79 Living Room End Tables Wood Burning Fireplace Design Photos And Ideas

A small wood-burning stove anchors a corner of the living room that offers straight-on views of the snow-capped volcanoes.
The apartment has been carefully configured to take full advantage of the 180-degree views of the city skyline.
Scott set the windows into deep recesses.
The elegant white-stucco living room is accented with exposed wood beams and anchored by a wood-burning fireplace.
Expansive VistaLuxe® Collection windows provide an unobstructed view of the outdoors.
The living room from the other angle.
The post-and-beam construction of the open-plan living room.
The open-plan great room allows fluidity between functional spaces, while the vaulted wood ceiling contributes to a sense of spaciousness.
Interior looking into back space
A cozy den with an original fireplace sits just off the kitchen. The fireplace, which appears in photographs taken by Shulman, originally had a two-story tall flue and was suspended from chains. Now, it sits securely on a stone platform and the flue ends at the first-floor ceiling.
The drama of the exterior is matched by a breathtaking interior, where soaring ceilings and large stained-glass windows bring ample natural light and connection to the landscape indoors.
A brick fireplace creates a strong centerpiece for the living space, which is bright an airy thanks to ample natural lighting.
The floors throughout the home are rift-cut American White Oak finished with Rubio Monocoat.
Floor-to-ceiling Lift/Slide doors by Weiland and clerestory glazing usher the outdoors in to the open-plan living and dining areas.
The hammered copper side table was a gift from Francine's business partner, Carl D'Aquino. The pottery on the midcentury coffee table is by Alex Bauer.
Black Richlite also wraps around the living area as an interior band above the wooden shelf.
The open living/dining/kitchen area features a wall of glass, post-and-beam vaulted ceilings, Eichler's signature brick fireplace, as well as radiant floor heating throughout.
The existing structures were updated with a material palette that included natural aging patinas, raw steel doors and shelves, zinc countertops, and wood-paneled and beamed ceilings—juxtaposed with clean and modern smooth plaster finishes.
Melanie van der Merwe of Women Unleashed furnished the interiors with bespoke and off-the-shelf pieces.
The living room boasts original wood paneled ceiling and walls, and beautiful built-in bookshelves.
The living room takes full advantage of the homes' stunning views.
The upper level is home to the dining room, living room, and kitchen.
The expansive open-plan living area is also bright and airy.
In the lounge, a Theatre Two-Seater sofa joins two U-Turn Swivel Chairs, all from Design Within Reach. The rug is by Scott Group.
The double-height space includes a built-in reading nook, a coffee cubby, a minibar, and cupboards stacked high with board games.
The interiors are bright and airy thanks to high wood-paneled ceilings and expansive glazing that open to the outdoors.
Another original Eichler element which the homeowners have chosen to keep is the concrete masonry fireplace.
The designers explain, “These steel windows played an integral part in making the interior feel larger and more open by blurring the boundaries between the interior and exterior.” A grey Halcyon Lake area rug, an oak chair from MAP, and Hans Wenger Wishbone chairs make for a simple, neutral palette. The painting over the fireplace is by Kate Hendry.
The team kept the entryway intact, but opened the living and dining spaces up to the kitchen by removing a section of the wall at the deck door. They also inserted custom-crafted shelving to enclose the modern couch and create a cozy atmosphere.
A large floor-to-ceiling, two-sided brick fireplace dominates the living room and serves as a divider from the open dining area.
The sitting room is an updated homage to the past that references the home’s history while keeping a distinctly contemporary vibe. "However, she did want to make one room that felt old," explains Yun.
The dark woodwork added to the appreciation of the home's Hudson River views.
Existing 102-foot-long beams were sanded down to the bare wood and treated with a natural wax finish, exposing detail such as the big hex bolts joining them together.
The front great room is intentionally public; the furniture-like wall (inspired by Mies’ Farnsworth house) creates privacy for all other rooms—even with no window coverings. No rooms have interior walls that connect with the outer perimeter of the house, echoing a design element of our 1958 E. Stewart Williams house in Palm Springs, CA.
A wood stove completes the enclosed room of the structure. Just two rooms make up The Phoenix: one open room and this enclosed room, home to minimal storage.
A wood-burning stove keeps the living room extra-warm and cozy in winter.
The stunning canyon views can be enjoyed from all four levels of the house.
The home's character has maintained intact by preserving beautiful period details such as the wood-burning fireplace and the vaulted ceilings.
Perhaps the family’s biggest priority was their connection to the outdoors. The north-facing facade is almost entirely made up of operable windows with screens for ventilation and—a favorite of Jeff, the family father—listening to the lullabye of cicadas and spring peeper frogs during the summer.

The joint living and dining area features a Wishbone chairs by Hans Wegner for Carl Hansen & Son, a Groundpiece sofa from Flexform, David Weeks' Tripod No. 303 floor lamp, and PP Møbler's Circle Chair and Fruit Table. The latter two are also by Hans Wegner.
Living Level
The clients selected a Coral pendant light by David Trubridge Design for the center of the room. Their souvenir from Norway, a reindeer pelt, is spread out in front of Eames Molded Plywood Lounge Chairs with metal bases from Herman Miller. The wood-burning stove is a Monet from HWAM.
To evoke the structure’s past as a horse stable, and provide options for the use of the space, Schaer and his team employed Sing Core sliding barn doors mounted on Krownlab’s Axel hardware. The sliding track runs the full width of the building, allowing residents to open or conceal a bedroom, kitchenette, and entrance to an adjacent 530 square-foot garage, all depending on how the spaces are being used. The kitchenette, seen left, features a Kraus sink and a chrome Grohe Concetto faucet.
The renovated stable's living room is extra bright thanks to walls painted with Benjamin Moore’s Atrium White and reflective polished concrete floors. The latter conceal a radiant heating system.
Add credit Isokari comes with an optional sauna building, but if you don’t need a sauna, this structure can be transformed into two bedrooms with toilets. The Isokari ranges from between 818-square-feet to 1,227-square-feet.
A sitting area with a stove creates a cozy sense of
The dining, kitchen, and living areas flow along one long gallery-like wing of the main house, creating an easy space to entertain in.
In the main house, large windows allow the forest to enter the living space, an effect opposite from its exterior presence.
Built in wood shelving sits below clerestory windows, opposite a large brick fireplace with a sculptural chute.  Expansive windows provide views of the Bay beyond.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.