218 Living Room Storage Ceiling Lighting Design Photos And Ideas

Floor-to-ceiling glass melds the tiny building with its surroundings, while nine-foot-tall ceilings give it a spacious feel.
Main living space
A custom leather sofa lifts to reveal battery storage. The custom maple cabinetry is stained and painted in Benjamin Moore’s Swiss Coffee.
The farmhouse-inspired interior features cozy textiles and a light and airy color palette.
An eclectic collection of artwork, objects, and furniture adds warmth to the interior and evokes a real sense of the couple’s personalities. The layering of these objects over the industrial architecture creates a texturally rich interior that can be read as a tapestry of the couple's life together.
Living Room
Living Room
This innovative residential addition by Best Practice Architecture was built to give an aging family member a safe, well-designed, and private dwelling. In addition to meeting the immediate needs of the family, the space also needed to accommodate future use as a rental unit, studio, or office. Converting an existing garage was the perfect solution. Carefully placed windows and skylights provide lots of daylight, while exposed rafters create a loft-like atmosphere. A short walk through the entryway reveals the bedroom, bathroom, and laundry room. A lofted space above the bathroom can be used as storage, an office, or sleeping quarters. It also opens to a private back deck. All of these details come together to create an inviting, open-concept accommodation, making the relatively small footprint of this granny pad feel much larger than it really is.
On the second level, the design team arranged a living area that opens to a balcony and deck area. The built-in wall storage is crafted from oak.
The living room is outfitted with a plush, built-in sofa with storage cubbies underneath. "It’s difficult to find ready-made pieces with storage that fit a unique space, so we built-in the desk, bed, and sofa," says Amy.
The living room features contemporary seating paired with mismatched accent tables from Gaggino, a vintage Harry Bertoia Bird chair, and a lobster-red credenza. Graphic art by John Pearson complements the colour scheme.
“We all work online during the day, so we added two counters for working to our living/dining room,” Tina says.
View of wardrobe corridor with cupboard and studio in the living room
Floor-to-ceiling shelves and storage bookend a cabinet that conceals the television.
The pair replaced the cluttered firewood storage with a floating hearth that can double as a seat and display for art.
Raj and Watts extended the fireplace column to the ceiling to highlight the room’s expansive scale, and had it coated in concrete plaster. It was important to retain the wood-burning fireplace—a rarity in the city—but “we wanted to re-clad it in a material that also spoke to the industrial past of the building,” says Raj.
The small window has been replaced with a large glazed door, and the original fireplace has been restored and reinstated.
Zachary designed a new cabinet in walnut to anchor the room. The wood tones are a warm counterpoint to the butter-yellow sofa. The coffee table belonged to the owners.
The Curved Back sofa is from Lawson-Fenning. “It’s the most comfortable sofa,” says Zachary. “I have one, too.”
Chen designed circular copper bases for the Bluestone to create a coffee table with gravitas. The light is the Artemide Aggregato ceiling light with a counterweight.
Inside, workaday concrete floors contrast with the home's clean lines and soft touches.
London-based husband and wife design duo Chan + Eayrs turned a loft apartment in a former shoe factory into the Beldi—a stunning, richly textured contemporary home.
The light-filled living room features a Kasota limestone fireplace. The slab stones were “fleuri” cut across the grain for a swirl effect, then sandblasted to age.
The living room opens into the kitchen and a hallway that leads to the master bedroom suite. Deep-set skylights above the living space let in morning light from the east.
Removing the hallway created room for a cozy family room upstairs. The family is enjoying the nesting process since the remodel was completed in 2017. "We are raising our kid here, learning how to cook, and I even started to do a lot of working from home here even before the pandemic," says Martin. "We hop from one place to the other, making minor changes and making them our favorite for some time. We spent lots of nights here."
The main living room is located where the old kitchen used to be. It features the original stone flooring.
Ample storage is built into every corner of the home, from the stair treads to the kitchen bench. Since the client moved into the home, a ceiling fan and portable heater have been sufficient on both the warmest and coldest days. The smart energy monitoring system, Smappee, shows a consistent ambient temperature within the house of 20°C.
The home was gutted in the remodel, and the living spaces were oriented to take better advantage of the existing window plan.
A spiral stair at the center of the living space leads downstairs to the lower "basement" level. The small spiral stair was the only solution for code-compliant vertical circulation in a house with such a small footprint. The alternative would have involved building a "saddlebag" onto the side of the house to create a traditional stair run, which would have exceeded the budget.
"The angular geometry of the catwalk trusses, the kitchen island, and the bathroom projection together with the 60-degree pitched roof make the project’s geometry performative and visually interesting," says Edgar.
A picture window over a custom concrete bench fashions a window seat. “Family, friends, and animals all enjoy the various places to relax in the lounge,” says the homeowner. “The window seat is universally the most prized nook in the home.”
The Wilfred sofa from Jardan is covered in the homeowners’ other favorite color: indigo. It sits with a reupholstered Womb Chair in the new living area.
Art by Zoe Pawlak sits on the mantle with an Eames Bird from Herman Miller.
Cuddington had the drywall removed to reveal the house’s original structural framework, which in turn screens the living areas while also allowing visual connection with the front door. "Having the ability to just swap out [the drywall] and open it up gave the home a sense of arrival and a preface to the type of materials that were being used in the project," says Cuddington.
The team removed the dropped ceiling and attic above to expose the tongue-and-groove paneling and the supports at the roof. A Swan Chair by Fritz Hansen sits with the client’s sofa and USM media cabinet.
With a budget of £10,400 (approximately $13,000), Intervention Architecture transformed a tiny apartment into a minimalist studio. The firm worked with a cabinetmaker to design a custom unit and centerpiece for the space.
The tiny home sits on the lower portion of the yard. This allowed Blue Truck Studio to design to the maximum allowable height and incorporate high ceilings, which make the space feel bigger.
The two living rooms at the front of the home sit on slightly different levels. The more formal living room features a linen sofa by Pure Interiors and classic CH22 and CH26 timber chairs by Hans J. Wegner for Carl Hansen & Son.
The casual living room on the ground floor features a vintage cane chair, a Togo sofa by Michel Ducaroy for Ligne Roset, and a portrait titled Matriarch by contemporary Danish artist Henrik Godsk.
A reading nook in the living room makes use of otherwise dead space and offers additional storage.
A cantilevered addition creates more space for the kitchen and pantry, as well as this cozy new family nook.
A “cathedral” roof above the open-plan living area creates a sense of volume in the small space. The storage is all contained in carefully planned bespoke joinery units.
The built-in timber storage units in the living room feature the same concrete top as the kitchen bench and the desk in the study nook. The rawness of the concrete contrasts with the refined oak timber joinery and minimal white walls.
The living area’s cathedral ceiling extends outwards to become the northern veranda awning, which helps to shade the interior.
Fitted with a new black-framed window unit, the new, light-filled living room features a sofa and coffee table from Beitili.
The entry between the living room and dining room was widened.
The living room received a Muuto Connect sofa, which was "notched into" the custom media cabinetry. The existing wood floors were refinished with an ebony satin stain with a charcoal tone.
2020 is canceled due to the Coronavirus—but here’s your opportunity to take advantage of time spent at home.
Now, a folding wood wall separates the living room from the master bedroom area. The designers also created a mezzanine above the living room that hosts the daughter’s playroom and can be accessed by a rolling ladder. The door to the right leads to the new bathroom.
Two dividing orange bulkheads—which are the box gutters that protrudes through the house—separate the three pavilions. The family congregates in the central pavilion for meals around the dining table, and to relax in the lounge.
The front of the Airstream holds a workstation so that Sanchez can have fellow musicians over to collaborate on projects.
As an homage to the original owners and their art collection, Will and Mark commissioned a digital work by Chicago-based artist duo Luftwerk that can be projected onto the large wall in the living area.
The materials used in the house—concrete blocks and oak floors—are modest, and the detailing is very simple and often workmanlike. The white concrete block walls were repainted in Benjamin Moore’s Chantilly Lace during the renovation.
The project team excavated a portion of the backyard to create a sunken patio that seamlessly meets the grade of the interior living spaces. The interior flooring is large-scale honed basalt tile (24" x 48" in size), which becomes 24" x 48" flamed basalt tile at the exterior patio.
Using a natural material palette helps Ridge Mountain Residence by Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects blend in with its surroundings: the concrete complements the light browns and tans of the surrounding mountains, while Cor-ten steel cladding provides a naturally weathering material.
The built-in sofa anchors the living room and faces the existing fireplace. The Leather Oval Chair with a red steel base sits off to the side, and the coffee table was fashioned by attaching vintage steel legs to another tile sample board.
Plenty of natural light comes in via the rear glass wall.
The mezzanine above the laundry will eventually be used as a study. The orange joinery beneath it functions as part of the entertainment unit and as storage for wine glasses.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.