46 Living Room Lamps Standard Layout Fireplace Floor Lighting Design Photos And Ideas

The expansive wall of glass is broken by the wood-burning brick fireplace.
The home's post-and-beam construction leads the eye straight from the central atrium to the backyard on the opposite side.
The formal living room is bright, airy, and flooded with natural light that streams through a trio of full-height French doors. The doors open the room to a trellis-shaded brick terrace. The space is anchored by a grand fireplace and flanked by a formal dining room and a media lounge.
An Erickson Aesthetics Lounge Chair sits with a mustard Swoon Chair from Space Copenhagen.
Spaces flow freely from one to the next, creating a continuous open floor plan.
Walnut casework anchors both sides of the original fireplace. Steel plate provides a modern interpretation of the traditional hearth.
The wall paneling and living room screens are a waxed white oak.
The luminous living room of the “George Washington House” features a soaring, beamed ceiling and extensive glazing.
The energy-efficient Dickerman Residence by Richard Pedranti Architect boasts warm wood ceilings, midcentury-inspired furnishings, and a stately stone fireplace.
At a project in Los Angeles, AphroChic used warm pinks and grays, along with lots of greenery, to bring the outdoors in and make this Mission-style home classic and yet up-to-date.
Designed for indoor/outdoor living, the large open-plan great room is central to the home's layout. It features a stone fireplace and full-height sliding doors which open to the outdoor pool area.
Clerestory windows surround all rooms, providing the spaces with plentiful daylight.
The showstopper in the family room is the fireplace feature wall, which now boasts a Fireclay Tile surround and a custom terrazzo bench designed by Farnham.
According to Samuel, “The family room was stripped down to its barest form in order to take it back to its midcentury roots, while simultaneously propelling it forward to the current century.” The Rivera Sofa, from the Southern California-based Croft House, was chosen for its good looks from front and back, while the coffee table is Samuel's own design, fabricated by 4th Period Woodshop.
Rows of globe lights featured throughout the rooms cast light in all directions—including up at the ceiling.
A well preserved example of post-and-beam construction, the home's shell is largely untouched.
Located in Portola Valley, California, this renovation of a William Wurster Ranch house began with a study of the home’s history. Inspired by original photos of the 1950s home, the renovation refreshed its significant architectural past without detracting from its Wurster essence.
Elements of the American West blend with natural materials and rich textures to create a warm, welcoming retreat that celebrates great design.
Jaipur Zinfandel carpet.
The upper level is home to the dining room, living room, and kitchen.
What can't be obviously ascertained from this sleek reading chair? How the Northern sunlight warms the concrete slab floor in winter to help maintain a consistent internal temperature, "regularly achieving 25 degrees Celsius without heating in winter," said the architects. "It was important to create a space where the occupants could enjoy the summer warmth, as well as remaining at ease during the cold Ballarat winters."
In the living room, the horizontal lines of the timber beams at the ceiling echo the bespoke cabinetry that surrounds the gas fireplace. The dining room pendant is the Gubi Semi Pendant.
"I prefer to think of it as a lower level because it no longer has the feel of a basement," explains Silver. A large picture window lets in lots of natural light and frames an atrium filled with succulents.
The opening to the dining area has been increased, and the square footage added to the original footprint has allowed for a grand staircase that now connects the lower level.
Silver opened up and vaulted the ceiling, which instantly created a bright and airy, modern interior. He also centered the picture window and added sliding doors that lead out to two separate outside patios.
White shelving blends in seamlessly with the crisp, white walls.
Bornstein’s living room features an intriguing collection of furniture. The sofa is made by Swedish manufacturer Ire. The 1970s wood burner was a secondhand store find, and the wood table, by Bruno Mattson, was found in a bin at a recycling station. He inherited the lounge chair from his parents.
Old Herman Miller posters hang on a nearby wall. In the living room, a yellow fiberglass stool by Nanna Ditzel sits alongside a French chain-link floor lamp from the 1940s.
#midcenturymodern #Eames #HermanMiller #lounge #chair #livingrooms #U-vola #speakers #EliteAudioSystems #GretchenRice #KevinFarnham
The living space opens to the patio and pool area.
The spacious open living/dining room has an original wood burning fireplace.
A cream-colored Mitchell Gold + Bob Williams sectional designates the living area in this open concept, as does a Kochi Pattern rug from the Taj Collection at Area Rug Factory.
The living rooms opens to the backyard.
The Dune House is a RIBA Award-winning home created through Living Architecture, a UK-based organization that commissions world-class architects to build holiday rental homes with an overarching goal of expanding the conversation of what constitutes good design. The home, which sits nestled among coastal dunes just steps from the sea, was designed by Jarmund/Vigsnæs Architects as a modern take on English seaside buildings. The roof—constructed to echo the style of local dwellings—features orange steel alloy, which reflects the changing colors of the surrounding landscape. The interior is flanked by banks of windows that overlook the sea and sky for a serene and immersive experience.
The living room is furnished with rattan chairs from Fritz Hansen, a Muuto side table, an Artichoke pendant by Poul Henningsen for Louis Poulsen, and a blue Living Divani sofa, one of a few color-popping accents found throughout.
The residents removed vestiges of bad renovations from the past. “The 11-foot ceiling had been lowered in some rooms, which was a popular thing to do in Sweden in the 1970s in order to save energy,” Martin explains. “Some of the stucco had been destroyed, so we re-created both ceilings and windows.” The restored floors are original; the residents also removed and replaced all the electrical outlets, switches, and door handles.
-
Gothenburg, Sweden
Dwell Magazine : September / October 2017
The team employed sun-tracking computer modeling to calibrate the roof planes to protect the interior spaces from direct sun in summer and provide passive heating in winter.
-
Austin, Texas
Dwell Magazine : November / December 2017
focusing attention on an Eames rocker, a rug by Peace Industry, and a live-edge coffee table by Cheng+Snyder. TKTKTKTK
A new skylight regulates the living room’s natural light. Ronan set up great contrasts in the space with the bone white walls and ceiling, black wall unit with built-in fireplace, and the crisply framed courtyard. The owners enhanced the space further with vibrant photography and furnishings.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.