94 Living Room Storage Ottomans Design Photos And Ideas

Living Room
“The main living spaces, flowing from the central courtyard, fold down with the stepped concrete floor,” says Fox. “Plywood joinery and an off-form concrete ceiling anchor and harmonize.”
The living room features contemporary seating paired with mismatched accent tables from Gaggino, a vintage Harry Bertoia Bird chair, and a lobster-red credenza. Graphic art by John Pearson complements the colour scheme.
Designer Esther Bruzkus embraced bold color and texture in her Berlin apartment, leaving the window coverings to play a more subtle role.
Alex painted the wall behind the mahogany built-in unit the color Messenger Bag by Sherwin Williams, a green that echoes the foliage outside. The concrete side tables are from the Kreten Series by Souda.
Black leather West Elm sofas anchor the room atop a gridded Annie Selke rug.
"I always knew there had to be a sight line from the living room to the kitchen, all the way to the back of the house," says Alex. "That really opened up everything [like], ‘Oh, yeah, this is the way it's supposed to be.’"
“We all work online during the day, so we added two counters for working to our living/dining room,” Tina says.
The pair replaced the cluttered firewood storage with a floating hearth that can double as a seat and display for art.
The home was gutted in the remodel, and the living spaces were oriented to take better advantage of the existing window plan.
Natural light bounces off all-white color palette, enhancing both the home's sense of space and bright, airy aesthetic.
The entry between the living room and dining room was widened.
Custom metal shelves display books. The flooring throughout is white oak, and its color syncs nicely with the tones in the brick—inside and out.
Now, a folding wood wall separates the living room from the master bedroom area. The designers also created a mezzanine above the living room that hosts the daughter’s playroom and can be accessed by a rolling ladder. The door to the right leads to the new bathroom.
Using a natural material palette helps Ridge Mountain Residence by Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects blend in with its surroundings: the concrete complements the light browns and tans of the surrounding mountains, while Cor-ten steel cladding provides a naturally weathering material.
The built-in sofa anchors the living room and faces the existing fireplace. The Leather Oval Chair with a red steel base sits off to the side, and the coffee table was fashioned by attaching vintage steel legs to another tile sample board.
"The client wanted nook for the speakers and a desk," explains Gerlier. Adding that in order to use the computer nook as a desk, it is necessary to open the set of doors underneath. Gerlier also added an additional oversized nook that serves as a comfortable reading nook.
The highlight of Atelier Pierre Louis Gerlier's renovation is the living room wall which discretely hides storage cabinets and features four circular pale-pink, built-ins, one of which serves as a cozy reading nook.
Generous cut-outs in the support wall connect the main living areas. The Togo couch and chairs are from Ligne Roset, and the sculpture is by Annie Morris.
Douglas fir beams, some of which were salvaged from the original home that sat on the property, run in perpendicular lines overhead. Certain sections of the ceiling are exposed, while others are covered in drywall. For flooring, the residents, who have two young children, selected durable polished concrete. The Sven Charme sofa is by Article and the teak bureau is vintage.
Furniture is now placed within the confines of the platform to create a defined seating area.
The carpeting was removed to reveal the concrete slab underneath, which was finished with epoxy paint. “That room just beckoned to be an entertainer’s paradise,” says Wei.
At a 1954 midcentury home in the West hills of Portland, Penny Black Interiors deftly updated the residence with standout cabinetry, carefully-selected tile, and wallpaper galore. The renovation balanced preserving the home's innate character and updating its function for modern life.
Two Voltaire lounge armchairs—a midcentury Brazilian design by Sergio Rodrigues in 1965— round out the living room grouping.
In the living room, a large built-in sectional with integrated storage frees up floor space and can accommodate more people than freestanding furniture, which would chop up the interior.
The exterior materials are carried inside to a slatted entryway that conceals a utility unit and closet.
Designed by local architect Pedro Domingos, this four-bedroom abode in Portugal opens up with whitewashed concrete walls and geometric forms. Integrated amongst hundreds of olive, almond, and cork trees on a site that once held ancient ruins, the space opens up to the landscape with an array of patios, rooftop terraces, and large central courtyard with swimming pool. The midcentury fireplace seen here was designed in 1965 by Spanish architects Alfonso Mila and Federico Correa.
A door was replaced with an internal window that sheds light on the stairwell and a cat flap, so that the cats can move between rooms even if the kitchen door is closed.
The unit is 3.5 meters long and 2.4 meters tall, and is a chic focal point in the room.
Bright pops of colored materials that are tufted and quilted are unique to GAN.
Outdoor spaces bookend the apartment. Totaling 754 square feet, they nearly double the interior area. A custom upholstered LC7 Swivel Chair and LC8 Swivel Stool, designed by Le Corbusier, Pierre Jeanneret, and Charlotte Perriand, occupy a corner of the living room.
"The design plays off one’s expectations of insides and outsides: open the cool gray wardrobe doors and be surprised by bright blue," says the firm.
Even the living area opens to the outdoors.
The original fireplace was cleaned up and repaired. "Also, the room previously had just a small passageway to the kitchen and no real place to put a television. We’re not big TV watchers, so we wanted to keep the mantle TV-free, so that it was not a focal point of the room," says Valencia. "We opened up the passage to the kitchen to give the home a modern layout and added a built-in TV/media cabinet (on the left wall)."
White paint considerably brightens up the space, and now the living room overlooks the pool.
Leather dining chairs contrast smoothly with a blue velvet sofa and ottoman.
The living area features Roche Bobois furnishings and a rug made from the farm’s sheep wool. Not pictured is the central fireplace built of locally quarried stone.
The brushed brass drawer pulls are from Amazon.
The mansion has multiple spaces for entertaining, including this light-filled living room with bay windows.
“I loved the challenge of planning a fully functional home on a 32 ft x 8.5 ft trailer. I knew I wanted to include all of the basic living spaces that you would find in a conventional home: kitchen, living room, bathroom, two enclosed bedrooms, a laundry area, and storage spaces,” explains Kell.
Radiant floor heating, a high-efficiency boiler, a heat recovery ventilator, and a convection wood stove work to conserve energy.
In the living room, the wood and concrete shell is accented with a steel stair railing and a window wall with a Mondrian pattern in the glazing.
A close-up of the entry. Note the organization tricks for a small space, such as the tray, wall hooks and message board, and paper catchall.
Now, looking towards the front of the bus, two couches face each other. The couches can seat the whole family and also be converted into a full-sized bed, if needed. There is storage in the couch bases and a shoe shelf by the front door. The Mayes Team writes on their blog: "This has been such a blessing and has helped us to keep the bus organized."
Walnut storage, both open and closed, frames a black-painted wall with a fireplace at its center. The wall treatment can also hide a future television. "A dark wall is a great way to keep a large screen from feeling like a big black hole on the wall," notes the firm.
The Valles Suite screams rustic luxury with warm textiles and accents, contemporary furnishings, a wood-burning fireplace, and natural elements.
The building was constructed with energy-, water-, and resource-efficient materials, as well as with materials and systems that reduced indoor air pollution.
The family room.
From the open-plan living and dining area to the adjoining bedroom, the owner can enjoy spectacular views of the sea.
The blue cabinets of the kitchen run through into the living area with a softer natural oak top tying the room together. A modular sofa can be moved in different configurations.
Unité d'Habitation in Marseille, France
The new addition had to flow seamlessly into the more traditional spaces of the home.
The living room boasts original wood paneled ceiling and walls, and beautiful built-in bookshelves.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.