139 Living Room Bench Wood Burning Fireplace Design Photos And Ideas

With the porch enclosed, a built-in couch is a cozy spot next to the vintage stove, which is set on a slate hearth. "I wanted the home to be cheerful and colorful," says Azin, "and used primary colors to enliven it."
The home’s living room walls feature a mixed a custom color—a gallery white with a lime wash.
Perhaps the ultimate Airbnb, Le Chacuel in Yucca Valley is a minimalist retreat recently renovated by its design-minded owners.
A low-slung, built-in bench runs along the expanse of glass in the sauna building, offering visitors a place to sit and ponder nature.
Tetere-Sulce finished the interior of the cabins and the sauna building with muted tones of gray and cream that can be seen in nature throughout the seasons in Latvia.
Interior designer Heidi Lachapelle chose unfussy furnishings with clean lines. “Nothing should feel decorative or unnecessary,” she says. “We looked for things that would age beautifully to speak to the wabi-sabi concept.” The oak daybed is by Bautier, the indoor/outdoor rug is by Dash & Albert, and the trapezoidal cushions on the concrete bench nod to similar ones that the wife saw at Georgia O’Keefe’s home and studio. The Scandinavian-inspired fireplace throws heat from two sides.
The wife notes that the pattern on the concrete reminds her of a floor she once saw in Nepal.
A floor lamp nearly eight feet tall anchors the seating area in the living area. Ceilings that are 12 feet tall at the highest point help the room feel expansive. “We needed to find a way to define different areas in a relatively tight space,” Lachapelle says. It’s the clients’ first experience with an open floor plan. “We raised our kids in an old Victorian, and the farmhouse we live in now is chopped up into tiny rooms save for the studio we just added,” the husband says.
With the bed and desk tucked away, there’s more room to move about in the shipping container.
The design team sprayed the metal structure’s inner walls with thermal insulation. Then they framed the interior with studs and clad it in spruce plywood.
Shawn loves the play of colors in the new space, from the pink pantry door to the aqua fireplace to the multicolored chips in the new terrazzo flooring. “We knew we wanted something really interesting and sturdy,” says Shawn of the tile, which is the Frammeti style by Del Conca.
An aqua Malm fireplace warms up a corner. The pink, green, and yellow stripes now reach the skylights and extend over an integrated storage space to the floor. “My husband and I, we both actually hate having a TV visible to guests, but it’s a necessary evil,” says Shawn. “So how do you make that interesting and without it being too busy? [The rainbow stripe] creates an element that draws your eye away.”
A relaxed living room with outdoor access occupies the addition.
The large, round Douglas fir trunk contrasts with the rectangular ceiling beams and provides raw, organic texture in the open-plan living room.
The Deep Thoughts Chaise from Blu-dot sits atop a rug from Rugs.com.
With a neutral backdrop, the focus in the living room can be on the art: Higgins sourced these from artists Caroline Walls and David Cook.
Higgins and Gibson, a Footwear Designer at Nike, applied several coats of “the brightest generic factory white (basically primer),” says Higgins, to lighten up the interior considerably, and left the wood window trim in their natural state to draw the eye towards the river view.
Floor-to-ceiling shelves and storage bookend a cabinet that conceals the television.
The pair replaced the cluttered firewood storage with a floating hearth that can double as a seat and display for art.
Raj and Watts extended the fireplace column to the ceiling to highlight the room’s expansive scale, and had it coated in concrete plaster. It was important to retain the wood-burning fireplace—a rarity in the city—but “we wanted to re-clad it in a material that also spoke to the industrial past of the building,” says Raj.
The large wooden deck, crafted from Japanese red pine and chestnut timber, extends the living space into the forest. A view from the deck shows the curved interior and the roof structure.
The communal dining table in the main house was custom-made by a local woodworker and island timber mill owner, Joe Romano, in collaboration with WindowCraft. Raw metal supports for the table were fabricated by Salish Metalworks on Orcas Island, a sister island to San Juan.
The living room has a long, built-in couch with a custom midcentury-inspired fireplace. Polished concrete floors in the interior contrast with the outdoor timber decking.
A picture window over a custom concrete bench fashions a window seat. “Family, friends, and animals all enjoy the various places to relax in the lounge,” says the homeowner. “The window seat is universally the most prized nook in the home.”
An inset shelf is a decorative feature above the firewood storage. “We enjoy the low sun in the winter mornings and the toasty warmth from the Jotul stove, which heats the whole back of the house,” say the clients.
The Wilfred sofa from Jardan is covered in the homeowners’ other favorite color: indigo. It sits with a reupholstered Womb Chair in the new living area.
The timber screens outside can be rolled back and forth to control sun exposure, views, and privacy.
The wall joins the ceiling with a subtle curve that softens the angularity of the fireplace and relaxes the room.
Inside, nods to naval architecture continue with wood-clad walls and ceilings, as well as a simple yet functional use of space. Black fixtures and trim accentuate the angular shapes.
A playful mixture of antiques and mid-century furnishings adds personality to the white-box interior of a cottage.
Built in 1937, Taliesin West was an experiment in desert living that evolved at the hands of master architect Frank Lloyd Wright and his apprentices until he passed in 1959. Conceptualized as a refuge from the harsh winters of the Midwest, the complex—which grew to include a drafting studio, dining facilities, three theaters, a workshop, Wright’s office and private living quarters, and apprentice and staff residences—takes direct inspiration from the arid landscape.
When the homeowners of this 1960 home in Portland’s Southwest Hills bought the property in 2009, they became the new owners of a lot of white carpeting, tired woodwork, dated wallpaper, and lackluster storage. Over time, they came to wish for a home that better suited their lives, but didn’t want to sacrifice the excellent midcentury bones. A two-pronged renovation became the answer to their problems. For the first phase completed in 2016, Fieldwork Design + Architecture remodeled the main floor. The firm swapped out the white carpeting for warm cork flooring, then strategically inserted variegated cedar planking. Fireplace surrounds received new plaster to bring in a subtle, earthy texture. Sharp black accents, whether via dining chairs or new patio doors, add definition. Fieldwork replaced the trim around the windows with CVG fir and added variegated cedar planking for warmth and texture. For the second phase of the transformation, which wrapped in 2019, Annie Wise of Annie Wise Design stepped in for a gut remodel of the kitchen and master bathroom, with the goal of ensuring any changes remained consistent with what had already been done.
A muted color palette of mostly whites and grays is accented by green hues and natural wood finishes, as in the exposed wood beams above.
Schutten created wood storage beneath a built-in plywood bench in the living area. "The fireplace is a Fintan Woodstove," he says. "It's small and efficient. Most woodstoves are too big for a tiny house."
When not in use,  a TV is covered by a sliding barn door.
The living room in this California home has a wood-burning fireplace and a dedicated nook for firewood storage. The nook is tall and narrow while the fireplace opening itself is long and short, creating an exciting and engaging composition on the wall.
The sunroom flows into a large living room, which features a dramatic cut sone fireplace as the central focal point. Timber beams also run along the space, complementing the warm hardwood floors.
A view of the couple’s lounge. "From the outset it was clear: Goren and Streeter did not want a scheme for themselves; they needed a scheme that would invite, in a participatory way, the involvement of others," says Hill. "In other words, they are an example of a contemporary household, since they were requesting to enlarge their lives but not in a way that relied on the superseded model of being a ‘family.’"
“Instead of using a typical frame system, we created frameless windows by burying aluminum channels into the floors and walls,” says Richard. “It kept our glazing budget much lower than normal.” The sofas feature custom upholstery by Inverse Project and HDM.
The main living room has a SixPenny couch; Amazon Home goods including a console table and pillows; art by Julia Kostreva and Tucson-based Trevor Mock; custom bar by Fire on the Mesa; custom coffee table by Tucson woodworker Sam Okerlund; saguaro print by local photographer Emily Tartaglia; rugs by Pampa and Soukie Modern; Serena & Lily woven light fixtures; bar stools, woven coffee table, and hanging chair; Barnaby Lane lounge chairs; and pillows by Collective Sol, Spark Modern, Pampa, and Amazon Home.
I’ve been in places where it didn’t feel like I could try and fail. Here, you can bring over a friend and say, ‘Take a hammer and nail. No one’s around. Give it a go,'
The most important aspect of designing this home was capturing the views from every angle. By placing the home on stilts, Herbst was able to make the best use of the surroundings.
Light floods into the indoor/outdoor living area.
The lower-level den features an original built-in couch, a fireplace, and a hidden movie projector. Sliding glass doors on the opposite wall lead to a covered patio.
Anchored by a gas and wood-burning fireplace, the living area is also intimately enclosed by custom-built wooden bookshelves.
A brick-inlay fireplace is set into a wall of glass.
The vaulted ceiling gives the living room a sense of drama and spaciousness. The built-in redwood couch runs the length of the room.
The first floor is a continuous public space featuring a dining area, kitchen, and living room.
Encircled by expansive windows, the living area embraces crisp breezes and warm natural light.
The uninterrupted use of concrete throughout the interior creates a sense of fluidity between spaces.
DS House provides its inhabitants with a relaxed, private atmosphere. Planned Living Architects' extensive use of timber complements the raw, tactile character of the in situ concrete walls.
The corner of the living area is wrapped in glass.
The minimalist living room includes built-in seating.
Lindi added some texture to the living room window nook with a lumbar pillow she sewed from a thrifted $4 shirt.
Clare Conklin's living room features subtle earth tones and a mix of wood finishes.
The abundance of natural light drifting in from above is enhanced in the first-floor communal areas, where the architects integrated an 11-foot-long, floor-to-ceiling window wall along the full length of the house.
One of the highlights is the sleek, wood-burning fireplace.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.