178 Living Room Storage Shelves Design Photos And Ideas

Generous cut-outs in the support wall connect the main living areas. The Togo couch and chairs are from Ligne Roset, and the sculpture is by Annie Morris.
A timber staircase accesses the loft-like office and is wider at the bottom, where it doubles as shelving.
A home near Rye, England, opens onto a deck through a Sunflex door. The living room features a sofa by Terence Woodgate, 620 chairs by Dieter Rams for Vitsœ, and an Oluce Atollo 239 lamp by Vico Magistretti. The wood-burning fireplace sits along one wall in the room, with a bright orange flue acting as a sculptural focal point.
Veal and Stucker created a stylish and functional reading nook off of the living room, complete with a custom shelving unit.
The interiors are compact and feature abundant, built-in storage. This room faces out onto the spa that anchors the swimming pool on the north side of the home.
In the living area and kitchen, materials such as concrete and ceramic tiles were chosen for affordability and durability. The angled skylight above the living room provides a void in the slab that could be utilized for a stair or ladder should a third story need to be added in the future.
The open-plan residential floor has been designed so that it can be easily adapted in the future. The joinery between the bedroom and the living space offers privacy without completely separating the two areas.
Boiserie panels made of zebrawood create a cozy nook in the main living area and also form a picture rail to display the client’s art collection.
Shalina Kell is a graphic designer and a maker—and now she can add "tiny home builder" to her resume. The single mom lives with her teenage daughter in a lovely, light-filled, 350-square-foot tiny home in Sacramento that she built and designed herself.
The original fireplace in the sitting room, which features colorful inlaid tiles, was restored and tall oak shelving was added to either side. "This room is a successful mix of classic period and relaxed Australian styles," says architect Sarah Bryant.
Reveals at the ceiling highlight the wooden roof detail in this Taiwan apartment remodel.
A built-in window seat across from the kitchen gives guests a spot to sit close to the cooking action.
Among designer furniture from Antonio Citterio and Arne Norell, built-ins filled with books line the living room of this Los Feliz, Los Angeles, renovation.
On one side of the house, a white central staircase leads to a split-level landing the Robertsons call "the reading room." "We needed a place to hang out and for the kids to read," explains owner Vivi Nguyen-Robertson. Awaiting the birth of the couple's son, she relaxes in a built-in reading nook in the library.
The revamped loft has a Sunflower clock by Irving Harper for George Nelson Associates atop bookshelves built by John. A Finn Juhl side table appears here and in the living room.
André placed a vintage Hans Wegner chair in the study, next to cabinets and a round rug, both designed by him. The ceiling lamp is from Atelier Oï, and the black vase is from Zwiesel Kristallglas.
Stairs to basement, concealed by a curated art collection.
A door was replaced with an internal window that sheds light on the stairwell and a cat flap, so that the cats can move between rooms even if the kitchen door is closed.
The unit is 3.5 meters long and 2.4 meters tall, and is a chic focal point in the room.
Using heat-treated pine and bricks, Wood Arkitektur + Design built a casual family retreat on a family compound in Hellerud, a borough of Oslo, Norway. Situated on a natural slope, the house is divided into split levels. The exterior is swathed in heat-treated pine that has aged to a soft gray, alongside charcoal bricks. The rotating, open-faced fireplace here is the Ergofocus model from French company Focus.
Different shades of brown can bring a calm, earthy feel to living rooms and studies.
Living room to study
Living Area
Living Area
The existing living room received modern built-in storage and blue paint that syncs with the addition.
The informal side entrance leads right into the open living space, which hosts a family room, dining room, and kitchen.
The original brick wall is made of a sand-lime mix; in front of it sits a sofa by Robin Day for Habitat. In the study, a Louis De Poortere rug, from a collection inspired by the 1960s, evokes Farnley Hey’s early years. The Yorkstone flooring has been well varnished over time. The seating unit is by Robin Day and the side table is by Oliver Bonas.
Built-in furniture extends throughout the home.
The former dining room was converted into a sitting nook just off the living room, which the family now affectionately refers to as the "parlor.
Leaving the ceiling unfinished adds to the material contrasts and saved money. Says Knight, "One example of a cost-effective strategy that also balanced the aesthetic qualities of the house is how we chose to forgo drywall on the ceilings. We paid more for the insulation to go above the rafters at the roof, but we gained this back in not using drywall and venting in the second-floor ceilings."
The fixed-gear bicycle hanging above the couch serves as an art piece; Chen no longer rides the bike. Le Corbusier Projecteur 165 pendant lights hang in the corner.
A clear delineation lies between the oak-clad box that houses the entry, kitchen, and bathroom on the right, and the white-walled living room and bedroom.
The bold form of the roofline and the geometric windows were balanced with a streamlined approach to the interior, which is composed of light-washed oak floors and white-painted boards at the ceiling.
The living area features Roche Bobois furnishings and a rug made from the farm’s sheep wool. Not pictured is the central fireplace built of locally quarried stone.
Artwork by Bruno Dunley.
Apartment VLP by Pascali Semerdjian Architects
Australian firm Archiblox designed the world's first carbon-positive prefab with interiors filled with sustainably sourced plywood with formaldehyde- and VOC-free finishes.
As an architect who specializes in universal access design and ADA compliance and as a wheelchair user herself, Karen Braitmayer was no stranger to the challenges of accessible design. Although she had been able to take advantage of her 1954 home's single-level, open layout, as her daughter (also a wheelchair user) grew up, the family's accessibility needs also shifted. The main living area includes a more formal sitting area near the entrance, the dining area, Braitmayer’s workspace, and the kitchen—you can see the couple’s daughter working at the island. In the foreground is a pair of midcentury chairs; at left is a Heywood-Wakefield that Braitmayer found at an antiques shop. Seattle-based designer Lucy Johnson completed the interiors. The windows are from Lindal, and the exterior doors are from Marvin.
The brushed brass drawer pulls are from Amazon.
The focal point of the room is "Thunder Face" by Paul Fuentes, a David Bowie-inspired print that features the model Ronja Okane as a 21st-century superhero. The fabric on the walls, ceiling, and furniture were sourced from Gaston and Daniela.
A purposeful nook for storing coats and taking off shoes is lined with vertical subway tile. The brick floor elegantly meets the pistachio green tile floor, which helps to define the alcove from the main space.
A view of the large, open-plan living space.
The TV nook sits just off the living room. Built-in shelving flanks a cozy fireplace.
Beautifully detailed built-ins store home necessities.  A wood-burning fireplace adds a rustic feel to this modern cabin.
The mansion has multiple spaces for entertaining, including this light-filled living room with bay windows.
The lower level features an additional living room with a cozy inlaid stone fireplace and a view of the pool.
A staircase leads to Kell's loft.
“I loved the challenge of planning a fully functional home on a 32 ft x 8.5 ft trailer. I knew I wanted to include all of the basic living spaces that you would find in a conventional home: kitchen, living room, bathroom, two enclosed bedrooms, a laundry area, and storage spaces,” explains Kell.
The use of light colors on the walls and ceiling of The Pacific Pioneer by Handcrafted Movement keeps the two lofted sleeping spaces at either end of the tiny home from feeling claustrophobic, while the blues, greens, and natural wood of the furniture and cabinetry are simple but thoughtful.
A glimpse of the storage capabilities now provided by the cabinet room. "The loft came with little storage," says Knayzeh. "We needed to have the ability to hide general mess when we have company." Integrated cabinets in the walls of the room now provide a coat closet, document filing, and space for Knayzeh's book collection around the perimeter.
The retro-chic vibe of Copenhagen's Hotel Alexsandra
Cozy textures like rattan and fur give each apartment complex a homely feel.
The light-filled living area includes a Le Corbusier leather chair and a caned lounge chair. A door on the far wall opens up to a balcony space.
Full-height windows provide the living room with lots of natural lighting. A generous fireplace anchors the room.
A cabinetry wall is constructed with marine plywood.
When the doors are shut, the sleeping areas are completely concealed.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.