164 Living Room Ottomans Rug Floors Design Photos And Ideas

Artwork by local artists can be found throughout the communal spaces and individual rooms.
Living room from front door framing the landscape.
A Bensen chair and shelves, along with a Diurne carpet from Salari, sit in the den.
Although cacti are associated with being low-maintenance plants, it is important to remember every cactus has different needs.
Over the last decade, architect Francine Monaco and her husband, David Bauer, have filled their bungalow on Long Island with rare furniture, art, and antiques. In the living room, midcentury Danish chairs join a camel saddle covered with an alpaca hide, used as an ottoman. Francine had round “lily pads” cut from gingham-patterned carpeting.
Black Richlite also wraps around the living area as an interior band above the wooden shelf.
Between the garden courtyard and sheltered decks that lead out to a pool is an internal living wing. Here, the slope of the timber clad has been carefully placed to provide shelter from the common high winds.
The concrete creates thermal mass in the home, and the large widows provide cross ventilation when opened. Together, these elements help keep the interior spaces cool and comfortable throughout the year.
The ceiling beams have been left exposed to create a stark contrast with the black framing.
Ceiling fans help cross-ventilation and allow the double-height communal space to stay cool.
"Blue and white tones came up very often during our conversations, and the fact that the property was sitting right on the ocean made it feel like a good fit for their vision," adds Audrito.
Melanie van der Merwe of Women Unleashed furnished the interiors with bespoke and off-the-shelf pieces.
The new addition had to flow seamlessly into the more traditional spaces of the home.
SysHaus completed their first project—a 2,217-square-foot, single-story home in  São Paulo—in collaboration with local architecture studio Arthur Casas Design, who was responsible for the furniture selection, utility systems, finishes, and interior accessories.
The houses are equipped with rainwater capture and reuse mechanisms, and photovoltaic panels for solar energy.
The living room boasts original wood paneled ceiling and walls, and beautiful built-in bookshelves.
By redesigning the entire layout, Hope was able to create a more open concept, featuring a bright and airy atmosphere.
The kitchen and living area are connected to a small sun-drenched balcony.
A cozy mix of textures beckons from the living room.
Now the living area flows gracefully into the dining room and connects the view to the backyard. The new eight-foot by 11-foot window on the back wall ensures lots of natural light and "a true indoor-outdoor feel," says Naber. "We have beautiful sunsets and love being able to look out the windows into our backyard."
"We are able to...take full advantage of the northern orientation, introducing passive solar design techniques, which allows the design to maximize its thermal efficiency," says MODO founder Michael Ong.
“We designed a column-free interior space for the entire upper floor, indoor and outdoors, to connect the spaces. This structural approach, which includes outdoor space in the span of a roof system, is unusual. The seven sliding glazed panels at the rear and corner of the house allow it to open up onto large exterior spaces,” says McLeod.
The lobby salon has been arranged like a series of living rooms, and includes one-of-a-kind artwork and furnishings.
White shelving blends in seamlessly with the crisp, white walls.
A cozy family room has been created off the kitchen, and includes a custom built-in breakfast nook and sofa.
Here is a peek at the living room looking toward the entry.
The original double-sided fireplace was wrapped in plaster for an updated look. Yet, it was kept in the same location, as the home maintained its original footprint throughout the remodel.
The vaulted ceiling adds an expansive airy feel that the original home lacked. Now, the wall of windows perfectly frames the gorgeous overlook.
This area now makes a beautiful spot to curl up and read a book.
At the back of the living area is a volume shaped like a wooden house, which contains the kitchen, storage space, and a bedroom.
living room with navy blue couch, original artwork, and crown molding
Shane and Claire have a one-year-old son, Malcolm.
The interior living room, on the reverse of the double-sided fireplace.
Contemporary materials like concrete and steel are a wonderful contrast to the ancient stone walls.
Thirty-foot ceilings feature skylights for increased natural lighting. The walls are paneled in larch and provide concert-hall quality acoustics, and the floors are a polished black concrete.
A wall of windows frames the spectacular view of the lake and imparts a dynamic sense of place throughout the open-plan living area.
Horner remembers his first visit to the home: "The architecture in the main living area was fantastic, and we just wanted to preserve that and concentrate on the areas of the home that were ill-considered."
In the living room, the designers preserved the existing Douglas fir paneling on the ceiling and walls, the fireplace, and the firewood niche. The cooler tones in the sofa from Design Within Reach, rug from Kush Rugs, and knitted poufs from SMG Collective balance out the wood and dial up the cozy factor.
Large picture windows in the open living room frame the surrounding forest.
The angled fireplace is clad in Grove Brickworks field tile from Waterworks – laid vertically with no grout in between.
Poured concrete floors and crisp, white plastered walls have been used to give the interiors a bright and fresh look.
A vintage Womb Chair was reupholstered with a nubby custom fabric from Cowtan & Tout. The floor lamp is from Atelier de Troupe, and the rug is a vintage Moroccan flatweave.
On one end of the top-floor communal space is a white volume that neatly contains the kitchen, pantry, and toilet.
The upper floor has high ceilings, and is designed as a single, flowing space that opens seamlessly to the outdoors on all sides.
In the living and dining area of Jean Risom's Block Island family retreat, mostly vintage Risom furnishings share space with a few new additions, the view facing north is framed by the wall of glass.

Photo by: Floto + Warner
The Kelleys furnished the cottage with help from Suzanne’s daughter Betsy Burbank of Betsy Burbank Interiors. Classic modernist icons, such as a Saarinen Womb chair for Knoll, a Herman Miller Eames lounge chair, and an Eileen Grey E1027 side table look at home alongside present-day pieces such as an Encore sofa (which handily folds down into a sleeping surface) from Room & Board and a Doka rug designed and produced by Stephanie Odegard. The Wohlert pendant lights from Louis Poulsen were designed by Vilhelm Wohlert in 1959, but grouped as such, they appear distinctly contemporary.
The designers explain, “These steel windows played an integral part in making the interior feel larger and more open by blurring the boundaries between the interior and exterior.” A grey Halcyon Lake area rug, an oak chair from MAP, and Hans Wenger Wishbone chairs make for a simple, neutral palette. The painting over the fireplace is by Kate Hendry.
In the living area, Mori pendants by Rich Brilliant Willing hang above an Erased Heritage rug by Jan Kath.
In the living room—which has become known as the Big Lebowski room—boasts a concrete-and-leather sofa that was a collaboration between Goldstein and Lautner. The ceiling is covered with sandblasted concrete that still has the original mini circular skylights.
Architect Tamira Sawatzky used Ikea components—one-inch Lagan butcher block countertops and inexpensive Ekby Lerberg brackets—when designing the bookshelves along the living room wall in the home/studio he designed for himself and his wife in Toronto.
#livingrooms #trapeze #Turkishrug #Eames #lounge #chair #roomandboard  #light #Victorian #SanFrancisco
#midcenturymodern #Eames #HermanMiller #lounge #chair #livingrooms #U-vola #speakers #EliteAudioSystems #GretchenRice #KevinFarnham
A cozy corner of the living room has access to a south-facing outdoor area where the family enjoys dinner on warm summer days.
The starbust cedar wall was constructed by local carpenter Nathan Mcconnell.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.