85 Living Room Storage Pendant Lighting Sofa Design Photos And Ideas

Chen designed circular copper bases for the Bluestone to create a coffee table with gravitas. The light is the Artemide Aggregato ceiling light with a counterweight.
The oak cabinet in the living room was another secondhand find. “It had the exact measurements of the wall,” says Annemie. “We just needed to hang it.” The throw blanket is from La Femme Garniture while the pillows and pendants are custom.
Concrete from the exterior continues indoors as a fireplace surround. For the couch, Annemie found the wooden base and cushion covers in a secondhand store and used baby mattresses as inserts. David made the oak back.
London-based husband and wife design duo Chan + Eayrs turned a loft apartment in a former shoe factory into the Beldi—a stunning, richly textured contemporary home.
The light-filled living room features a Kasota limestone fireplace. The slab stones were “fleuri” cut across the grain for a swirl effect, then sandblasted to age.
"The angular geometry of the catwalk trusses, the kitchen island, and the bathroom projection together with the 60-degree pitched roof make the project’s geometry performative and visually interesting," says Edgar.
Whitney updated the living room by employing a light palette and rich textures. Beige linen covers the built-in sofa cushions; the pale tone maintains a feeling of spaciousness.
With a budget of £10,400 (approximately $13,000), Intervention Architecture transformed a tiny apartment into a minimalist studio. The firm worked with a cabinetmaker to design a custom unit and centerpiece for the space.
Natural light bounces off all-white color palette, enhancing both the home's sense of space and bright, airy aesthetic.
From the start, the clients wanted their home to have a "barn look," honoring the agrarian vernacular of the built environment around them. Interior walls and ceilings are clad in local pine, with a paint treatment to remove the yellow from the wood.
To help create the illusion of more spaces, the great room features a vaulted ceiling and opens up to the outdoors with 12-foot wall-to-wall glazed sliding doors.
A “cathedral” roof above the open-plan living area creates a sense of volume in the small space. The storage is all contained in carefully planned bespoke joinery units.
The living area’s cathedral ceiling extends outwards to become the northern veranda awning, which helps to shade the interior.
Fitted with a new black-framed window unit, the new, light-filled living room features a sofa and coffee table from Beitili.
Two dividing orange bulkheads—which are the box gutters that protrudes through the house—separate the three pavilions. The family congregates in the central pavilion for meals around the dining table, and to relax in the lounge.
The built-in sofa anchors the living room and faces the existing fireplace. The Leather Oval Chair with a red steel base sits off to the side, and the coffee table was fashioned by attaching vintage steel legs to another tile sample board.
The mezzanine above the laundry will eventually be used as a study. The orange joinery beneath it functions as part of the entertainment unit and as storage for wine glasses.
After: The industrial accents were kept at the ceiling in a nod to its past. The city required interior insulation to fulfill code, which meant McCuen was unable to expose the more rough, industrial texture on the walls.
Furniture is now placed within the confines of the platform to create a defined seating area.
Reveals at the ceiling highlight the wooden roof detail in this Taiwan apartment remodel.
Living space
Living space
Few changes were made to the living room space, which is warmed by natural light that pours in from clerestory windows along the rafters.
The existing living room received modern built-in storage and blue paint that syncs with the addition.
A Pluto Chandelier from One Kings Lane hovers over the relaxed seating area, complete with leather swivel chairs from Bed Bath & Beyond.
The fixed-gear bicycle hanging above the couch serves as an art piece; Chen no longer rides the bike. Le Corbusier Projecteur 165 pendant lights hang in the corner.
A clear delineation lies between the oak-clad box that houses the entry, kitchen, and bathroom on the right, and the white-walled living room and bedroom.
The original fireplace was cleaned up and repaired. "Also, the room previously had just a small passageway to the kitchen and no real place to put a television. We’re not big TV watchers, so we wanted to keep the mantle TV-free, so that it was not a focal point of the room," says Valencia. "We opened up the passage to the kitchen to give the home a modern layout and added a built-in TV/media cabinet (on the left wall)."
White paint considerably brightens up the space, and now the living room overlooks the pool.
The living area features Roche Bobois furnishings and a rug made from the farm’s sheep wool. Not pictured is the central fireplace built of locally quarried stone.
Spaces flow freely from one to the next, creating a continuous open floor plan.
The design team sought to make rooms feel more like apartments, and so included reading nooks and hangout spots throughout, mixing jewel-toned furnishings with vintage finds and rock-and-roll ephemera.
The mansion has multiple spaces for entertaining, including this light-filled living room with bay windows.
The use of light colors on the walls and ceiling of The Pacific Pioneer by Handcrafted Movement keeps the two lofted sleeping spaces at either end of the tiny home from feeling claustrophobic, while the blues, greens, and natural wood of the furniture and cabinetry are simple but thoughtful.
The retro-chic vibe of Copenhagen's Hotel Alexsandra
Jon's living room is anchored with a double-faced concrete masonry chimney with indoor and outdoor functionality. The steel stairs on the left lead up to a mezzanine study area.
An Eames lounge and a rug from HD Buttercup.
The renovation opened the kitchen to the living space and added an island for increased prep and storage space.
The settings for the Haiku Senseme fan by Big Ass Solutions can be adjusted via an app.
The main room is conceived as a series of revolving scenes, bracketed by cabinets and a wall of FilzFelt, layered in panels to dampen sound.
Graham Hill, a sustainability advocate whose TED talks have delved into the benefits of living small, put his own lessons into practice at his 350-square-foot apartment, which he shares with his partner and two dogs. Quick transitions, like drawing the FilzFelt curtain, convert the living space into a bedroom.
A Cosmorelax Essex sofa sits in the living area, along with Maxalto Fulgens armchairs.
When the husband-and-wife team behind Austin-based Co(X)ist Studio set out to remodel their 1962 ranch-style house, they wanted to update it to suit their modern lifestyles—as well as demonstrate the design sensibilities of their young firm. The original home was dim, compartmentalized, and disconnected from the outdoors. Architects Frank and Megan Lin opened up the floor plan, created an addition, and built an expansive back porch, using several reclaimed materials in the process.
Dawnsknoll optimizes the capture of natural light and cross ventilation, keeping down electrical costs. Interior/exterior courtyards, as well as the master and living room sliders, help circulate breezes. Sustainable heating is also introduced through radiant floor heating and domestic water heating throughout the house.
A view of the dining area and living space from the kitchen. The floors are polished concrete while the walls are lined in baltic birch. The lighting is by Hamster.
The building was constructed with energy-, water-, and resource-efficient materials, as well as with materials and systems that reduced indoor air pollution.
The dining table is the Bonaldo Tracks table, while the dining bench is from IKEA. The window seat provides additional seating.
Wood floors and carpet provide a warm contrast to the cool concrete walls.
The open-plan living room connects to the kitchen and outdoors.
The living room boasts original wood paneled ceiling and walls, and beautiful built-in bookshelves.
The upper level is home to the dining room, living room, and kitchen.
The view out to the garden.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.