959 Living Room Sofa Light Hardwood Floors Design Photos And Ideas

The blue, white, and gray paint on the bricks is original. "The bricklayer offered to clean them off, but we just wanted to leave them as they are, to show the history of the material," explains Welsch. "It has a story: It’s been used before, now it’s being used again, and it may be used again in the future."
After architect Andrew Berman renovated a 2,800-square-foot, two-bedroom SoHo loft, designer Justin Charette fitted out the interior with minimalist furnishings and built-ins to complement the landmark building’s industrial and historical features—including a pressed tin ceiling and exposed wood beams. Designed as a pied-à-terre for a bicoastal client, the converted loft retains its high ceilings and tall windows that flood the open-plan interior with natural light while introducing a more streamlined aesthetic that includes a neutral palette of white oak, exposed brick walls painted white, and sleek contemporary furnishings—many of which were sourced from local New York designers and makers.
Taking cues from the warmth of the setting sun, Brooklyn-based Workstead’s renovated a 1,800-square-foot Tribeca loft in an 1864 factory building. A timber palette and custom woodwork achieve a cozy feel throughout, and the architects tore out awkward interior partitions and dated finishes and exposed the building’s original fir joists to restore the loft’s open and airy feel. Oversized windows, a light color palette, and a minimalist design approach help pull natural light deep into the home while simultaneously directing views out toward the Hudson River.
Floor-to-ceiling glass melds the tiny building with its surroundings, while nine-foot-tall ceilings give it a spacious feel.
Amanda got rid of the mirrored wall and installed FLOS AIM Pendant Lights in the living room.
Now, built-in sofas line the perimeter of the room and utilize the room’s shape better.
Architect Amanda Gunawan’s 1,620-square-foot Biscuit Loft in Downtown L.A. is awash in gentle light. Designed by French-born, Missouri-based architect E.J. Eckel in 1925, the building had been converted by Aleks Istanbullu Architect in 2006 into a live/work complex. Amanda introduced Japanese-inspired touches to soften the industrial language. The harmonious living room features a CB2 sofa, white Eames Lounge Chair and Ottoman, Knoll Wassily Chair, and a rug and timber bench from Zara Home.
Crisscrossing steel cables give the apartments’ vaulted ceilings extra structural support as well as aesthetic interest.
“At first we thought the fireplace was going to be too big… but now I think it’s just fabulous,” says Donna.
The main living area features a black pellet stove in the corner and a raw-edge, white oak window seat, which add rustic elements to the clean, bright space.
The couch swing was the last element of The House to be designed. "I wanted something comfortable and unique, but not weird," says Tarah. "In a stroke of genius, Drew suggested a couch swing." The piece was made by the couple in the garage just days before the first booking and is one of the guests’ favorite features.
"Selecting furniture for this space was a unique experience because, as it is not our primary residence, we wanted to find the right balance between guest-friendly pieces and custom pieces that felt unique and designed with the space in mind," says Tarah. "We split the difference by sourcing some budget-friendly pieces that were lower impact but high function at a reasonable cost."
The fireplace was painted white and now has a wood stove installed (not shown). "Once we got the wood stove, the room just came to life and became super cozy," says Jocie.
The mezzanine level hosts the bedrooms and overlooks the lower living spaces.
Floor-to-ceiling glass doors that stretch 27 feet long connect the interior to the side patio.
The minimal interior lets the great outdoors take the limelight.
Small details—from organic products to sustainability sourced materials—helped the couple to bring their zen MO home.
Generous 11-foot-tall ceilings help make the rooms feel larger and brighter, and the curved edges introduce a quality Litera describes as “an endlessness and curiosity.” As part of the brief, the client also wanted an enormous saltwater aquarium that would mimic the conditions of the Great Barrier Reef. The 9.8-foot-long, 3.2-foot-deep tank runs along the wall of the living room in line with the kitchen cabinetry, and the structure of the floor was specially engineered to take the weight of the tank. “It’s an absolutely incredible feature of the home,” says architect Bronwyn Litera.
A Deep Thoughts Chaise by Blu Dot occupies a sunny spot by the new windows. The firm chose leather for its durability with regards to the owners’ two cats.
The firm furnished the home on a modest budget.
Le Whit created an airy first floor by exposing the framework at the ceiling. “There’s a lot of attention and pull to the structure, almost like the exoskeleton of the home,” says Curtiss. The fluted glass panel replaced a solid wall, adding transparency while still supplying structural support.
White oak flooring creates a bright contrast to the stained oak ceiling.
Wood tones and earthy textures warm the reimagined living room. Much of the art were gifts that the couple bought for each other or pieces by mutual friends; the Mickey Mouse painting is by New Jersey–based artist Dylan Egon. "We like to bring some of the city into the country," says Lauren.
Throughout the home, walls and ceilings are clad in whitewashed pine, complementing the oak flooring. LaCantina’s Zero Post Corner Sliding Doors open a corner of the living area to the deck and views of Portage Bay. “When I see boats pass or people rowing, I feel almost like I’m on vacation while surrounded by leisure activity,” Suzanne says.

Photo by Kevin Scott
The simple floor plan features an open kitchen and dining room, with a seating area and two bedrooms filling the southwest corner. A variety of glass doors provide access to the deck from all sides of the home and from each of the spaces except for the bathroom.

Photo by Kevin Scott
The couple intervened very little in the living room besides nudging the front door down the wall a foot—making room for the kitchen on the other side of the wall—and refinishing the fireplace tile in an inky black.
Beyond the facade of rough-cut logs laid out in a diagonal pattern, Casper and Lexie Mork-Ulnes’ rural Norwegian home is defined by a material palette of pine, brightened by the natural light and wood and meadow views that pour through the floor-to-ceiling windows.
At Alex Strohl and Andrea Dabene’s Nooq House in the Rocky Mountains of northwest Montana, highlights include a suspended fireplace, cathedral ceilings, and expansive windows. "The windows are my favorite feature. I've loved seeing the colors change in the fall, snow in the winter, and bears in the spring," says Andrea.
On the second level, the design team arranged a living area that opens to a balcony and deck area. The built-in wall storage is crafted from oak.
Great Room
The sitting room is an updated homage to the past that references the home’s history while keeping a distinctly contemporary vibe. "However, she did want to make one room that felt old," explains Yun.
Around the corner from the kitchen, a family room sits between the courtyard on one side and the backyard on the other.
Hybrid stuck to a simple palette for the home’s finishes. “We chose to expose the roof framing to really add some warmth to the space,” says Humble.
The branches of the cherry tree can be glimpsed through the living room windows.
The simple living room features a wood-burning stove to keep the space cozy in colder months. The interior material palette was kept simple and practical. The ceilings and trims are pine, while doors are crafted from hemlock timber.
With limited square footage indoors, the space gets dirty very quickly, especially in a damp climate where Emma’s two girls are constantly tracking in mud and dirt. Getting a good’s night rest can be a challenge, and privacy is hard to come by.
White oak flooring keeps the open-concept space feeling light and bright.
Low-maintenance systems and mechanics like the on-demand water heater, compost toilet and wood-burning stove were chosen because of their ease and longevity.
A simple palette of pine plywood walls and white-washed pine floors give's the cabin a minimalist yet warm feel.
The linear quality of the wood slat divider echoes the cedar planks on the home's facade, and contrasts with the curves of the couple's Estudio Persona side chair.
The living room is outfitted with a plush, built-in sofa with storage cubbies underneath. "It’s difficult to find ready-made pieces with storage that fit a unique space, so we built-in the desk, bed, and sofa," says Amy.
The scheme is kept simple, with light wood flooring throughout.  "When you walk in, you feel immediately embraced by the nature outside, but you feel the warmth that the house offers," says Claire.
A window wall connects the living area of The Sycamore to the outdoors.
The mezzanine level was transformed into a family room, leaving the fireplace pretty much as is. A painting by Anyeley’s sister, Addoley Dzegede, hangs over a Thataway sofa by Blu Dot. Above the fireplace is a Frame TV by Samsung, displaying a piece by San Francisco artist Barry McGee.
Inside, floor-to-ceiling windows and a clean white and wood palette make the landscape a focal point.
Perhaps the most alluring view came this past winter, when a blanket of snow covered the landscape for many months. The home also became an unexpected refuge when the couple's annual travel plans were cancelled at the start of the COVID-19 pandemic.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.