169 Living Room Storage Light Hardwood Floors Design Photos And Ideas

Floor-to-ceiling glass melds the tiny building with its surroundings, while nine-foot-tall ceilings give it a spacious feel.
Now, built-in sofas line the perimeter of the room and utilize the room’s shape better.
The master suite features a sitting area and timber built-ins. “Our team of trim carpenters practically lived in the house for a year,” says architect Nicholas Fiore. “The value of built-ins is multifaceted, and it runs from the ephemeral to the most pragmatic.”
On the second level, the design team arranged a living area that opens to a balcony and deck area. The built-in wall storage is crafted from oak.
A collaboration between YUN Architecture and interior designer Penelope August, a renovated, 19th-century townhouse with landmark status used to be an egg and poultry distributor. Now virtually unrecognizable, the parlor floor is the home's open-plan living area. A formerly defunct fireplace was reactivated and clad with a custom-made, limestone mantle.
On one side of the house, a white central staircase leads to a split-level landing the Robertsons call "the reading room." "We needed a place to hang out and for the kids to read," explains owner Vivi Nguyen-Robertson. Awaiting the birth of the couple's son, she relaxes in a built-in reading nook in the library.
With limited square footage indoors, the space gets dirty very quickly, especially in a damp climate where Emma’s two girls are constantly tracking in mud and dirt. Getting a good’s night rest can be a challenge, and privacy is hard to come by.
The living room is outfitted with a plush, built-in sofa with storage cubbies underneath. "It’s difficult to find ready-made pieces with storage that fit a unique space, so we built-in the desk, bed, and sofa," says Amy.
Alex painted the wall behind the mahogany built-in unit the color Messenger Bag by Sherwin Williams, a green that echoes the foliage outside. The concrete side tables are from the Kreten Series by Souda.
Black leather West Elm sofas anchor the room atop a gridded Annie Selke rug.
"I always knew there had to be a sight line from the living room to the kitchen, all the way to the back of the house," says Alex. "That really opened up everything [like], ‘Oh, yeah, this is the way it's supposed to be.’"
Floor-to-ceiling shelves and storage bookend a cabinet that conceals the television.
The pair replaced the cluttered firewood storage with a floating hearth that can double as a seat and display for art.
Raj and Watts extended the fireplace column to the ceiling to highlight the room’s expansive scale, and had it coated in concrete plaster. It was important to retain the wood-burning fireplace—a rarity in the city—but “we wanted to re-clad it in a material that also spoke to the industrial past of the building,” says Raj.
A deck just off the living room wraps a pool, while the roof provides cover for outdoor seating.
The owners are a young couple with two teenage boys, and they wanted their home to be fluidly connected to nature, as well as passively cooled (read: no air-conditioning). This was accomplished via operable louvers, large openings, and multiple indoor/outdoor spaces.
The light-filled living room features a Kasota limestone fireplace. The slab stones were “fleuri” cut across the grain for a swirl effect, then sandblasted to age.
The living room opens into the kitchen and a hallway that leads to the master bedroom suite. Deep-set skylights above the living space let in morning light from the east.
The home was gutted in the remodel, and the living spaces were oriented to take better advantage of the existing window plan.
With a budget of £10,400 (approximately $13,000), Intervention Architecture transformed a tiny apartment into a minimalist studio. The firm worked with a cabinetmaker to design a custom unit and centerpiece for the space.
Like much of the Italian Riviera, La Spezia on the Ligurian coast has a long maritime history. It was precisely this seafaring legacy that inspired the design of this tiny home, a 377-square-feet apartment that was reconfigured to clearly separate the living and sleeping areas. A cabinetry wall is constructed with marine plywood.
All of the finishes have neutral tones to fit the minimalist palette.
This custom storage bench with a built-in cabinet and mirror was designed and fabricated by Bean Buro. The unit is made from wood, marble, and an upholstered leather seat. It’s designed to create a moment of pause when arriving or leaving the apartment.
The custom-built shaker-style cabinets are made of ultralight plywood and topped with Glacier White Corian countertops.
2020 is canceled due to the Coronavirus—but here’s your opportunity to take advantage of time spent at home.
Custom metal shelves display books. The flooring throughout is white oak, and its color syncs nicely with the tones in the brick—inside and out.
Now, a folding wood wall separates the living room from the master bedroom area. The designers also created a mezzanine above the living room that hosts the daughter’s playroom and can be accessed by a rolling ladder. The door to the right leads to the new bathroom.
After: The industrial accents were kept at the ceiling in a nod to its past. The city required interior insulation to fulfill code, which meant McCuen was unable to expose the more rough, industrial texture on the walls.
In the living room, oval-framed, oak wood display shelves and low-lying cabinetry match the large storage cabinet at the entrance. A Holden sofa by Verzelloni sits adjacent to Alison lounge chairs by Flexform. The table lamp is by Marset, and the reading lamp is by Vibia.
The living room includes a vintage George Nelson sling sofa and concrete stools by CB2.
A folding partition can be used to separate part of the living room to create a fourth bedroom.
The view from the open plan kitchen into the living room when the coffee table is raised from the floor and set up for a tea ceremony.
The coffee table in the living room can be elevated when in use and sits flush with the floor when not in use. The owners often use the table for tea ceremonies.
The original living room was converted into an open-plan kitchen and dining area with a living room that can be reconfigured into a bedroom. The use of natural materials and the large windows that flood the space with natural light and frame the views make the small space feel bright and airy.
Generous cut-outs in the support wall connect the main living areas. The Togo couch and chairs are from Ligne Roset, and the sculpture is by Annie Morris.
A recessed sitting area forms ante spaces to bedrooms behind and provides quiet respite and more display space. Walls lined in groove timber to add character and texture
Living Room
Furniture is now placed within the confines of the platform to create a defined seating area.
The couple took their time cherry-picking furnishings, decor, and art.
Brit and Daniel embraced elements that were original to the A-frame—like the wood stove.
Designed by Studio B Architecture + Interiors, this modern farmhouse in Aspen allows a couple’s art collection to shine with understated finishes and materials. Views and natural light were maximized via large spans of glass to instill a sense of airiness while the same wood used throughout the home added warmth. The minimalist interiors provide a muted canvas for their artifacts collected from travels to Africa and Indonesia, and art which includes 8-foot wooden sculptures, baskets from around the world, and Native American pieces including from R.C. Gorman.
“Versus a flat ceiling or a flat roof, when you have that bolted ridge above you, it creates a completely other type of interior experience for the client, which we find people love, we love ourselves, and it is much more human,” says Klymson.
French doors seamlessly connect the main living room to the nearby outdoor patio.
Add/Subtract House by Matt Fajkus Architecture | Photo by Charles Davis Smith
Among designer furniture from Antonio Citterio and Arne Norell, built-ins filled with books line the living room of this Los Feliz, Los Angeles, renovation.
Few changes were made to the living room space, which is warmed by natural light that pours in from clerestory windows along the rafters.
The backsplash is a tarnished sheet of bronze. Raft Stools by Norm Architects provide understated seating.
The loft floors are made of white pine recycled from a tree on the property. Todd and Maria designed and fabricated the sitting room’s daybed as well as the table that swings out from the CabParts prefab Catskills Watershed House cabinetry; the stools are from IKEA.
Stairs to basement, concealed by a curated art collection.
Front entry and living area.
A door was replaced with an internal window that sheds light on the stairwell and a cat flap, so that the cats can move between rooms even if the kitchen door is closed.
The unit is 3.5 meters long and 2.4 meters tall, and is a chic focal point in the room.
Using heat-treated pine and bricks, Wood Arkitektur + Design built a casual family retreat on a family compound in Hellerud, a borough of Oslo, Norway. Situated on a natural slope, the house is divided into split levels. The exterior is swathed in heat-treated pine that has aged to a soft gray, alongside charcoal bricks. The rotating, open-faced fireplace here is the Ergofocus model from French company Focus.
A view down the aisle to the bathroom, with the kitchen on the left and the eat/work counter on the right. The Modern Caravan combined walnut cabinetry and red oak flooring, with white counters, tile, and walls.
Family room with yellow Wink chair, navy rug and custom sectional.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.