74 Living Room Sofa Recessed Lighting Pendant Lighting Design Photos And Ideas

The original floor plan and design elements remain—from the concrete block fireplace to the restored sconces. The vaulted ceiling is made from western red cedar.
The new open-plan living/dining/kitchen space benefits from the raised ceiling height and the addition of the clerestory windows on the south, west and north sides.
The renovation opened the kitchen to the living space and added an island for increased prep and storage space.
When the husband-and-wife team behind Austin-based Co(X)ist Studio set out to remodel their 1962 ranch-style house, they wanted to update it to suit their modern lifestyles—as well as demonstrate the design sensibilities of their young firm. The original home was dim, compartmentalized, and disconnected from the outdoors. Architects Frank and Megan Lin opened up the floor plan, created an addition, and built an expansive back porch, using several reclaimed materials in the process.
Dawnsknoll optimizes the capture of natural light and cross ventilation, keeping down electrical costs. Interior/exterior courtyards, as well as the master and living room sliders, help circulate breezes. Sustainable heating is also introduced through radiant floor heating and domestic water heating throughout the house.
Sliding doors lead to the central courtyard, providing easy indoor/outdoor living and effortless entertaining.
To give the interior a more open and spacious feel, the team exposed the ceiling beams.
Verano-brushed 12x24 limestone flooring lines the great room. Ample glazing lets in plenty of natural light.
Floor-to-ceiling glass walls on both sides of the main living room allow sweeping views straight through the house.
Expansive walls of glass and sliding doors that lead to the large exterior patio create a strong sense of indoor/outdoor living.
A soaring ceiling delivers a sense of drama to the open-plan great room.
The living space in the open-plan kitchen/dining/living spaces flows out onto the south-facing terrace. The soft gray color scheme works with Cornwall's cool light and large skies.
Floor-to-ceiling Lift/Slide doors by Weiland and clerestory glazing usher the outdoors in to the open-plan living and dining areas.
Thanks to the expansive walls of glass, the living space absorbs a strong sense of the surrounding nature.
The bright and airy living room, dining area, and kitchen extend straight out to the wraparound terrace.
Angled balconies at the first and second levels are accessed by floor-to-ceiling sliding doors, enhancing the indoor/outdoor living experience and allowing natural ventilation.
The open-plan layout is a fitting setting to embrace a minimalist, Scandinavian-inspired aesthetic.
The bright and airy interiors are a mix of lightly colored oak floors juxtaposed again dark fixtures and exposed steel beams.
The glass entryway of the home opens straight into the living room.
The living room boasts original wood paneled ceiling and walls, and beautiful built-in bookshelves.
The upper level is home to the dining room, living room, and kitchen.
The view out to the garden.
living room and kitchen
Wraparound windows and sliding glass doors lead to the mahogany deck, giving the home a strong sense of indoor/outdoor living.
The floor in which the living and dining rooms are located on is made of reclaimed wood. The space takes on a midcentury vibe and has been furnished with pieces from Brazilian designers from the 1950s and 60s, such as Jorge Zalszupin and Sergio Rodrigues.
In order to open up the space, Klopf Architecture took out some walls that were supporting beams. Klopf explains, “We used a structural trick by putting a cross-beam on the roof, which you don’t see. The ceiling now has an open, more expansive feeling—more post-and-beam.”
Terrazzo tile floors with solid brass are featured throughout the open plan layout. The cork inserts between the ceiling's vaulted beams were inspired by home's original design.
Since the original siding was in bad condition, they installed new vertical Western red cedar siding throughout the house, which is also reflected on both the interior and exterior. Klopf explained that one of the challenges of the project was finding a low-VOC stain that would match the color of the original siding.
An overview of the spaces.
The living room faces the rugged coastal.
The burnished concrete floor contains ten-percent fly-ash and slag.
The family room has floor-to-ceiling windows which overlook the surrounding hilly landscape.
A green Finnjuhl sofa and table at fireplace, and pendants from Foscarini.
Flooring includes Teragren bamboo, cork in the kitchen, and porcelain at entry points. American Yellow Birch was used for the cabinets and trimming.

Photo by: Eric Hausman Photography
A neutral palette for furniture keeps the interior feeling light and sun-drenched.
Though loads of natural light comes in from the courtyard, these large skylights also afford a view of the sky. The coffee table is from Modernica and the Eames Lounge is from Herman Miller.
A handful of modernist classics—an Eames Lounge, a Bubble Lamp by George Nelson, and a shell armchair from Modernica—kit out the living room and kitchen.
The interior of the space is filled with natural light thanks to the vaulted ceiling. The owner's work space resides in an upper loft, a volume highlighted by salvaged wood panels.
Entering the house.
Trout Lake | Olson Kundig
Built-in storage solutions and floating shelves provide ample storage in the main living space.  Homerwood Hickory flooring and exposed structure reach outwards to the views beyond.
Vintage chairs and a sofa reference the history of the apartment building, complementing the impact of the original brick wall.
Meg Home | Olson Kundig
Meg Home | Olson Kundig
An Anglican church in Melbourne dating back to 1892 was converted by Bagnato Architects to include a modern addition and interior renovation. Spread over multiple levels, the home features a variety of natural materials, like reclaimed wood, limestone, marble, and granite, giving the inside a warm and cozy feel.
A Victorian-style church in London was converted by Gianna Camilotti Interiors into a modern home while keeping its historic charm. The outside may remain a traditional red brick, but the interior features white walls and floors, along with arched windows and wooden beams.
The new casita features a double-height living room with custom cement tiles and plaster walls, as well as a kitchenette nook, and custom steel & wood ship ladder to a sleeping loft above the bathroom.
The new casita features a double-height living room with custom cement tiles and plaster walls, as well as a kitchenette nook, and custom steel & wood ship ladder to a sleeping loft above the bathroom.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.