212 Living Room Sectional Pendant Lighting Design Photos And Ideas

In the Dank Lounge, a film screen lowers in front of room-darkening curtains on movie nights. The deep sectional was built by Lizz and Isaac while the Blob coffee table is by Project Room, and the Scandinavian rya rug is vintage. The couple’s art collection includes works by many friends and local artists. A print by Alex Smith, along with drawings by Cammie Staros and Karl Haendel, hang in the lounge beside a painting by John Finneran and a photo by Lizz.
A view of the cozy lounge room, with its fireplace, sandstone rock wall, and windows overlooking the lush surroundings.
At Alex Strohl and Andrea Dabene’s Nooq House in the Rocky Mountains of northwest Montana, highlights include a suspended fireplace, cathedral ceilings, and expansive windows. "The windows are my favorite feature. I've loved seeing the colors change in the fall, snow in the winter, and bears in the spring," says Andrea.
Instead of designing a completely open plan, Berg separated the public rooms with a freestanding fireplace wall made of Mutual Materials bricks in Coal Creek. An Emmy sectional by Egg Collective for Design Within Reach faces a Lars chair from Room & Board
“Curves felt like a small but significant detail in making the space feel more generous,” Robinson says. The media niche is accented with custom white oak shelving with rounded corners and a flat-edge profile. Opposite sits a sectional and recliner from Room & Board. The handmade rug is from Kravet, the side tables are from Design Within Reach, and the vintage mirror is from Baker Furniture.
As with the dining room upstairs, a portion of the lower-level deck was claimed for a new glass-walled recreation area.
Perhaps the most alluring view came this past winter, when a blanket of snow covered the landscape for many months. The home also became an unexpected refuge when the couple's annual travel plans were cancelled at the start of the COVID-19 pandemic.
The rear wall with stacking sliding doors opens to surrounding decks and the "hero" view.
Jane Austen's restored family home in Bath, England, is now a rental on Airbnb. Sunlight from a central courtyard pours into the living area, which features a cosy seating area and several nooks for writing or reading.
A Pampa rug from Argentina adorns this light-filled living room designed by Cortney Bishop.
The living room is anchored by a large concrete fireplace that also forms the house's robust structural system. Pops of color come from a painting by Milton Wilson.
The addition of the antiqued mirrored panels amplifies natural light that the living room receives from the adjacent sunroom.
A plush yellow sectional from Camerich is paired with a Milo Baughman drum table and a Bertoia Diamond Lounge Chair. An O'lampia Retroline Duo pendant hangs above.
The combined living, dining, and kitchen areas take up the main floor. "The goal for the design was to feel [as though you are] outside," says Dignard. Large, sliding glass doors capture the view and lead to an exterior deck.
Martin designed the sofa with a local fabrication studio called Helmut.
The soft, rounded sofa is the Valley Sofa in Green Peppercorn from the Australian line, Jardan.
The homeowners can now perch on a wraparound bench and look out to the backyard. The pendant lights in the corner are from Pop and Scott.
The glazed wall separating the apartment from the street was required, since the code otherwise requires the street front to be occupied by businesses.
“We were keen to approach this project with a minimal aesthetic to amplify the brutalist architecture of the Barbican Estate,” explains the firm.
With a budget of £10,400 (approximately $13,000), Intervention Architecture transformed a tiny apartment into a minimalist studio. The firm worked with a cabinetmaker to design a custom unit and centerpiece for the space.
Easy living was one of the homeowners' main goals, and thanks to the work of A. Gruppo, they now have a home they can be happy in for a long time to come.
"As far as our visitors go, most of them are really intrigued and impressed by the rotating television that separates the living area from the kitchen and allows us to watch wherever we are spending our time," says Lori. "This was one of those ideas that A. Gruppo just ran with and figured out after a brainstorming session one afternoon."
Like much of the Italian Riviera, La Spezia on the Ligurian coast has a long maritime history. It was precisely this seafaring legacy that inspired the design of this tiny home, a 377-square-feet apartment that was reconfigured to clearly separate the living and sleeping areas. A cabinetry wall is constructed with marine plywood.
The home’s interior is a colorful homage to ’60s and ’70s California surf shacks.
A palette of wood, stone, and steel extends from the outside in.
When designing her weekend getaway in Valle de Bravo, Mexico, architect Fernanda Canales knew the remote nature of the plateau and erratic weather conditions would prove tricky. In addition to withstanding the harsh climate, the house would need to also be self-sufficient. To embrace the beauty of the landscape while being open to sun exposure, the home wraps around four courtyards. Brick and concrete with high thermal mass create the foundation; its red hue and rough texture are juxtaposed against smooth concrete and wood inside. A unique facet to the home are the arches in the roofline—barrel-vaulted ceilings span the family room and all the bedrooms.
Earth tones adorn the living room, which is anchored by a Sisal rug from ABC Carpet. A low-slung Dune sofa from Poliform is an invitation to lounge.
A combined living room, kitchen, and dining area enjoy ample light and views thanks to the glazed northern facade.
The built-in sofa anchors the living room and faces the existing fireplace. The Leather Oval Chair with a red steel base sits off to the side, and the coffee table was fashioned by attaching vintage steel legs to another tile sample board.
The Loft Box is on the top floor of an ’80s walk-up apartment. The removal of false ceilings allowed Cheok to insert an attic that overlooks the living and dining spaces.
A large, open living room seamlessly flows from the kitchen.
Douglas fir floors and cedar wall and ceiling panelling create a warm atmosphere in the living room.
In the living room, ethereal light fixtures by Ay illuminate are made from bamboo and handwoven cotton.
A substantial sandstone fireplace grounds the voluminous living room.
When the homeowners of this 1960 home in Portland’s Southwest Hills bought the property in 2009, they became the new owners of a lot of white carpeting, tired woodwork, dated wallpaper, and lackluster storage. Over time, they came to wish for a home that better suited their lives, but didn’t want to sacrifice the excellent midcentury bones. A two-pronged renovation became the answer to their problems. For the first phase completed in 2016, Fieldwork Design + Architecture remodeled the main floor. The firm swapped out the white carpeting for warm cork flooring, then strategically inserted variegated cedar planking. Fireplace surrounds received new plaster to bring in a subtle, earthy texture. Sharp black accents, whether via dining chairs or new patio doors, add definition. Fieldwork replaced the trim around the windows with CVG fir and added variegated cedar planking for warmth and texture. For the second phase of the transformation, which wrapped in 2019, Annie Wise of Annie Wise Design stepped in for a gut remodel of the kitchen and master bathroom, with the goal of ensuring any changes remained consistent with what had already been done.
At a 1954 midcentury home in the West hills of Portland, Penny Black Interiors deftly updated the residence with standout cabinetry, carefully-selected tile, and wallpaper galore. The renovation balanced preserving the home's innate character and updating its function for modern life.
The built-in sectional in the living space features extra storage underneath to maximize every inch of the home’s small footprint.
The living room includes a Flexform couch and coffee table, along with Guscio chairs. A credenza and mirror from BBDW are one of the main focal points, while the homeowner added small accents from her many travels.
The ceramic pendant above this cozy corner bench is by local studio Notary Ceramics; the wood table is by Vince Skelly.
 High on the east bank of New York's Hudson River, a special midcentury home receives a stunning renovation inspired by the strength of its initial design.
Throughout the home, the floors were replaced with light hardwood to make the space feel more modern and open. Baer brought in a MBH Sectional in White Linen and a Hotel Collection metal-and-stone coffee table alongside the Sams International Atlas Woolen Rug. In this space, the Raskinds added a touch of Hollywood glamour with the red velvet midcentury chairs. They finished off the look by painting the original fireplace with Cover of Night by Dunn Edwards and added hexagonal tiles at the base.
Josh kept the original Pella windows and Andersen doors and painted the great room’s cedar interior Extra White from Sherwin-Williams. Kalispel upholstery covers a sectional from Dania.
Natural light is filtered through the perforated, corrugated metal patio shade, creating changing patterns on the exposed aggregate concrete floors in the morning
Great room.  Dining and living area.
Kitchen, dining , and living room
The sunken living room is filled with light and leafy greenery.
The wall in the den also received variegated cedar planks, as in the living room. Fieldwork redesigned the built-in unit with an open and closed system, fashioned from Hemlock and gray matte lacquer. A built-in sofa creates a seamlessly integrated lounge.
The Freeman children play in the living room, which features an elegantly carved fireplace.
The 1894 Queen Anne Victorian features an open floor plan that juxtaposes classic original features with cool modern elements—many of which are customized for the home.
The On the Rocks sofa designed by Francesco Binfaré for Edra has seating on both sides to maximize appreciation of the views.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.