo Chan + Eayrs turned a loft apartment in a former shoe factory into the Beldi—a stunning, richly textured contemporary home.
The light-filled living room features a Kasota limestone fireplace. The slab stones were “fleuri” cut across the grain for a swirl effect, then sandblasted to age.
"The angular geometry of the catwalk trusses, the kitchen island, and the bathroom projection together with the 60-degree pitched roof make the project’s geometry performative and visually interesting," says Edgar.
With a budget of £10,400 (approximately $13,000), Intervention Architecture transformed a tiny apartment into a minimalist studio. The firm worked with a cabinetmaker to design a custom unit and centerpiece for the space.
A cantilevered addition creates more space for the kitchen and pantry, as well as this cozy new family nook.
A “cathedral” roof above the open-plan living area creates a sense of volume in the small space. The storage is all contained in carefully planned bespoke joinery units.
The living area’s cathedral ceiling extends outwards to become the northern veranda awning, which helps to shade the interior.
Fitted with a new black-framed window unit, the new, light-filled living room features a sofa and coffee table from Beitili.
Two dividing orange bulkheads—which are the box gutters that protrudes through the house—separate the three pavilions. The family congregates in the central pavilion for meals around the dining table, and to relax in the lounge.
The built-in sofa anchors the living room and faces the existing fireplace. The Leather Oval Chair with a red steel base sits off to the side, and the coffee table was fashioned by attaching vintage steel legs to another tile sample board.
The mezzanine above the laundry will eventually be used as a study. The orange joinery beneath it functions as part of the entertainment unit and as storage for wine glasses.
After: The industrial accents were kept at the ceiling in a nod to its past. The city required interior insulation to fulfill code, which meant McCuen was unable to expose the more rough, industrial texture on the walls.
The original living room was converted into an open-plan kitchen and dining area with a living room that can be reconfigured into a bedroom. The use of natural materials and the large windows that flood the space with natural light and frame the views make the small space feel bright and airy.
Furniture is now placed within the confines of the platform to create a defined seating area.
Reveals at the ceiling highlight the wooden roof detail in this Taiwan apartment remodel.
Few changes were made to the living room space, which is warmed by natural light that pours in from clerestory windows along the rafters.
Stairs to basement, concealed by a curated art collection.
Adding in live-edge details via countertops, freestanding furniture pieces, or built-in shelves is something that O’Donnell enjoys. "It’s fun to come up with uses for funky live edges and incorporate that into the design and still make it functional," he says.
The existing living room received modern built-in storage and blue paint that syncs with the addition.
The informal side entrance leads right into the open living space, which hosts a family room, dining room, and kitchen.
As an architect who specializes in universal access design and ADA compliance and as a wheelchair user herself, Karen Braitmayer was no stranger to the challenges of accessible design. Although she had been able to take advantage of her 1954 home's single-level, open layout, as her daughter (also a wheelchair user) grew up, the family's accessibility needs also shifted. The main living area includes a more formal sitting area near the entrance, the dining area, Braitmayer’s workspace, and the kitchen—you can see the couple’s daughter working at the island. In the foreground is a pair of midcentury chairs; at left is a Heywood-Wakefield that Braitmayer found at an antiques shop. Seattle-based designer Lucy Johnson completed the interiors. The windows are from Lindal, and the exterior doors are from Marvin.
A casual bar area is immediately elevated by elegant hardwood, while a breezy sitting room is perfect for entertaining.
The Zyklus chair in the sitting area has been reupholstered in Pierre Frey velvet.
"They wanted a very practical house, with separate zones for kids and adults," said Taugbøl. "Because of the split levels, the experience of the space varies when you walk through it," and ascend the staircase. "The acoustics are also great due to the wood paneling in the ceiling." The Raimond pendent lights are from moooi, and the fireplace seating is IKEA.
Ample storage is provided in the kitchen area and the steps leading up to the bed.
The two yellow hanging pendants contrast with the light green and hint at the punches of yellow also found in the bathroom.
The settings for the Haiku Senseme fan by Big Ass Solutions can be adjusted via an app.
The main room is conceived as a series of revolving scenes, bracketed by cabinets and a wall of FilzFelt, layered in panels to dampen sound.
Graham Hill, a sustainability advocate whose TED talks have delved into the benefits of living small, put his own lessons into practice at his 350-square-foot apartment, which he shares with his partner and two dogs. Quick transitions, like drawing the FilzFelt curtain, convert the living space into a bedroom.
Wrapped in cypress wood inside and out, the home embodies the principles of organic architecture.
In the wide hallway between the kitchen and additional bedrooms is an entertainment and leisure space.
Near a Gent wood-burning stove by Thorma in the living area, an IKEA Poäng chair and ottoman provide a cozy spot for reading. Thanks to the passive design strategies utilized by Ovchinnikov, the house stays warm through the winter with only minimal heating required.
When a Manhattan family approached Frame Design Lab to create a more private master bedroom, they imagined the firm would simply rework a few closet walls. Instead, partners Nina Cook John and Anne-Marie Singer proposed a bold plan to divide the space by adding a 60-square-foot unit in the middle of the floor plan to reorganize the flow.
Built in wood shelving sits below clerestory windows, opposite a large brick fireplace with a sculptural chute.  Expansive windows provide views of the Bay beyond.
Furniture throughout the house echoes the soft materiality of the architectural details, which include original pine floorboards refinished with lye and wood soap. The music room armchair and footstool are vintage, from Ercol; the blue-gray Grasshopper floor lamp is by Greta Grossman from Gubi.
In the living room, a custom chaise by Shimna and an Archibald Gran Comfort chair by Poltrona Frau surround a custom lacquer coffee table by BenchCraft.The lights, made from recycled cardboard, are by Seattle design studio Graypants.
Plum accents, including a Saarinen Womb chair in aubergine Rivington fabric by KnollTextiles, complement the apartment’s exposed brick. The trio of Paper tables, designed by GamFratesi for Gubi, can nest in various formations, while a Clear Ice chandelier from ABC Carpet & Home and semisheer curtains made by Beckenstein Fabric & Interiors lend the room a soft glow.
The house is like an anthology of modern design, spread out across 4,300 square feet. In the formal living room alone, there’s a Japan chair by Finn Juhl, a Hang-It-All rack by Charles and Ray Eames, a Scissor chair by Pierre Jeanneret, a Wiggle stool by Frank Gehry, and an Akari lamp by Isamu Noguchi. George began his collection in the 1990s with a pair of Paul McCobb stools, which sit near the fireplace.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.