132 Living Room End Tables Bookcase Design Photos And Ideas

Wood tones and earthy textures warm the reimagined living room. Much of the art were gifts that the couple bought for each other or pieces by mutual friends; the Mickey Mouse painting is by New Jersey–based artist Dylan Egon. "We like to bring some of the city into the country," says Lauren.
A collaboration between YUN Architecture and interior designer Penelope August, a renovated, 19th-century townhouse with landmark status used to be an egg and poultry distributor. Now virtually unrecognizable, the parlor floor is the home's open-plan living area. A formerly defunct fireplace was reactivated and clad with a custom-made, limestone mantle.
“The main living spaces, flowing from the central courtyard, fold down with the stepped concrete floor,” says Fox. “Plywood joinery and an off-form concrete ceiling anchor and harmonize.”
"I always knew there had to be a sight line from the living room to the kitchen, all the way to the back of the house," says Alex. "That really opened up everything [like], ‘Oh, yeah, this is the way it's supposed to be.’"
Chen designed circular copper bases for the Bluestone to create a coffee table with gravitas. The light is the Artemide Aggregato ceiling light with a counterweight.
For his own home nearby, Bellonias transformed a cave dwelling into a three-bedroom getaway featuring pressed cement walls and skylights that bring light into the serene interiors.
To extend the living room view, the architects used corner glass, eliminating the need to use a jamb or corner post that would have interrupted the landscape.
The home is articulated along the ridge to command the highest point on the property, providing the clients with sweeping views across the rolling farmland.
The home was gutted in the remodel, and the living spaces were oriented to take better advantage of the existing window plan.
"Some must-haves for our space were lots of plants, beautiful mirrors to open up the space, and textured throw pillows," says Jules Acree.
To help create the illusion of more spaces, the great room features a vaulted ceiling and opens up to the outdoors with 12-foot wall-to-wall glazed sliding doors.
The entry between the living room and dining room was widened.
Rossi kept important features of the old home throughout, such as the built-ins, fireplace, and original floors.
The custom-designed white maple modular coffee table can be kept together as one piece, or separated to form stools or smaller tables. "Each of the four cubes is slightly different, with a storage recess or dividing panel for stowing books, magazines, pillows, or other objects," says Thomas.
The living room received a Muuto Connect sofa, which was "notched into" the custom media cabinetry. The existing wood floors were refinished with an ebony satin stain with a charcoal tone.
Maison Gauthier was intended to serve as a permanent family home rather than as a simple summer residence, and it adopts a more substantial sense of scale and materiality. The residence was designed for Jean Prouvé’s own daughter, Françoise—who was married to a doctor—and her young family. The site near Saint-Dié is to the southeast of the city of Nancy, where Prouvé had built his own family home some years earlier. The single-level home perches on the side of a hill, looking towards the town. It features walls made of insulated aluminum panels sitting on concrete foundations, along with horizontal strip windows around the bedrooms at one end of the building and more extensive glazing around the living area at the other.
Red Hook’s proximity to the water is reflected in the living room’s "sea vibe."
Located in the center of Mexico City, the Cuernavaca House by Tapia McMahon entirely fills its site, closely abutting the adjacent streetscape. Upon entry, an ash stairwell extends from the ground floor to the roof terrace, acting as a sculptural element that connects all three floors. The striking residence has been selected for the RIBA International List for 2018.
Some of the furnishings came from the homeowners’ Dallas home, including the wooden chairs they purchased 35 years ago. The sofa is the Madison Sleeper Sofa from Bo Concept, while the side table is from Target. The lamp is from CB2. A British, antique officer’s cabinet contrasts with a modern bookshelf from Crate and Barrel.
“The fireplace/bookcase wall installation takes cues from the Cado Shelving System, and also works to flatten the classic hovering fireplace into a gesture that is engaged with the wall,” says Keating. “Usability and modularity are both important elements of an interior that in some ways is like one big studio containing the objects of—and inspirations for—the client’s artistic interests.”
Generous cut-outs in the support wall connect the main living areas. The Togo couch and chairs are from Ligne Roset, and the sculpture is by Annie Morris.
The most important aspect of a successful neutral palette? "Texture, texture, texture!," Pickens says.
London–based Steyn Studio designed a three-bedroom home on the outskirts of Madrid, Spain, that stands out from its neighbors with a striking sawtooth roof. The project, nicknamed the Sierra House for both its peaked profile and its location in one of Madrid’s northwestern neighborhoods between Mirasierra and Montecarmelo, features furniture and window treatments that complement the neutral tones of the exterior and interior materials. Textured walls of board-formed concrete provide visual interest in the living room.
Boiserie panels made of zebrawood create a cozy nook in the main living area and also form a picture rail to display the client’s art collection.
Preda elegantly reallocated the space to contain a side-by-side living room and dining room area, with the latter defined by a custom Cor-Ten steel and zebrawood bookcase designed by the firm. The dining table is by Alepreda for miduny, the firm’s sister furniture company. The fireplace is an ethanol model, since incorporating a chimney wasn’t possible in the building.
Thirteen windows in the apartment help maximize the fantastic views. The seating—including a sectional from West Elm and daybed from BoConcept—is now complemented by a fireplace specified by the firm.
A look at the spacious family room, which features additional built-ins, wooden beams and paneling, as well as clerestory windows that invite long rays of natural light into the space.
The firm raised the height and increased the width of the new opening between the kitchen and dining room.
A cozy leather chair anchors the living room and adds traditional flair. The bookshelves are decorated with personal items, a Samsung television that looks like a piece of art, and a miniature horse statue Simon bought in Round Top.
The sunken living room features many custom-made pieces, including the patterned chairs and large sofa. "We work with companies that we've had relationships with for many years," Simon says. The side tables are Noir, lamps are from Arteriors, while the cocktail table is from 1stDibs. "We wanted the look to be affordable but accessible and paired with vintage pieces," she says. "You want it to come together without looking like a West Elm Showroom and you run into issues when you buy things all from retail stores, so that's why you should pick pieces that fit the personality of the home."
Simon chose two differing fabrics for this entryway nook, textiles from Morocco, a throw from West Elm, and a stool from CB2. The oil painting above is a vintage find from Round Top.
The family room across from the open bedroom features a Nelson Bubble Globe pendant, IKEA Alseda floor stools, and an heirloom tapestry wall hanging.
Front entry and living area.
Adding in live-edge details via countertops, freestanding furniture pieces, or built-in shelves is something that O’Donnell enjoys. "It’s fun to come up with uses for funky live edges and incorporate that into the design and still make it functional," he says.
In the sitting area next to the bedroom wing, the exterior panels take the form of interior bookshelves. Framed with glass above, below, and between, the shelves allow nature to peek through.
The curved Jardan Valley sofa in green brings geometric interest to the living room.
The fixed-gear bicycle hanging above the couch serves as an art piece; Chen no longer rides the bike. Le Corbusier Projecteur 165 pendant lights hang in the corner.
The bold form of the roofline and the geometric windows were balanced with a streamlined approach to the interior, which is composed of light-washed oak floors and white-painted boards at the ceiling.
The lower level serves as a dining area or workspace, while a loft provides a cozy sleeping nook.
Clare Conklin's living room features subtle earth tones and a mix of wood finishes.
The architects widened the opening between the living room and dining room, then delineated it with brass accents. "Rather than try to match the existing historical moldings, we opted for minimal trim with brass inlays and a broad brass threshold marking the new opening," they said. The pendent lights are by Andrew Neyer.
The living room is chic and polished, but still exudes a masculine vibe.
Artwork by Bruno Dunley.
Finding a wheelchair accessible home in New York City can be a challenge, but after a diving accident left David Carmel paralyzed from the waist down, Carmel knew he was looking for a home that was "accessible but not institutional." Working with Della Valle Bernheimer, they made an apartment that is both beautiful and accessible, with a lightweight sliding wall that closes off the bedroom from the living area.
As an architect who specializes in universal access design and ADA compliance and as a wheelchair user herself, Karen Braitmayer was no stranger to the challenges of accessible design. Although she had been able to take advantage of her 1954 home's single-level, open layout, as her daughter (also a wheelchair user) grew up, the family's accessibility needs also shifted. The main living area includes a more formal sitting area near the entrance, the dining area, Braitmayer’s workspace, and the kitchen—you can see the couple’s daughter working at the island. In the foreground is a pair of midcentury chairs; at left is a Heywood-Wakefield that Braitmayer found at an antiques shop. Seattle-based designer Lucy Johnson completed the interiors. The windows are from Lindal, and the exterior doors are from Marvin.
Light cascades onto the window seat from glazing placed high on the wall.
A built-in bench below the window is ready for a good curl-up, with a full wall of shelves nearby.
The recording complex, Gold Diggers Sound, boasts nine state-of-the-art recording studios, a multiuse sound stage, kitchenettes and lounge areas, and is available for 24/7 access.
The design team sought to make rooms feel more like apartments, and so included reading nooks and hangout spots throughout, mixing jewel-toned furnishings with vintage finds and rock-and-roll ephemera.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.