95 Living Room Storage Standard Layout Fireplace Design Photos And Ideas

Now, built-in sofas line the perimeter of the room and utilize the room’s shape better.
A bar and vinyl setup complete the entertainment scheme downstairs.
Living Room
A collaboration between YUN Architecture and interior designer Penelope August, a renovated, 19th-century townhouse with landmark status used to be an egg and poultry distributor. Now virtually unrecognizable, the parlor floor is the home's open-plan living area. A formerly defunct fireplace was reactivated and clad with a custom-made, limestone mantle.
“The main living spaces, flowing from the central courtyard, fold down with the stepped concrete floor,” says Fox. “Plywood joinery and an off-form concrete ceiling anchor and harmonize.”
Alex painted the wall behind the mahogany built-in unit the color Messenger Bag by Sherwin Williams, a green that echoes the foliage outside. The concrete side tables are from the Kreten Series by Souda.
Black leather West Elm sofas anchor the room atop a gridded Annie Selke rug.
"I always knew there had to be a sight line from the living room to the kitchen, all the way to the back of the house," says Alex. "That really opened up everything [like], ‘Oh, yeah, this is the way it's supposed to be.’"
Floor-to-ceiling shelves and storage bookend a cabinet that conceals the television.
The pair replaced the cluttered firewood storage with a floating hearth that can double as a seat and display for art.
Raj and Watts extended the fireplace column to the ceiling to highlight the room’s expansive scale, and had it coated in concrete plaster. It was important to retain the wood-burning fireplace—a rarity in the city—but “we wanted to re-clad it in a material that also spoke to the industrial past of the building,” says Raj.
The small window has been replaced with a large glazed door, and the original fireplace has been restored and reinstated.
A deck just off the living room wraps a pool, while the roof provides cover for outdoor seating.
The owners are a young couple with two teenage boys, and they wanted their home to be fluidly connected to nature, as well as passively cooled (read: no air-conditioning). This was accomplished via operable louvers, large openings, and multiple indoor/outdoor spaces.
Concrete from the exterior continues indoors as a fireplace surround. For the couch, Annemie found the wooden base and cushion covers in a secondhand store and used baby mattresses as inserts. David made the oak back.
In this sprawling ranch, every guest will have an individual experience. Each of the three bedrooms have been decorated with period furnishings and have a different theme. For a communal experience, cook together in the modern kitchen with quality appliances.
“We left anything that was wood, wood,” says Merrill. “All of those things begin to shine and look more beautiful when the things around them have been polished.”
Merrill replaced the previous carpet with a similar shag variety.
Emerald-green paint outfits the cabinetry, making the wood fronts pop. The wine-colored, velvet sofa was custom designed by Reath.
The light-filled living room features a Kasota limestone fireplace. The slab stones were “fleuri” cut across the grain for a swirl effect, then sandblasted to age.
“The clients’ main priorities in their lives consisted of: their kids, their friends, their food,” says the firm. “We knew we had to knock down the wall that separated the kitchen from the living room to create one big, open space - this immediately created ease of flow.”
"The angular geometry of the catwalk trusses, the kitchen island, and the bathroom projection together with the 60-degree pitched roof make the project’s geometry performative and visually interesting," says Edgar.
A picture window over a custom concrete bench fashions a window seat. “Family, friends, and animals all enjoy the various places to relax in the lounge,” says the homeowner. “The window seat is universally the most prized nook in the home.”
The Wilfred sofa from Jardan is covered in the homeowners’ other favorite color: indigo. It sits with a reupholstered Womb Chair in the new living area.
Art by Zoe Pawlak sits on the mantle with an Eames Bird from Herman Miller.
Cuddington had the drywall removed to reveal the house’s original structural framework, which in turn screens the living areas while also allowing visual connection with the front door. "Having the ability to just swap out [the drywall] and open it up gave the home a sense of arrival and a preface to the type of materials that were being used in the project," says Cuddington.
The team removed the dropped ceiling and attic above to expose the tongue-and-groove paneling and the supports at the roof. A Swan Chair by Fritz Hansen sits with the client’s sofa and USM media cabinet.
Astrain updated the fireplace with a Carrara marble Victorian fireplace surround from The Architectural Forum.
Astrain streamlined the storage in the room, making room for wall art and allowing light to be diffused throughout.
The artwork is titled "Crashing Buffalo" and is by Tucson/Los Angeles artist Ishi Glinsky.
The Adrian Pearsall sofa was sourced from The Swanky Abode on 1st Dibs, and the fire tools are also from the Sunshine Shop, a local vintage store.
The entry between the living room and dining room was widened.
The built-in office nook is fashioned from whitened maple.
The custom-designed white maple modular coffee table can be kept together as one piece, or separated to form stools or smaller tables. "Each of the four cubes is slightly different, with a storage recess or dividing panel for stowing books, magazines, pillows, or other objects," says Thomas.
The living room received a Muuto Connect sofa, which was "notched into" the custom media cabinetry. The existing wood floors were refinished with an ebony satin stain with a charcoal tone.
The project team excavated a portion of the backyard to create a sunken patio that seamlessly meets the grade of the interior living spaces. The interior flooring is large-scale honed basalt tile (24" x 48" in size), which becomes 24" x 48" flamed basalt tile at the exterior patio.
The built-in sofa anchors the living room and faces the existing fireplace. The Leather Oval Chair with a red steel base sits off to the side, and the coffee table was fashioned by attaching vintage steel legs to another tile sample board.
Plenty of natural light comes in via the rear glass wall.
After: The industrial accents were kept at the ceiling in a nod to its past. The city required interior insulation to fulfill code, which meant McCuen was unable to expose the more rough, industrial texture on the walls.
Generous cut-outs in the support wall connect the main living areas. The Togo couch and chairs are from Ligne Roset, and the sculpture is by Annie Morris.
A home near Rye, England, opens onto a deck through a Sunflex door. The living room features a sofa by Terence Woodgate, 620 chairs by Dieter Rams for Vitsœ, and an Oluce Atollo 239 lamp by Vico Magistretti. The wood-burning fireplace sits along one wall in the room, with a bright orange flue acting as a sculptural focal point.
The wood-wrapped alcove produces "an intimate space for the sofa," says Preda, and seamlessly integrates the support pillars into the design.
Boiserie panels made of zebrawood create a cozy nook in the main living area and also form a picture rail to display the client’s art collection.
Preda elegantly reallocated the space to contain a side-by-side living room and dining room area, with the latter defined by a custom Cor-Ten steel and zebrawood bookcase designed by the firm. The dining table is by Alepreda for miduny, the firm’s sister furniture company. The fireplace is an ethanol model, since incorporating a chimney wasn’t possible in the building.
Designed by Studio B Architecture + Interiors, this modern farmhouse in Aspen allows a couple’s art collection to shine with understated finishes and materials. Views and natural light were maximized via large spans of glass to instill a sense of airiness while the same wood used throughout the home added warmth. The minimalist interiors provide a muted canvas for their artifacts collected from travels to Africa and Indonesia, and art which includes 8-foot wooden sculptures, baskets from around the world, and Native American pieces including from R.C. Gorman.
At a 1954 midcentury home in the West hills of Portland, Penny Black Interiors deftly updated the residence with standout cabinetry, carefully-selected tile, and wallpaper galore. The renovation balanced preserving the home's innate character and updating its function for modern life.
The original fireplace in the sitting room, which features colorful inlaid tiles, was restored and tall oak shelving was added to either side. "This room is a successful mix of classic period and relaxed Australian styles," says architect Sarah Bryant.
The concrete floor was also used on the stairs for continuity.
Short staircases lead to sequestered nooks made for contemplation and getting work done. "The concrete floors and stairs dissolve the division of inside and outside," says Atelier Oslo. "The interior becomes part of the landscape, and walking in and around the cabin gives a unique experience, where the different qualities from the site become part of the architecture."
The existing living room received modern built-in storage and blue paint that syncs with the addition.
Jack and Marilyn Zuber lived in the Brentwood home for 65 years without altering anything but the wallpaper. Thomas even has photos of them digging on the site when construction first began. Out of respect for the home, Thomas tread carefully with her updates, even keeping the old drapes and using the original paint colors as a jumping-off point in researching color palettes of the era.
The original fireplace was cleaned up and repaired. "Also, the room previously had just a small passageway to the kitchen and no real place to put a television. We’re not big TV watchers, so we wanted to keep the mantle TV-free, so that it was not a focal point of the room," says Valencia. "We opened up the passage to the kitchen to give the home a modern layout and added a built-in TV/media cabinet (on the left wall)."
White paint considerably brightens up the space, and now the living room overlooks the pool.
Midcentury California beach culture and the classic look of the Mediterranean coast blend to create cozy, lush lounge spaces in this Laguna Beach retreat.
Spaces flow freely from one to the next, creating a continuous open floor plan.
Walnut casework anchors both sides of the original fireplace. Steel plate provides a modern interpretation of the traditional hearth.
A view of the large, open-plan living space.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.