230 Living Room End Tables Ottomans Design Photos And Ideas

The ceiling height was lowered over the seating area in the living room to create a cozy enclosure there, while double-height windows on the perimeter bring in yet more light.
A look back at the atrium on the left and the foyer on the right—sleek, built-in storage lines the entry on one side, opposite a two-sided fireplace.
The design team added new perimeter window openings to encourage light into the home wherever possible.
The wood-wrapped footbridge on the floor above defines the passage into the living room.
In the living room, Piero Lissoni’s sofa for Living Divani joins a Lawson coffee table by Egg Collective and poufs from CB2. The blanket and pillows are from Muji.
A built-in couch defines the living room and provides plenty of seating for the family.
Located on the rural outskirts of Atlanta, Georgia, Serenbe is a picturesque community comprising four hamlets that focus on arts, agriculture, health, and education. Designed to be a center for quiet living for creatives and their families, the newest development, Mado, wants to focus on bringing the outdoors in, but in a modern setting. This is exactly the vibe that Iowa– and Serenbe–based designer Rebecca Cartwright achieved with The Naturally House, a tree house-inspired haven.
The entry between the living room and dining room was widened.
Rossi kept important features of the old home throughout, such as the built-ins, fireplace, and original floors.
In the living room, a new faceted, blackened-steel fireplace surround is juxtaposed with leaded glass windows. "The existing portions of the house offer more formal and internal spaces for cozy entertaining and lounging," says Chadbourne.
Using a natural material palette helps Ridge Mountain Residence by Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects blend in with its surroundings: the concrete complements the light browns and tans of the surrounding mountains, while Cor-ten steel cladding provides a naturally weathering material.
Generous cut-outs in the support wall connect the main living areas. The Togo couch and chairs are from Ligne Roset, and the sculpture is by Annie Morris.
Designed by Atelier Du Pont, this breathtaking property exists in harmony with the surrounding landscape. Oriented in a manner that creates minimal impact on the existing terrain, the house idyllically nestles into nature, with vast views of the encompassing trees and vegetation. Inside, an orange Ligne Roset Sofa provides a comfortable space for rest and relaxation. A triangular window provides a picture of the tree canopy beyond, while drawing in natural light.
Jimmy Brower and Damien Merino are a creative couple with an entrepreneurial mindset—and they created a sun-soaked sanctuary on the Oakland/Emeryville border that’s characterized by lush plant life, quiet nooks, and handmade art and decor.
Douglas fir beams, some of which were salvaged from the original home that sat on the property, run in perpendicular lines overhead. Certain sections of the ceiling are exposed, while others are covered in drywall. For flooring, the residents, who have two young children, selected durable polished concrete. The Sven Charme sofa is by Article and the teak bureau is vintage.
Furniture is now placed within the confines of the platform to create a defined seating area.
Exposed wooden beams cap the living room, which also features banks of oversized windows that open the space to Griffith Park.
The living room offers a touch of Nordic simplicity with a combined steel TV unit and fireplace from Space Furniture, rattan chair from IKEA, C-shape gunmetal table from Casalife, and art from Cocoon Furnishings.
It’s hard to believe, but this trendy stay was purchased by Kathrin and Brian Smirke at a tax auction for $7,000. While it sounds like a great deal, the 1957 property was abandoned—and it needed to be stripped to the studs and completely rebuilt. The DIY interiors now are teeming with photo opps—from stylish vignettes to an outdoor tub constructed from a water trough.
The carpeting was removed to reveal the concrete slab underneath, which was finished with epoxy paint. “That room just beckoned to be an entertainer’s paradise,” says Wei.
For this Eichler remodel, the objective was to respect the original bones with more thoughtful updates than what had come before. "Our goal was to design a beautiful mix of finishes that respected the timeless design intention of Eichler homes," say Sommer and Costello. "Rather than focus purely on historical renovation, we wanted to update the finishes and layout to ensure it lives on for the next generation."
The living room includes a Flexform couch and coffee table, along with Guscio chairs. A credenza and mirror from BBDW are one of the main focal points, while the homeowner added small accents from her many travels.
The corner living room overlooks northwestern views of the Transamerica Pyramid, Alcatraz, and Angel Island. The furnishings are by Minotti, including the Seymour seating system, Leslie armchairs, and the Davis ottoman.
Italian designer Renzo Mongiardino revamped the 269-year-old property in the 1980s, enhancing the home's neoclassical and Middle Eastern design detailing.
Along the back of the home, an elegantly designed formal living room features large windows along both sides and a marble fireplace.
Two Voltaire lounge armchairs—a midcentury Brazilian design by Sergio Rodrigues in 1965— round out the living room grouping.
The living room boasts a bright blue epoxy “rug” and tables fashioned from logs.
A velvet, orange sectional pairs with a plush, handwoven rug in the 900-square-foot Alexander Suite, which also features black oak and a grand terrace.
Inside the guest house, exposed beams along the rafters create a barn-like atmosphere, which is enhanced by a double-sided fireplace. Large sliding doors provide natural air circulation and enhance the indoor-outdoor connection.
The Country French style is more apparent in the family room, which features a cathedral ceiling strapped with wooden beams. Natural light seeps into the space from large windows and doors along both sides of the room, as well as dormer windows along the ceiling.
With concrete floors and pine construction, the minimalist home is designed to keep focus on the outdoors. Here in the square-shaped family room are the open-plan kitchen, dining area, and living room.
Midcentury completists score the ultimate catch: a 1959 post-and-beam fixer-upper in which to showcase their sprawling collection.
Revised landscaping at the back of the house enhances the indoor/outdoor feel of the home’s original architecture. The rug is from Target and the Mobile Chandelier is from West Elm.
Now, a custom, steel-clad fireplace chimney stretches over 4.5 meters tall and imparts a sense of hygge. It was "designed as a contemporary take on the pressed copper flues typical of the era, while complementing and increasing the effect of the existing raked ceilings to the space," says the firm.
The floors and ceiling throughout are American oak. A floor-to-ceiling, plate-glass window measuring 2.8 meters wide (or about nine feet) overlooks the entry courtyard.
The family room across from the open bedroom features a Nelson Bubble Globe pendant, IKEA Alseda floor stools, and an heirloom tapestry wall hanging.
The home is built to the same fire rating as a traditional site-built home, but JD Composites’ panels can also be engineered to be extremely fire resistant if special fire-rated resins are used.
Linda Hutchins and John Montague hired Works Partnership Architecture to turn a former Portland, Oregon, warehouse and auto repair shop into a versatile live/work space.
Heating and cooling are essential for Yosemite's snowy winters and broiling summers. Glass walls along all sides of the clubhouse fold away to let air in—or slide shut to insulate the space from the temperature outside.
The sunken living room is filled with light and leafy greenery.
The sectional is from Dellarobbia, and the leather chair is the Toro Lounge Chair from Blu Dot. Annie Wise sourced the rugs and accent pillows.
Bruzkus designed the living room sofa, as well as the floating marble tables.
"The design plays off one’s expectations of insides and outsides: open the cool gray wardrobe doors and be surprised by bright blue," says the firm.
The L-shaped central space has high ceilings and holds the dining room, living room, kitchen, and work area.
The wood herringbone floors were lightened, and bold furniture was brought in to brighten up the space. A circular custom sofa designed by MKCA, upholstered in a bright blue synthetic textile from Maharam, serves as the centerpiece of the room, readily available for family time, intimate conversation, or parties. Surrounding a vintage brass table are a sculptural chair by Charles Rennie Mackintosh and poufs upholstered in shaggy mohair.  The carpet by MKCA is made from joining two shapes of broadloom synthetic silk together.
On the other side of the globe, another hotel has mastered the open-air lobby. The Tierra Patagonia Hotel offers uninterrupted views of the Atacama Desert from the moment you first walk through the front door.
British designer John Pawson transformed a convent and hospital into a medieval-meets-modern luxury stay.
The green hue permeates her space, including this boho sitting area.
The team cleaned and restored all of the interior brickwork and replaced faulty insulated glass.
A gray onyx and bronze fireplace mantel is flanked by turquoise glass sconces and a vintage Fontana Arte mirror. Alongside sits a bone console and a sculptural stainless steel shelving unit by François Monnet. The room features a painting by artist Ilona Savdie, and drawings by Karin Haas.
Even the living area opens to the outdoors.
Creating a beautiful home isn’t just about impressing guests and surrounding yourself with pretty things. It’s about creating spaces to feel relaxed, comfortable and at peace.
The original fireplace was cleaned up and repaired. "Also, the room previously had just a small passageway to the kitchen and no real place to put a television. We’re not big TV watchers, so we wanted to keep the mantle TV-free, so that it was not a focal point of the room," says Valencia. "We opened up the passage to the kitchen to give the home a modern layout and added a built-in TV/media cabinet (on the left wall)."

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.