81 Living Room Storage Bookcase Design Photos And Ideas

A pullout desk is hidden underneath one of the shelves.
A Jøtul Direct Vent Gas Stove anchors the living space that seamlessly connects with the outdoors through massive, operable glazing by Fleetwood. Aside from the custom built-in bench, the chairs and furnishings are by Ligne Roset.
Jon's living room is anchored with a double-faced concrete masonry chimney with indoor and outdoor functionality. The steel stairs on the left lead up to a mezzanine study area.
The floor-to-ceiling windows look out onto the stone terrace and provide a strong connection with the outdoors.
Clerestory windows line the top edge of the room.
"From the sofa in the lounge you can actually look above and beyond the kitchen area at the view through the high windows," said Taugbøl. The built-in oak cabinetry is custom and the suspended, rotating, open-faced fireplace is the Ergofocus model from French company Focus.
The interior stonework echoes the exterior, so that it feels as though the structure has been carved from the hillside.
Retractable walls allow the interior to fluidly merge with its natural surroundings. Per the architects: "While trying to always maintain the relationship between built and wild, the indoors opens completely to allow the breeze and the red sunset light to inundate the space."
The cedar-clad interior provides protection from the sun and orients views towards the ocean.
In the living room, the wood and concrete shell is accented with a steel stair railing and a window wall with a Mondrian pattern in the glazing.
A handwoven silk ikat print, which Molineus acquired in Uzbekistan, is draped between the kitchen entrances. A Sapiens bookshelf by Bruno Rainaldi stands at far right.
The view from the kitchen.
The home has the feel of a time capsule.
A large living space combines the best of all elements: exposed truss, steel framed windows, wood accents, simple pendant light,  and mod furnishings.
Graham Hill, a sustainability advocate whose TED talks have delved into the benefits of living small, put his own lessons into practice at his 350-square-foot apartment, which he shares with his partner and two dogs. Quick transitions, like drawing the FilzFelt curtain, convert the living space into a bedroom.
The leather pull door handle is from Spinneybeck.
Walnut storage, both open and closed, frames a black-painted wall with a fireplace at its center. The wall treatment can also hide a future television. "A dark wall is a great way to keep a large screen from feeling like a big black hole on the wall," notes the firm.
A collaboration between YUN Architecture and interior designer Penelope August, a renovated, 19th-century townhouse with landmark status used to be an egg and poultry distributor. Now virtually unrecognizable, the parlor floor is the home's open-plan living area. A formerly defunct fireplace was reactivated and clad with a custom-made, limestone mantle.
Dawnsknoll optimizes the capture of natural light and cross ventilation, keeping down electrical costs. Interior/exterior courtyards, as well as the master and living room sliders, help circulate breezes. Sustainable heating is also introduced through radiant floor heating and domestic water heating throughout the house.
The open-plan living room features a wall of glass with sliding doors that lead out to a pool.
The building was constructed with energy-, water-, and resource-efficient materials, as well as with materials and systems that reduced indoor air pollution.
The space between the sleeping nook and balcony functions as a flexible living area.
The perforated structure enables ample light penetration, allowing the owners to look out to the street while still maintaining their privacy.
The dining table is the Bonaldo Tracks table, while the dining bench is from IKEA. The window seat provides additional seating.
From the open-plan living and dining area to the adjoining bedroom, the owner can enjoy spectacular views of the sea.
The blue cabinets of the kitchen run through into the living area with a softer natural oak top tying the room together. A modular sofa can be moved in different configurations.
The Living room
The living spaces on the ground floor now consist of exposed steelwork with polished concrete, timber surfaces, and large Crittall windows.
The open-plan living room and dining area feature a cementitious floor covering, ERCO recessed LEDs, and EDL cabinetry laminates.
A highly efficient ductless mini-split system provides heating and cooling.
Contemporary materials like concrete and steel are a wonderful contrast to the ancient stone walls.
The Dining and Living Room
The living room is defined by a large birch plywood television console, designed by architect, Miguel Marcelino.
-
Lisbon, Portugal
Dwell Magazine : July / August 2017
The wooden box is as functional as it is finely crafted, with room for clothes up top. Each niche holds treasures from travels, family keepsakes, books, and more.
family room with barn door
Angular, flag-shaped platforms increases floor space vertically.
Architect Albert Lanier transformed Kay Sekimachi and Bob Stockdale's Berkeley Victorian into a bright, open-plan residence that holds a treasure trove of work done by the couple and their friends. A small bedroom is tucked in the back of the upstairs aerie.
Teak shelves were used in the entryway to display the owners' art collection and souvenirs from abroad.
In the living room, ethereal white curtains soften the severity of the concrete walls.
Bowie and Malboeuf’s unit occupies three levels facing the property’s backyard. The living-dining room has a mix of vintage pieces—a Wassily chair by Marcel Breuer and an LC4 chaise by Le Corbusier, Pierre Jeanneret, and Charlotte Perriand—alongside furniture from CB2.
A lounge is furnished with a Mags Soft sofa, an Ella coffee table, and a pair of Ray Lounge Chairs by Foersom Hiort-Lorenzen, all from Hay, and a Wow ottoman and tabletop by Pedrali.
Once the structural shell of a Deltec home is built, the interior is finished just as a traditionally constructed house would be.
Near a Gent wood-burning stove by Thorma in the living area, an IKEA Poäng chair and ottoman provide a cozy spot for reading. Thanks to the passive design strategies utilized by Ovchinnikov, the house stays warm through the winter with only minimal heating required.
The windows on the right look out to Manhattan. The blue Acapulco chair echoes the aquatic tones of the bathroom tiles.
The original home occupies a prominent hilltop overlooking Silicon Valley and faces into the pristine rolling hills of a nature preserve at the end of the house receiving the new addition. Taking cues from dominant natural elements of the surrounding densely wooded hillside – boulders, bark, and leaves – SaA created a two-story addition with the visual weight needed to anchor the long axis of the extended original house. Against this, the architects balanced steel-framed stair treads and awnings that cantilever from minimal structural supports as if leaves from a slender branch.
In the library, a Grant sleeper sofa by Mitchell Gold + Bob Williams is paired with a Cigar wall sconce by George Nelson.
An original 1961 Mole armchair and ottoman—an iconic Sérgio Rodrigues design made from oversize tufted leather cushions and rounded wood frames—sits in the office.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.