61 Living Room Storage Pendant Lighting Shelves Design Photos And Ideas

Chen designed circular copper bases for the Bluestone to create a coffee table with gravitas. The light is the Artemide Aggregato ceiling light with a counterweight.
Inside, workaday concrete floors contrast with the home's clean lines and soft touches.
Like much of the Italian Riviera, La Spezia on the Ligurian coast has a long maritime history. It was precisely this seafaring legacy that inspired the design of this tiny home, a 377-square-feet apartment that was reconfigured to clearly separate the living and sleeping areas. A cabinetry wall is constructed with marine plywood.
From the start, the clients wanted their home to have a "barn look," honoring the agrarian vernacular of the built environment around them. Interior walls and ceilings are clad in local pine, with a paint treatment to remove the yellow from the wood.
The living area’s cathedral ceiling extends outwards to become the northern veranda awning, which helps to shade the interior.
Fitted with a new black-framed window unit, the new, light-filled living room features a sofa and coffee table from Beitili.
Two dividing orange bulkheads—which are the box gutters that protrudes through the house—separate the three pavilions. The family congregates in the central pavilion for meals around the dining table, and to relax in the lounge.
The built-in sofa anchors the living room and faces the existing fireplace. The Leather Oval Chair with a red steel base sits off to the side, and the coffee table was fashioned by attaching vintage steel legs to another tile sample board.
The original living room was converted into an open-plan kitchen and dining area with a living room that can be reconfigured into a bedroom. The use of natural materials and the large windows that flood the space with natural light and frame the views make the small space feel bright and airy.
Reveals at the ceiling highlight the wooden roof detail in this Taiwan apartment remodel.
Stairs to basement, concealed by a curated art collection.
A door was replaced with an internal window that sheds light on the stairwell and a cat flap, so that the cats can move between rooms even if the kitchen door is closed.
The unit is 3.5 meters long and 2.4 meters tall, and is a chic focal point in the room.
The existing living room received modern built-in storage and blue paint that syncs with the addition.
The informal side entrance leads right into the open living space, which hosts a family room, dining room, and kitchen.
The fixed-gear bicycle hanging above the couch serves as an art piece; Chen no longer rides the bike. Le Corbusier Projecteur 165 pendant lights hang in the corner.
A clear delineation lies between the oak-clad box that houses the entry, kitchen, and bathroom on the right, and the white-walled living room and bedroom.
The living area features Roche Bobois furnishings and a rug made from the farm’s sheep wool. Not pictured is the central fireplace built of locally quarried stone.
As an architect who specializes in universal access design and ADA compliance and as a wheelchair user herself, Karen Braitmayer was no stranger to the challenges of accessible design. Although she had been able to take advantage of her 1954 home's single-level, open layout, as her daughter (also a wheelchair user) grew up, the family's accessibility needs also shifted. The main living area includes a more formal sitting area near the entrance, the dining area, Braitmayer’s workspace, and the kitchen—you can see the couple’s daughter working at the island. In the foreground is a pair of midcentury chairs; at left is a Heywood-Wakefield that Braitmayer found at an antiques shop. Seattle-based designer Lucy Johnson completed the interiors. The windows are from Lindal, and the exterior doors are from Marvin.
The focal point of the room is "Thunder Face" by Paul Fuentes, a David Bowie-inspired print that features the model Ronja Okane as a 21st-century superhero. The fabric on the walls, ceiling, and furniture were sourced from Gaston and Daniela.
The mansion has multiple spaces for entertaining, including this light-filled living room with bay windows.
The use of light colors on the walls and ceiling of The Pacific Pioneer by Handcrafted Movement keeps the two lofted sleeping spaces at either end of the tiny home from feeling claustrophobic, while the blues, greens, and natural wood of the furniture and cabinetry are simple but thoughtful.
The retro-chic vibe of Copenhagen's Hotel Alexsandra
The light-filled living area includes a Le Corbusier leather chair and a caned lounge chair. A door on the far wall opens up to a balcony space.
When the doors are shut, the sleeping areas are completely concealed.
Ample storage is provided in the kitchen area and the steps leading up to the bed.
The two yellow hanging pendants contrast with the light green and hint at the punches of yellow also found in the bathroom.
The view from the kitchen.
Graham Hill, a sustainability advocate whose TED talks have delved into the benefits of living small, put his own lessons into practice at his 350-square-foot apartment, which he shares with his partner and two dogs. Quick transitions, like drawing the FilzFelt curtain, convert the living space into a bedroom.
Walnut storage, both open and closed, frames a black-painted wall with a fireplace at its center. The wall treatment can also hide a future television. "A dark wall is a great way to keep a large screen from feeling like a big black hole on the wall," notes the firm.
Light from outdoors streams into one of the atmospheric interior spaces.
A Cosmorelax Essex sofa sits in the living area, along with Maxalto Fulgens armchairs.
When the husband-and-wife team behind Austin-based Co(X)ist Studio set out to remodel their 1962 ranch-style house, they wanted to update it to suit their modern lifestyles—as well as demonstrate the design sensibilities of their young firm. The original home was dim, compartmentalized, and disconnected from the outdoors. Architects Frank and Megan Lin opened up the floor plan, created an addition, and built an expansive back porch, using several reclaimed materials in the process.
Dawnsknoll optimizes the capture of natural light and cross ventilation, keeping down electrical costs. Interior/exterior courtyards, as well as the master and living room sliders, help circulate breezes. Sustainable heating is also introduced through radiant floor heating and domestic water heating throughout the house.
The space between the sleeping nook and balcony functions as a flexible living area.
The perforated structure enables ample light penetration, allowing the owners to look out to the street while still maintaining their privacy.
The dining table is the Bonaldo Tracks table, while the dining bench is from IKEA. The window seat provides additional seating.
The living room boasts original wood paneled ceiling and walls, and beautiful built-in bookshelves.
The upper level is home to the dining room, living room, and kitchen.
The bed is attached to the ceiling and hangs on a platform two meters above the floor. Elevating the bed allows the main living areas and storage to be tucked below.
This structure encloses the interior wall at an axis of 45 degrees on the plane.
Terrazzo tile floors with solid brass are featured throughout the open plan layout. The cork inserts between the ceiling's vaulted beams were inspired by home's original design.
Near a Gent wood-burning stove by Thorma in the living area, an IKEA Poäng chair and ottoman provide a cozy spot for reading. Thanks to the passive design strategies utilized by Ovchinnikov, the house stays warm through the winter with only minimal heating required.
Built in wood shelving sits below clerestory windows, opposite a large brick fireplace with a sculptural chute.  Expansive windows provide views of the Bay beyond.
Continuous clerestory windows provide views out into the surroundings at all edges. The butterfly roof appears to hover atop the structure.
Furniture throughout the house echoes the soft materiality of the architectural details, which include original pine floorboards refinished with lye and wood soap. The music room armchair and footstool are vintage, from Ercol; the blue-gray Grasshopper floor lamp is by Greta Grossman from Gubi.
Plum accents, including a Saarinen Womb chair in aubergine Rivington fabric by KnollTextiles, complement the apartment’s exposed brick. The trio of Paper tables, designed by GamFratesi for Gubi, can nest in various formations, while a Clear Ice chandelier from ABC Carpet & Home and semisheer curtains made by Beckenstein Fabric & Interiors lend the room a soft glow.
Designer in Brooklyn, New York

"The pieces in the space are a combination of industrial reclaimed finds and bespoke, often both in the same item. The cabinets were a vintage medical find, powder-coated and set up on welded stilts. The mirror was commissioned from Made In Chinatown. Ceiling color and texture came through lots of trial and error in order to avoid the heavily toxic and arduous process normally involved in staining concrete. The mezzanine sign which marks the space was acquired through a long chain of inside jokes from a friend—I'm still unsure exactly of its origins, possibly the bygone New York Subway signage system."
Cohen and his wife, Sally, sit in the dining room, which along with the connected living room, is a focal point of the house, lighted in part by high, remote-controlled clerestory windows.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.