76 Living Room Sofa Medium Hardwood Floors Console Tables Design Photos And Ideas

A blue-and-gold, geometric-patterned rug from Amadi grounds this living room designed by Cortney Bishop.
Designer Cortney Bishop used antique Serapi rugs—a type of Persian carpet—that she sourced from a local dealer to guide the design of this residence in Knoxville, Tennessee.
David and Annemie's daughter swings in the living room. A door provides access to the lush backyard and surrounding area. “The kids have a lot of freedom. They have a big area where they can go and play without needing supervision,” says Annemie.
In the living room, two shades of gray paint from Sherwin-Williams complement the upholstered furnishings from Knoll.
Having spent more time at home in recent months, Nina and her family are truly experiencing the "essence" of her design, she says. Their library corner, a space that was once underused, has become a place of respite for the family where they can gather on the Nanimarquina Rangoli rug and listen to records.
Also in the mix are antique market finds and pieces sourced from years of travel. Across from the Donna Wilson ottoman bought in London sit a pair of Brazilian, midcentury-modern chairs. They are among Nina’s favorites.
The main entry flows into the living room, which now accesses the outdoor terrace via the door to the left.
For outdoor enthusiasts Bob and Pam Norton, the town of Big Sky, Montana, was a natural choice for the location of their second home. Having purchased a remote lot with views of Lone Peak, Pioneer Mountain, and Cedar Mountain, they envisioned a private, year-round retreat that integrated with the terrain. “We wanted to live in the view,” says Pam. “We wanted the outdoors to come in.”
Rossi kept important features of the old home throughout, such as the built-ins, fireplace, and original floors.
A new wood-panel wall is a focal point in the open layout. The original white oak floors were also refinished.
The guesthouse is intentionally pushed back in the homeowners’ backyard to create a feeling of privacy and seclusion.
Oversized windows in the living area allow plenty of natural light to illuminate the home. Here, the plush sofa can also convert to a bed, allowing comfortable accommodations for overnight guests.
Living Room
Living Room
Living room
The luminous living room of the “George Washington House” features a soaring, beamed ceiling and extensive glazing.
A fireplace serves as a boundary between the indoor and outdoor areas.
A staircase leads to Kell's loft.
“I loved the challenge of planning a fully functional home on a 32 ft x 8.5 ft trailer. I knew I wanted to include all of the basic living spaces that you would find in a conventional home: kitchen, living room, bathroom, two enclosed bedrooms, a laundry area, and storage spaces,” explains Kell.
The common area in this penthouse by Studio RHE boasts a digital cube ceiling, stunning views, and an immense book collection by the bar.
Prices start at $2,850 and include utilities and furnishings, allowing residents to readily move into an ‘Instagram-worthy’ home. A dedicated Node community curator helps residents settle in.
Node founder Anil Khera says “The style pays homage to early L.A. architecture, and will further the unique sense of community amongst residents.”
Clerestory windows surround all rooms, providing the spaces with plentiful daylight.
The light-filled lobby, located in the basement, is at once industrial and warm.
The cedar-paneled cathedral ceilings give the interiors an airy sense of space.
This built-in seating area backs a dividing wall that sets off the kitchen and faces a brick inlay fireplace.
The home features built-ins like this bookshelf in the living space.
The home has the feel of a time capsule.
Another Pinch pendant light in the living room.
"The wood adds warmth and consistency to the space, balancing the tough exterior," explains architect Harley Graham.
The dramatic, double-height great room is defined by its massive walls of glass that look out to the landscape.
Living room: with oak herringbone floor, custom made 5 meter long tv-bench made of birch plywood. Treated with natural soap and osmo wax. Dining table also made of same materials with doubled 18 mm plywood glued together and added brass details. By creating an open space plan, the living room looks more spacious with the natural light added. LED lighting on the transition of wall/ceiling and on the tv bench.
Double height living space opens to the North. The use of reclaimed bricks adds textural diversity.
The shallow plan helps with cross ventilation, while a deep overhang to the north provides shade for the living areas in the summer.
In the wide hallway between the kitchen and additional bedrooms is an entertainment and leisure space.
The team matched and continued the 1960s-era red oak floor into the living room, which gained an entire wall of new sliders from Western Window Systems. “We wanted to preserve the original intent of the house wherever we could,” Dimster notes.
Additions were made to enlarge the kitchen, study, and family room. The master suite was shifted through the redesign, and a bathroom and walk-in closet were also added. Originally, the home did not have a fireplace. However, the client had grown up with one and wanted to enjoy the qualities associated with a fireplace as the centerpiece of the home.
The living and dining rooms were updated.
The upper floor has high ceilings, and is designed as a single, flowing space that opens seamlessly to the outdoors on all sides.
StudioKCA designed a height-adjustable, expanding table for Dan to host get-togethers.
Extensive glazing surrounds the fireplace, keeping the interiors bright and airy.
With original steel-framed windows, beamed ceilings, warm wood-paneled walls, and a gracious floor plan it makes for a wonderful entertaining space.
The living room also offers new lighting from Restoration Hardware, a decorative fireplace, and newly installed wide-plank oak floors.
Besides the main living room, the den serves is an additional communal zone.
The Mod Suite.
Typical of bungalows, the entrance leads straight into the living room.
In the open-plan living area, a wall covered in Calico’s Lunaris Midnight—inspired by moonscapes and outer space—sets the tone for a vignette of darker furnishings, including a vintage credenza that doubles as an entertainment center, equipped with a Sonos Playbar.
This house is one of the five homes that are part of the Auhaus Release. Only 10 of each design will be built.
A lounging den with bright pops of color.
The open plan living room has great space for entertaining.
Chris and Wendy Kozina live with their son, Ben, in a “Tallis” style town house. They selected bamboo floors for the 1,155-square-foot, two-bedroom interior. The family strives to cap their possessions at 500 items—Legos not included. In the living room, an Innes media cabinet from Room & Board is paired with a Gus Modern sectional.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.