80 Living Room Sofa Bookcase Pendant Lighting Design Photos And Ideas

Built in the early 1970s, the house's kitchen, living, and dining areas were originally divided into three distinct zones. In order for this great room to flow as one, Klopf Architecture removed the glass doors and solid walls separating the enclosed atrium from the kitchen and living room.  A Herman Miller trade poster, Design Within Reach book tower, and IKEA sofa mingle in the space.
It’s a good idea to read reviews about specific pieces before buying them, which can help prepare you for the unexpected.
Amanda got rid of the mirrored wall and installed FLOS AIM Pendant Lights in the living room.
The couple’s two sons, Isaac and Charlie, play music with Charlie’s girlfriend, Saskia Randle, in the living room, where an Isamu Noguchi Akari lantern hangs above a Cloud sectional from RH Modern.
Wood tones and earthy textures warm the reimagined living room. Much of the art were gifts that the couple bought for each other or pieces by mutual friends; the Mickey Mouse painting is by New Jersey–based artist Dylan Egon. "We like to bring some of the city into the country," says Lauren.
Chen designed circular copper bases for the Bluestone to create a coffee table with gravitas. The light is the Artemide Aggregato ceiling light with a counterweight.
From the start, the clients wanted their home to have a "barn look," honoring the agrarian vernacular of the built environment around them. Interior walls and ceilings are clad in local pine, with a paint treatment to remove the yellow from the wood.
To help create the illusion of more spaces, the great room features a vaulted ceiling and opens up to the outdoors with 12-foot wall-to-wall glazed sliding doors.
Solid timber windows add warmth to every room. The solid timber flooring in the living/dining area provides additional character.
Two dividing orange bulkheads—which are the box gutters that protrudes through the house—separate the three pavilions. The family congregates in the central pavilion for meals around the dining table, and to relax in the lounge.
The built-in sofa anchors the living room and faces the existing fireplace. The Leather Oval Chair with a red steel base sits off to the side, and the coffee table was fashioned by attaching vintage steel legs to another tile sample board.
The curvy shape of this pink sofa gives it a fun, playful quality.
The ground floor features Douglas fir flooring. The living room at the front of the house is separated from the entrance hallway by a black steel-framed glazed partition.
Anchored with an ash accent wall with a built-in daybed, the midcentury-inspired living room features a Living Divani modular sofa and Tech Lighting pendant lamps. On the left is the custom double-sided bookshelf covered with acid-etched glass that divides the living space from the bedroom hall.
The firm raised the height and increased the width of the new opening between the kitchen and dining room.
Morten Bo Jensen, the chief designer at Vipp—whose headquarters are located in Islands Brygge—and his partner, graphic designer Kristina May Olsen, bought a loft space in the former Viking pencil factory in 2011. They bought the loft from its previous owner, one of five investors who purchased the circa-1910 factory building, roughly a decade ago, in a very raw state.
Rockwell Group designed a flexible second-floor lobby with a co-working space and meeting rooms with transformable furniture, allowing them to double as lounges. “In a typical hotel, you can’t use a meeting room or other daytime spaces at night, and nightclubs sit empty during the day,” says Mitchell Hochberg, president of Lightstone Group. “We don’t have the option of doing that here.” Images of classical sculptures, warped by digital glitches, are in keeping with the tongue-in-cheek mood; miniature sculptures on the shelves cheekily take selfies or don leopard-print Speedos.
The living room features a dramatic stone fireplace and vaulted tongue-and-groove ceilings.
The fixed-gear bicycle hanging above the couch serves as an art piece; Chen no longer rides the bike. Le Corbusier Projecteur 165 pendant lights hang in the corner.
The renovation installed modern aluminum double-pane sliding doors.
The high-ceilinged living space is designed for comfortable entertaining and features light wood paneling, a marble-framed fireplace, and an elegant bar off to the side.
Finding a wheelchair accessible home in New York City can be a challenge, but after a diving accident left David Carmel paralyzed from the waist down, Carmel knew he was looking for a home that was "accessible but not institutional." Working with Della Valle Bernheimer, they made an apartment that is both beautiful and accessible, with a lightweight sliding wall that closes off the bedroom from the living area.
The recording complex, Gold Diggers Sound, boasts nine state-of-the-art recording studios, a multiuse sound stage, kitchenettes and lounge areas, and is available for 24/7 access.
The design team sought to make rooms feel more like apartments, and so included reading nooks and hangout spots throughout, mixing jewel-toned furnishings with vintage finds and rock-and-roll ephemera.
La Vinya, PGA Golf Resort | Studio RHE
A full-height wall of glass brings additional natural light into the open-plan living area. The step down creates a cozy divide in the space.
Jon's living room is anchored with a double-faced concrete masonry chimney with indoor and outdoor functionality. The steel stairs on the left lead up to a mezzanine study area.
The open-concept living space is filled with natural light.
Graham Hill, a sustainability advocate whose TED talks have delved into the benefits of living small, put his own lessons into practice at his 350-square-foot apartment, which he shares with his partner and two dogs. Quick transitions, like drawing the FilzFelt curtain, convert the living space into a bedroom.
Built at the end of the 19th century, 411 Vanderbilt Avenue is a brick carriage houses that originally sheltered the horses and coachmen for an upscale estate on Clinton Avenue. The luminous living room features built-in shelving, custom cabinetry, and a gas fireplace with a customized wood mantel by Fitzhugh Karol further enhance the interiors.
Dawnsknoll optimizes the capture of natural light and cross ventilation, keeping down electrical costs. Interior/exterior courtyards, as well as the master and living room sliders, help circulate breezes. Sustainable heating is also introduced through radiant floor heating and domestic water heating throughout the house.
"The column had to be affordable and nice to look at," note the architects. "So we bought a tree and put it right in the middle of the building. Between the tree and the facade, we have created new floors which are built in a spiral around the tree. This results in a very dynamic and open space."
The building was constructed with energy-, water-, and resource-efficient materials, as well as with materials and systems that reduced indoor air pollution.
Country Garden House | Olson Kundig
The dining table is the Bonaldo Tracks table, while the dining bench is from IKEA. The window seat provides additional seating.
Though much of the interior was gutted, the west-wall fireplace was left intact due to the risk that removal could have had on the building's structural integrity.
High ceilings and a full-length brick fireplace are complemented by extensive glazing.
Natural light and wood features connect the existing living area to the addition.
The shallow plan helps with cross ventilation, while a deep overhang to the north provides shade for the living areas in the summer.
In the wide hallway between the kitchen and additional bedrooms is an entertainment and leisure space.
A highly efficient ductless mini-split system provides heating and cooling.
Inside the studio, sliding fir screens hide storage, utilities, and a bathroom. The ceiling and wall panels are plywood, the floor is radiant heated concrete. An Eames lounge chair from Herman Miller mingles with an IKEA sofa.
With its walls of windows, stone fireplace, and wood floors, this living area was kept much as Emery designed it.
The living room faces the rugged coastal.
Original details including mahogany and redwood walls.
The new penthouses underneath the garden feature teak wood — which match the natural aspects upstairs. The furniture was purchased by the homeowner.
This box structure creates a second, lower ceiling above the living lounge.
Bowie and Malboeuf’s unit occupies three levels facing the property’s backyard. The living-dining room has a mix of vintage pieces—a Wassily chair by Marcel Breuer and an LC4 chaise by Le Corbusier, Pierre Jeanneret, and Charlotte Perriand—alongside furniture from CB2.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.