57 Living Room Sectional Standard Layout Fireplace Rug Floors Design Photos And Ideas

The addition of the antiqued mirrored panels amplifies natural light that the living room receives from the adjacent sunroom.
A plush yellow sectional from Camerich is paired with a Milo Baughman drum table and a Bertoia Diamond Lounge Chair. An O'lampia Retroline Duo pendant hangs above.
In this sprawling ranch, every guest will have an individual experience. Each of the three bedrooms have been decorated with period furnishings and have a different theme. For a communal experience, cook together in the modern kitchen with quality appliances.
The neglected state of the home required nearly ever space to be updated for both structural and functional reasons. "This house can be considered a brand new home with Herbert Burns' bones," says Thomas. "Every single surface has been touched, from all new electrical, plumbing, HVAC, windows, roof, poured terrazzo floors, the landscape—you name it, we touched it."
Yellow—one of Elrod's favorite accent colors—plays throughout the home.
Many of the pieces were designed by Elrod and custom made specifically for the home.
The home comes complete with all the original Elrod furnishings and art—including this massive carpet by V’Soske.
The active family had just returned from a three-year stint in Amsterdam and wanted a low-maintenance weekend retreat that would "give us energy and not take it away," explains Sara, who is the president of vintage-inspired home decor company Schoolhouse.
At a 1954 midcentury home in the West hills of Portland, Penny Black Interiors deftly updated the residence with standout cabinetry, carefully-selected tile, and wallpaper galore. The renovation balanced preserving the home's innate character and updating its function for modern life.
After purchasing the historic property in 2015, the Glee star completely remodeled the space for contemporary living. Fashion stylist and interior decorator Estee Stanley assisted with establishing the home’s aesthetic.
Design-build firm StudioMET helped Sunil and Shelly Patel create a multigenerational home in Houston. The brick wall in the living area is accented with bricks salvaged from the original house on the site. The lounge chairs, sectional, and ottoman/ table are from Article. In the dining area, a pendant from Avenue Lighting hangs above a custom copper table. The draperies are from The Shade Store.
The sectional is from Dellarobbia, and the leather chair is the Toro Lounge Chair from Blu Dot. Annie Wise sourced the rugs and accent pillows.
Originally built in 1949 by Richard Neutra, Alexander Ban, and Josef Van Der Kar, the Millard Kaufman Residence is located in the Hollywood Hills of Los Angeles, California.
A stone fireplace adds warmth to the large living area.
The original fireplace was cleaned up and repaired. "Also, the room previously had just a small passageway to the kitchen and no real place to put a television. We’re not big TV watchers, so we wanted to keep the mantle TV-free, so that it was not a focal point of the room," says Valencia. "We opened up the passage to the kitchen to give the home a modern layout and added a built-in TV/media cabinet (on the left wall)."
White paint considerably brightens up the space, and now the living room overlooks the pool.
Light wood flooring warms the interior. A Baccarat chandelier hanging over the dining table adds a bit of sparkling star quality.
The expansive wall of glass is broken by the wood-burning brick fireplace.
The home's post-and-beam construction leads the eye straight from the central atrium to the backyard on the opposite side.
In addition to a wet bar and laundry room, the downstairs has a large, open space—once known as the children's living room—with a wood-burning fireplace and direct access to the grounds and pool.
An open-plan living/dining/kitchen area takes full advantage of the ample light from multiple floor-to-ceiling windows.
The TV nook sits just off the living room. Built-in shelving flanks a cozy fireplace.
The energy-efficient Dickerman Residence by Richard Pedranti Architect boasts warm wood ceilings, midcentury-inspired furnishings, and a stately stone fireplace.
Designed for indoor/outdoor living, the large open-plan great room is central to the home's layout. It features a stone fireplace and full-height sliding doors which open to the outdoor pool area.
A motley assortment of contemporary local and international art curated by the Detroit gallery Library Street Collective enlivens the hotel.
The cozy parlor-floor living room is anchored by a fireplace from the Dutch company Rais.
The updated living room of the Roanoake Park Residence received a fresh coat of paint and plenty of floor space for the family dog to play. Best Practice took great care to highlight and contrast the existing traditional details of the house. Original doors, railings, hardware, and many of the windows were carefully salvaged, cleaned, and reused in conjunction with new elements.
The open-plan living space is anchored by a black brick fireplace with a sleek modern profile. Muddox makes the commercial wire-cut thin bricks in ebony with liquid black added to the mortar mix. The Studio Floor Lamp is from Schoolhouse.
Le LAD whitewashed and preserved this stone wall to serve as a reminder of the building’s heritage.
The row of storage continues into the living area. The sofa and ceramic coffee table are both from French designer Christophe Delcourt. The gray wall lamp is from Le Corbusier and the paper lantern is by Isamu Noguchi.
Designed with a lean-to roof, the house is composed of two volumes of different heights conjoined at a slight angle to form an arc.
The polished concrete floors add a sophisticated touch.
The living room flows into the dining room and the kitchen for easy entertaining.
The elegant, modernist-inspired living space boasts vintage Barcelona chairs and a Cassina sectional. The French doors lead out to the courtyard.
The influence of the beach is echoed in the living room's sandy, stucco masonry. A wall of windows brings a sense of the outside in.
Walnut storage, both open and closed, frames a black-painted wall with a fireplace at its center. The wall treatment can also hide a future television. "A dark wall is a great way to keep a large screen from feeling like a big black hole on the wall," notes the firm.
Large living spaces embody modern comfort.  A stone clad wood-burning fireplace, lush furnishings in rich colors, soft textiles, and custom built-ins create a retreat worth staying in.
The tongue-and-groove ceiling has been painted a crisp white, helping the interiors to encompass a bright, airy feel.
The chimney is clad in stone, with a fireplace on each floor, and can be seen through the large skylight in this living space.
The fireplace wall features custom-fabricated blackened steel with a sliding panel that can conceal the television when not in use.
Thanks to cleverly designed built-in storage systems, clutter is neatly concealed throughout.
The opening to the dining area has been increased, and the square footage added to the original footprint has allowed for a grand staircase that now connects the lower level.
Silver opened up and vaulted the ceiling, which instantly created a bright and airy, modern interior. He also centered the picture window and added sliding doors that lead out to two separate outside patios.
In the living room, the designers preserved the existing Douglas fir paneling on the ceiling and walls, the fireplace, and the firewood niche. The cooler tones in the sofa from Design Within Reach, rug from Kush Rugs, and knitted poufs from SMG Collective balance out the wood and dial up the cozy factor.
The living space opens to the patio and pool area.
The remodeled kitchen offers views of the San Rafael countryside and its surrounding valley. The right wing of the house is called the "Executive's Quarters" and includes three bedrooms and an office space, all of which have sliding glass doors that lead to a 800-square-foot deck. Just a 25 drive from the Golden Gate Bridge, the home is walking distance to McNears Beach Park and the Peacock Gap Golf Club.
Perched on a hillside in San Rafael in Marin County just north of San Francisco, the Harrison House was designed by Beverley David Thorne in 1963. The midcentury home includes three bedrooms, two bathrooms, and stunning views of the San Rafael Valley. It also boasts modern updates, contemporary furnishings, and a vast collection of artwork.
Living Room
A cream-colored Mitchell Gold + Bob Williams sectional designates the living area in this open concept, as does a Kochi Pattern rug from the Taj Collection at Area Rug Factory.
The sofa is from Cantoni, the rug is from Restoration Hardware, and the Tolomeo floor lamp is by Michele 

De Lucchi for Artemide. The large windows in the background and throughout the house are from Western Window Systems.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.