47 Living Room Sectional Standard Layout Fireplace End Tables Design Photos And Ideas

An Eilersen sofa, Croft House coffee table, and Campbell Lounge Chair by Sean Woolsey outfit the living room, which stays visually connected to the outdoor dining room and kitchen. "It was a bit of a gamble to separate the living room so far from the kitchen," says Denise. "When we were framing up, people really questioned that choice because they’re not used to seeing it that much."
The living room made cozy with new furnishings. Brass Shaded Sconces from Onefortythree flank a painting by Nina Lance from Saatchi Art. The Rove Concepts Noah Sectional sits atop the Kailee Handwoven Wool Rug from Pottery Barn.
Crawford taught himself how to reface the brick fireplace façade, using a creamy-colored, thin set brick. “It was his first time using a tile saw or laying brick, but his meticulous precision paid off,” says Devlin.
The wood slat wall was a great solution for spreading light throughout the split-level and looks right for the era of the house. At $2700, it was also much more cost effective than Devlin’s original design of a metal staircase.
The rear wall with stacking sliding doors opens to surrounding decks and the "hero" view.
Martin designed the sofa with a local fabrication studio called Helmut.
The wood flooring is the original 1930 slavonia oak, rescued and refinished.
Now, the kitchen takes precedence in the new scheme. The six-meter-long island "has a strong energy," says Martin. "It was inspired by Kubrick's 2001: A Space Odyssey monolith depicted in the first and final scenes. A fallen monolith with centripetal force. The piece helped us to reorganize and restructure the ground floor once we cleared the walls and divisions."
The ceiling height was lowered over the seating area in the living room to create a cozy enclosure there, while double-height windows on the perimeter bring in yet more light.
A look back at the atrium on the left and the foyer on the right—sleek, built-in storage lines the entry on one side, opposite a two-sided fireplace.
The design team added new perimeter window openings to encourage light into the home wherever possible.
The wood-wrapped footbridge on the floor above defines the passage into the living room.
When the homeowners of this 1960 home in Portland’s Southwest Hills bought the property in 2009, they became the new owners of a lot of white carpeting, tired woodwork, dated wallpaper, and lackluster storage. Over time, they came to wish for a home that better suited their lives, but didn’t want to sacrifice the excellent midcentury bones. A two-pronged renovation became the answer to their problems. For the first phase completed in 2016, Fieldwork Design + Architecture remodeled the main floor. The firm swapped out the white carpeting for warm cork flooring, then strategically inserted variegated cedar planking. Fireplace surrounds received new plaster to bring in a subtle, earthy texture. Sharp black accents, whether via dining chairs or new patio doors, add definition. Fieldwork replaced the trim around the windows with CVG fir and added variegated cedar planking for warmth and texture. For the second phase of the transformation, which wrapped in 2019, Annie Wise of Annie Wise Design stepped in for a gut remodel of the kitchen and master bathroom, with the goal of ensuring any changes remained consistent with what had already been done.
The living room includes a Flexform couch and coffee table, along with Guscio chairs. A credenza and mirror from BBDW are one of the main focal points, while the homeowner added small accents from her many travels.
Thirteen windows in the apartment help maximize the fantastic views. The seating—including a sectional from West Elm and daybed from BoConcept—is now complemented by a fireplace specified by the firm.
The sunken living room is filled with light and leafy greenery.
The sectional is from Dellarobbia, and the leather chair is the Toro Lounge Chair from Blu Dot. Annie Wise sourced the rugs and accent pillows.
The 1894 Queen Anne Victorian features an open floor plan that juxtaposes classic original features with cool modern elements—many of which are customized for the home.
The original fireplace was cleaned up and repaired. "Also, the room previously had just a small passageway to the kitchen and no real place to put a television. We’re not big TV watchers, so we wanted to keep the mantle TV-free, so that it was not a focal point of the room," says Valencia. "We opened up the passage to the kitchen to give the home a modern layout and added a built-in TV/media cabinet (on the left wall)."
White paint considerably brightens up the space, and now the living room overlooks the pool.
The living room is chic and polished, but still exudes a masculine vibe.
The expansive wall of glass is broken by the wood-burning brick fireplace.
Designed for indoor/outdoor living, the large open-plan great room is central to the home's layout. It features a stone fireplace and full-height sliding doors which open to the outdoor pool area.
A motley assortment of contemporary local and international art curated by the Detroit gallery Library Street Collective enlivens the hotel.
The cozy parlor-floor living room is anchored by a fireplace from the Dutch company Rais.
Alpine Noir by Casework
Radiant floor heating, a high-efficiency boiler, a heat recovery ventilator, and a convection wood stove work to conserve energy.
Le LAD whitewashed and preserved this stone wall to serve as a reminder of the building’s heritage.
The row of storage continues into the living area. The sofa and ceramic coffee table are both from French designer Christophe Delcourt. The gray wall lamp is from Le Corbusier and the paper lantern is by Isamu Noguchi.
Large windows offer expansive views of the Malibu hillside.
The elegant, modernist-inspired living space boasts vintage Barcelona chairs and a Cassina sectional. The French doors lead out to the courtyard.
Large living spaces embody modern comfort.  A stone clad wood-burning fireplace, lush furnishings in rich colors, soft textiles, and custom built-ins create a retreat worth staying in.
"I prefer to think of it as a lower level because it no longer has the feel of a basement," explains Silver. A large picture window lets in lots of natural light and frames an atrium filled with succulents.
The opening to the dining area has been increased, and the square footage added to the original footprint has allowed for a grand staircase that now connects the lower level.
Silver opened up and vaulted the ceiling, which instantly created a bright and airy, modern interior. He also centered the picture window and added sliding doors that lead out to two separate outside patios.
Living Room
In this remote holiday rental home in New Zealand, guests can warm themselves by the asymmetrically shaped fireplace while looking out to views of a gorgeous, deserted by.
In the living room, a vintage Paul McCobb sofa, a Gio Ponti side table, and an Eames lounge echo the home’s midcentury architecture—as does the thrifted red Florence Knoll Parallel Bar sofa that lends the room a shot of color.
Living Area includes a sleek console table from Michael Trayler; hand-blown Murano glass console lamps from Otium.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.