225 Living Room Sectional Recessed Lighting Design Photos And Ideas

Inside, the voluminous living area features a double-height fireplace clad in cedar and large-format tiles—both of which are echoed along the facade as well. Full-height windows wrap around the opposite corner, providing an abundance of sunlight and helping to naturally heat the space during wintertime.
Crawford taught himself how to reface the brick fireplace façade, using a creamy-colored, thin set brick. “It was his first time using a tile saw or laying brick, but his meticulous precision paid off,” says Devlin.
The wood slat wall was a great solution for spreading light throughout the split-level and looks right for the era of the house. At $2700, it was also much more cost effective than Devlin’s original design of a metal staircase.
Instead of designing a completely open plan, Berg separated the public rooms with a freestanding fireplace wall made of Mutual Materials bricks in Coal Creek. An Emmy sectional by Egg Collective for Design Within Reach faces a Lars chair from Room & Board
In the living room, an Era sofa from Lytle Pressley joins a Calder coffee table by Minotti and a Grand Repos armchair and ottoman by Antonio Citterio for Vitra. The fireplace is by Fireorb.
As with the dining room upstairs, a portion of the lower-level deck was claimed for a new glass-walled recreation area.
The concrete hearth at the fireplace has angled sidewalls and a bevelled edge.
The rear wall with stacking sliding doors opens to surrounding decks and the "hero" view.
The living room is anchored by a large concrete fireplace that also forms the house's robust structural system. Pops of color come from a painting by Milton Wilson.
In an experimental move, the designers used different upholstery for the sectional. Colorful stripes and baby blue complement the cool gray tones.
The ceiling height was lowered over the seating area in the living room to create a cozy enclosure there, while double-height windows on the perimeter bring in yet more light.
A look back at the atrium on the left and the foyer on the right—sleek, built-in storage lines the entry on one side, opposite a two-sided fireplace.
The design team added new perimeter window openings to encourage light into the home wherever possible.
The wood-wrapped footbridge on the floor above defines the passage into the living room.
The project team excavated a portion of the backyard to create a sunken patio that seamlessly meets the grade of the interior living spaces. The interior flooring is large-scale honed basalt tile (24" x 48" in size), which becomes 24" x 48" flamed basalt tile at the exterior patio.
Windsor Residence by Dick Clark + Associates
The living room holds a Freemood sofa by Desiree Divani, a solid wood coffee table by Sonja, and a Fork floor lamp by Diesel Living with Foscarini.
“I love the subtle design of the two fireplaces and I think my favorite part is the way light and shadow play off each other throughout the house,” says listing agent Chris Menrad.
The fireplace wall is an acid washed and stained steel wrap.
An expansive glass door trimmed in vertical grain fir opens the interior to the refreshed deck. The designers made sure to keep the frame around the doors thin, in order to capture views and convey the minimal detailing of the original midcentury home. “All those details that go into keeping that eastern window wall as open and permeable as possible kept the essence of the original house, increased the indoor/outdoor connection, and retained that character that we and the owners had responded to in the house,” says Griesmeyer.
Now, the furniture grouping comfortably occupies the living room. A sectional from Gus Modern sits with a custom steel coffee table and a Paulistano armchair.
The two simple volumes are intersected by an internal courtyard that maintains visual transparency between the front and back of the home.
"Cody's masterful composition of form, light, and layout is on display throughout the home, including large walls of glass that create seamless transitions between inside spaces and outside surroundings," states the listing.
Tucked away in the rustic-luxe area of Mandeville Canyon, the 3,164-square-foot home offers ample privacy without sacrificing a convenient commute to Los Angeles.
Add/Subtract House by Matt Fajkus Architecture | Photo by Charles Davis Smith
Add/Subtract House by Matt Fajkus Architecture | Photo by Charles Davis Smith
A corner window unit in the living room offers a full view of the  swimming pool, with narrow sight lines and a slim corner post. Additional windows wrap around both sides of the room.
In the living room, a large built-in sectional with integrated storage frees up floor space and can accommodate more people than freestanding furniture, which would chop up the interior.
The exterior materials are carried inside to a slatted entryway that conceals a utility unit and closet.
Natural light is filtered through the perforated, corrugated metal patio shade, creating changing patterns on the exposed aggregate concrete floors in the morning
Images of Dean Martin, Frank Sinatra, and Sammy Davis Jr. adorn the double-height great room.
The main entrance of the house leads into the open living space, which hosts the living room, dining area, and kitchen.
The 1894 Queen Anne Victorian features an open floor plan that juxtaposes classic original features with cool modern elements—many of which are customized for the home.
The altar-end of the building was also enclosed to form the boundary for the living room, with the attached office and workshop behind the wall on the lower level.  The upper level walkway to the master suite provides a sense of definition in the expansive space, which is 28 feet high at its peak.
The former gallery was enclosed in order to create space for two guest bedrooms and a bathroom upstairs. An elevated walkway stretches over the former nave and leads to a master suite opposite, separated from the other bedrooms for privacy.
The home's main living space consists of a classic open floor plan, with beautiful exposed-beam ceilings.
Originally built in 1949 by Richard Neutra, Alexander Ban, and Josef Van Der Kar, the Millard Kaufman Residence is located in the Hollywood Hills of Los Angeles, California.
Via Media Residence by Matt Fajkus Architecture | Photo by Leonid Furmansky
Inside, the 4,043-square-foot property features reclaimed wood floors and beamed ceilings.
The Miller House and Garden features a custom-made sofa in the open-plan living area designed by Saarinen with textiles by Girard. The home was widely published and is in part credited for the popularity of conversation pits in the 1950s and 1960s.
Blue, yellow, and pink accents enliven the living area, where guests relax on the *Gus Modern sectional sofa.
The extra 14-inch ceiling height brings light and harbor views into the space, while transom windows add a bonus sky view.
The former dining room was converted into a sitting nook just off the living room, which the family now affectionately refers to as the "parlor.
Subtle curves introduced throughout the design, such as in the built-in casework and stone plinth, soften the geometric plan of the home.
A concrete block wall extends beyond the floor-to-ceiling glazing, creating a strong connection to the outdoors.
Even the living area opens to the outdoors.
Just off the living room, a cozy den (which served as the home's original living room before renovations) with an earthy stone-inlay fireplace provides a comfortable spot for reading.
Gold poufs in the living area are among the home's post-renovation accents.
A stone fireplace adds warmth to the large living area.
Light-colored terrazzo flooring bounces daylight throughout the interior.
The home's key features are its post-and-beam construction, deep overhangs to modulate light and shadows, open-plan interiors, and easy indoor/outdoor flow via floor-to-ceiling sliding doors.
The living room fully opens and extends to the terrace, allowing for indoor/outdoor living.
The open-plan living space is bright, white, and airy.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.