605 Living Room Sofa Medium Hardwood Floors Coffee Tables Design Photos And Ideas

A Pampa rug from Argentina adorns this light-filled living room designed by Cortney Bishop.
The small window has been replaced with a large glazed door, and the original fireplace has been restored and reinstated.
The living room is anchored by a large concrete fireplace that also forms the house's robust structural system. Pops of color come from a painting by Milton Wilson.
The addition of the antiqued mirrored panels amplifies natural light that the living room receives from the adjacent sunroom.
In the richly hued living room, a Milo Baughman coffee table with a chrome base and custom marble top pairs with Milo Baughman barrel chairs that have been reupholstered in a saturated blue fabric. A custom velvet sofa adds another textured layer. A custom light fixture with crystal bulbs from The Future Perfect hangs like jewelry above the space, and a geometric painting by senior JHID designer Chelsie Lee ties the colors together.
A plush yellow sectional from Camerich is paired with a Milo Baughman drum table and a Bertoia Diamond Lounge Chair. An O'lampia Retroline Duo pendant hangs above.
The oak cabinet in the living room was another secondhand find. “It had the exact measurements of the wall,” says Annemie. “We just needed to hang it.” The throw blanket is from La Femme Garniture while the pillows and pendants are custom.
David and Annemie's daughter swings in the living room. A door provides access to the lush backyard and surrounding area. “The kids have a lot of freedom. They have a big area where they can go and play without needing supervision,” says Annemie.
In the living room, two shades of gray paint from Sherwin-Williams complement the upholstered furnishings from Knoll.
In the living room of Richard and Kali's home, a theatre sofa by Ted Boerner accompanies a Barcelona table by Ludwig Mies van der Rohe for Knoll. The chairs are by Jean Prouvé and the credenza is by Jens Risom, both from Design Within Reach. The Saarinen Conference armchair by Eero Saarinen is from Knoll knoll.com, while the rug is from IKEA.
A pair of Milk sofas bookend a Thomas Hatton Muebles cypress coffee table.
Also in the mix are antique market finds and pieces sourced from years of travel. Across from the Donna Wilson ottoman bought in London sit a pair of Brazilian, midcentury-modern chairs. They are among Nina’s favorites.
Clever arrangements of furniture delineate the spaces in the loft’s open floor plan. In the living area, a hand-knitted Donna Wilson Motley ottoman sits opposite a B&B Italia Charles sofa and Arco lamp.
Interior designer Nina Blair blends Ghanaian and Scandinavian influences in her family’s Tribeca apartment.
Just off the kitchen, the sitting room is encircled with custom steel joinery that frames the full-height double glazed windows and looks out on the pool in the middle of the garden-filled courtyard. The restored vintage Parker three-piece lounge set is from Australian midcentury furniture purveyor, Juliet's Balcony.
The dining table is a custom design by architect, Pete Kennon, and paired with 412 Cab chairs by Cassina. The chandelier is from Melbourne-based Industrial Designer Christopher Boots.  <span style="color: rgb(204, 204, 204); font-size: 13px;">Photo by Derek Swalwell</span>
Vintage items complement contemporary pieces like a coffee table from West Elm and lighting from Rejuvenation.
"In our living room, we have a fairly large abstract piece from Sally King Benedict that was gifted from her years ago," says Amanda.
The color palette of the home also takes its cues from the "cool, tonal softness of the concrete". says Kennon.
The view of the concrete and glass great room straight out to the pool and across to the garage in the back of the property which has a studio above it.
In the living room: the theatrical heavy curtain is made of Grazia and co Feel acoustic drapery. The furnishings are also by Grazia and co and include the HARVEY curved arm sofa, HARVEY armchair and IVY coffee table.
Removing the hallway created room for a cozy family room upstairs. The family is enjoying the nesting process since the remodel was completed in 2017. "We are raising our kid here, learning how to cook, and I even started to do a lot of working from home here even before the pandemic," says Martin. "We hop from one place to the other, making minor changes and making them our favorite for some time. We spent lots of nights here."
The cabin entry leads directly to a cozy living room with a fridge, a small live-edge counter, and a bar sink. Picture-frame windows are strategically placed to frame views of distant mountains.
The living room has a long, built-in couch with a custom midcentury-inspired fireplace. Polished concrete floors in the interior contrast with the outdoor timber decking.
Numerous louvre-style windows wrap around the home, flooding it with greenery and sunlight. "High windows are important to allow for cool breezes in the summer," says Adam. "Louvre windows are very traditional in this area, as they allow for airflow and can remain open when it's raining."
A hammock chair in the living room overlooks the wood stove at the center and the sofa against the west wall, creating a cozy living space.
The main living area on the ground floor has 20-foot-high ceilings and an open floor plan. The high ceilings allow the 395-square-foot home to feel expansive, light, and breezy. In cold weather, the owner grows seedlings by the south-facing windows.
“I’ve been looking at cabins and small homes since I was a teenager,” says the owner. “I knew I wanted the home to have a small footprint, but for the interior space to still feel open and expansive.” This informed the interior planning, as he knew he didn’t want the upper floors to completely enclose the ground floor. By minimizing the second floor and including an open third-floor loft bedroom, he was able to maintain a spacious feeling and avoid making the interior spaces feel too enclosed.
The great room is designed for indoor/outdoor living. The floor-to-ceiling glass wall at the back of the space (which is just a slice of the all-glass rear) includes a bi-fold NanaWall door system that opens the home to an outdoor terrace and the lush surroundings.
“Being totally immersed in a wood space connects us with this biophilic response to nature and natural materials,” says Corey. “You can use modern, minimal forms and still add a really warm material. Then, the result is more than just the simple lines of a space, it’s the deeper feeling of being connected with something bigger.”
Back inside, the glass-enclosed living room is grounded by a central fireplace. “When we started designing this project, we always had cedar in mind,” says Corey. “It wasn't like, ‘Oh, it could be metal or oak. Instead, it was, ‘this is a cedar box; we're carving it out.’ ”
Whitney updated the living room by employing a light palette and rich textures. Beige linen covers the built-in sofa cushions; the pale tone maintains a feeling of spaciousness.
The two made a trip down to Ventura just to pick up the Poul Cadovius Royal System shelf, their favorite piece in the house. They also have several prints from illustrator Kyler Martz.
Craving more adventure, a couple decide to make a radical life change by becoming full-time Airstream residents and renovators.
The home's small footprint inspired Hendricks to choose a minimal paint palette featuring two shades of Farrow &amp; ball white used throughout the first floor. A mix of midcentury pieces sourced from local antique shops sits against a canvas of custom linen curtains. A Brazilian leather sofa adds a sumptuous touch, and the rosewood chairs are upholstered in a serene, olive-green fabric.
The private areas of the Stack House are interlaced to create voids for shared living spaces.
The New Project Group renovated a cramped, uninviting space on Manhattan’s Upper East Side. The company gave the 400-square-foot apartment a gut renovation, with a new kitchen and bathroom designed for efficiency. A parallelogram-shaped window pane, rescued from an architectural salvage yard, was outfitted with steel edges and casters, and repurposed as a coffee table.
The Irving sofa by Verzelloni sits between vintage Scandinavian rosewood end tables with interior pull-out trays. The large, abstract artwork is a 1970’s oil painting by “Unknown.”
The main entry flows into the living room, which now accesses the outdoor terrace via the door to the left.
A deck opens up to the west from the main living space, and it’s the perfect place to watch the sunset. A long, low window at the rear of the space frames the tree line.
The clients fell in love with the double-sided Cheminees Philippe fireplace, which had been used in a previous Modscape project they had seen. “It works nicely in this home to help subtly define each space, and it’s a stunning feature,” says Modscape managing director Jan Gyrn.
The living spaces are designed to remain clutter-free and open toward the view. Services, including the mudroom, laundry, and family bathroom, are located in a separate wing to the rear of the home.
The two living rooms at the front of the home sit on slightly different levels. The more formal living room features a linen sofa by Pure Interiors and classic CH22 and CH26 timber chairs by Hans J. Wegner for Carl Hansen & Son.
The casual living room on the ground floor features a vintage cane chair, a Togo sofa by Michel Ducaroy for Ligne Roset, and a portrait titled Matriarch by contemporary Danish artist Henrik Godsk.
Operable windows and doors on the east and west facades allow for effective cross ventilation across the narrow footprint of the home.
Like the second-floor living room, the more private living area in the master bedroom boasts a fireplace and expansive views.
The large master bedroom can also be used as an additional living area by the parents and the children.
The second floor is where all three generations come together to eat, play, work, and gather around the fireplace.
Living Room Fireplace Details
Living room view towards Entryway
The interior is marked by an open plan that allows all of the rooms to connect to the verdant surrounding through the transparent northern facade.
For outdoor enthusiasts Bob and Pam Norton, the town of Big Sky, Montana, was a natural choice for the location of their second home. Having purchased a remote lot with views of Lone Peak, Pioneer Mountain, and Cedar Mountain, they envisioned a private, year-round retreat that integrated with the terrain. “We wanted to live in the view,” says Pam. “We wanted the outdoors to come in.”
A “cathedral” roof above the open-plan living area creates a sense of volume in the small space. The storage is all contained in carefully planned bespoke joinery units.
The living area’s cathedral ceiling extends outwards to become the northern veranda awning, which helps to shade the interior.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.