514 Living Room Bench Design Photos And Ideas

A Restoration Hardware sofa and vintage rug in the living room.
Living Room and Kitchen
Living Room, Sofa designed by the Architects
The brown leather couch is low enough to allow lots of light to filter into the room, but it also has a masculine edge and modern, clean lines.
The loft features high ceilings and tall windows that provide lots of daylight. Charette selected and arranged furniture to complement these features.
Most of the furnishings are from from Globe West.
Awaiting the birth of the couple’s son, Vivi relaxes in a built-in reading nook in the library.
Ex of In House by Steven Holl Architects, Interior, Living
A large built-in sofa, inspired by the work of  Donald Judd, divides the kitchen from the living room while still allowing a visual connection.
Ample storage is provided in the kitchen area and the steps leading up to the bed.
The two yellow hanging pendants contrast with the light green and hint at the punches of yellow also found in the bathroom.
An organic color scheme and natural materials echo the great outdoors.
By the Saey fireplace, a wicker chair from Malawi echoes the lines of Pinch’s Willo table. Matching other pieces to their line “is not an exact science,” Oona says, “just an innate reaction to things we love.”
The view from the kitchen.
A well preserved example of post-and-beam construction, the home's shell is largely untouched.
Sunlight enters the apartment from the east and west.
The kitchen has a breakfast bar for casual dining.
This built-in seating area backs a dividing wall that sets off the kitchen and faces a brick inlay fireplace.
A Bertoia Bench in white oak supports the TV in the family room, while a 50th anniversary-edition Saarinen Tulip Table and Chairs provide a dark contrast to the cheery interiors. The vintage spun aluminum light fixture is also original to the house. Notice how the curtain, when open, can be neatly tucked into a nook beside the blue closets.
Those in Glass Houses…

…Should consider sustainability! Brammy and Kyprianou wanted the house to be as open and light as possible, but large expanses of regular glass can result in excessive winter heat loss and summer heat gain—and they couldn’t afford two stories of double-glazing. So they opted for Viridian ComfortPlus glass, which is coated with an insulated film that is energy-efficient, reduces sound, and filters UV radiation.

viridianglass.com

Bladder Control

On such a small site there wasn’t much room left for a rainwater tank, which the couple wanted in order to reduce their water consumption (Australia 

has strict regulations due to drought). The solution is a clever PVC “water bladder” from Eco Sac concealed under the deck, which holds 3,000 liters of water collected from the roof and used to flush the home’s toilets and run the washing machine.

ecoplanit.com.au, waterplex.com.au
New Depths

Inspired by a local winery, George Kyprianou wanted a glass top on his subterranean wine cellar. The interior is lit, casting soft light into the living space at night and revealing the 132-year-old stone foundation. The three-quarter-inch glass lid sits flush with the floorboards; it opens with an ingenious device that Kyprianou devised using a 12-volt air compressor and a remote-controlled switch. When you push the button, the glass lifts just enough to be removed by hand.
The angled fireplace is clad in Grove Brickworks field tile from Waterworks – laid vertically with no grout in between.
Fronting Alamo Square Park, the living room’s pitched ceiling creates an expansive space for socializing and relaxing. The space is accented by a custom sofa and window seat by Franciscan Interiors, rocking chairs from B&B Italia, a Lake low credenza by BDDW. The fireplace-adjacent bench seating is upholstered in William Yeoward Alverdia fabric in Ocean, complementing the teal accents in the adjoining dining room and kitchen.
A U-shaped living lounge can be converted into a sleeping area for guests.
The leather sofas in the living area are designed by Brazilian designer Jose Rodrigues.
The living area features built-in concrete bench seating.
Indoor plants and rocks create a strong visual connection to the outdoors.
The floor-to-ceiling windows and sliders create seamless indoor/outdoor connection.
Anchored by a circular fireplace and sculptural hood, the circular living room features a 40-foot-long built-in seating area, as well as walls of glass.
Alexandra Young's Craftsman-style bungalow in Oakland testifies to the wisdom of patiently accumulating a collection over many years. An ornate masonry fireplace fits easily into the home's historical mood, but like other rooms in the house, it has been updated with a modern fire screen.
Movable and space-saving design elements define this creative family home in San Francisco’s Mission District. A midcentury home was transformed, and through the renovation, the molding at the fireplace was taken down, as was the cast plaster mantle. The sleek, new, metal fireplace design features a white oak custom bench made by Zack, accented by a vintage carnation milk crate from his mother’s childhood.
Walnut storage, both open and closed, frames a black-painted wall with a fireplace at its center. The wall treatment can also hide a future television. "A dark wall is a great way to keep a large screen from feeling like a big black hole on the wall," notes the firm.
Located in Portola Valley, California, this renovation of a William Wurster Ranch house began with a study of the home’s history. Inspired by original photos of the 1950s home, the renovation refreshed its significant architectural past without detracting from its Wurster essence.
The rolling, meadow site provides the house with a variety of different perspectives.
Planted with Japanese maples, visitors notice these sunken gardens while walking across glass plank walkways en route to the front door.
A quiet reading nook.
Glass sliding doors by Bayerwald Fenster Hausturen offer a portal to the outdoors.
A small loft space sits above the living room and overlooks views of the forest and sea.
A monumental double-faced stone fireplace anchors the living room.
Wrapped in cypress wood inside and out, the home embodies the principles of organic architecture.
In the living room, a Nelson bench doubles as a coffee table, and a wood-burning stove from Cleanburn Stoves set in a white brick hearth keeps the space warm.
Architects Alice Fung and Michael Blatt designed their own home in Los Angeles, complete with a modern fireplace design clad in galvanized steel.
Gorgeous golden-yellow Cini Boeri Botolo chairs pair perfectly with the chapel's neutral palette and high ceilings.
A close-up of the Shebesh tables designed by Pawson.
The bastion wall has been incorporated into the lobby's design.
A Muuto couch in the living room.
When the husband-and-wife team behind Austin-based Co(X)ist Studio set out to remodel their 1962 ranch-style house, they wanted to update it to suit their modern lifestyles—as well as demonstrate the design sensibilities of their young firm. The original home was dim, compartmentalized, and disconnected from the outdoors. Architects Frank and Megan Lin opened up the floor plan, created an addition, and built an expansive back porch, using several reclaimed materials in the process.
The owners of this 2,800-square-foot, remodeled ranch house in Del Mar wanted to incorporate the house’s original ranch vibes as well as Scandinavian elements.
Interior finishes include wide-plank European white oak flooring, Pietra Serena limestone slab inlays, rift cut white oak cabinetry, and wax steel detailing.
A view of the dining area and living space from the kitchen. The floors are polished concrete while the walls are lined in baltic birch. The lighting is by Hamster.
The south side of the living areas are lined with clerestory windows and casement windows. Also pictured is one of two fireplaces in the home.
Full-height glazed doors flood the interior with natural light and open up to an outdoor brick terrace.
Recycled bricks form a core wall and support the central staircase. A white metal railing is another layer of texture in the scheme. "The project relied heavily on craft, detailing, and a raw material or 'wabi-sabi' spec to provide amenity and delight in the small footprint," say the architects.
In the main living area, large doors open to the backyard, while a built-in sofa and bench clad in tile are tucked under the mezzanine level, which hosts the bedroom and en-suite bathroom. Internal spaces are intended to flow easily into each other to maximize the floor plan.
In the living area is a U-shaped, multi-use couch that can be easily turned into a guest bed when needed.
The living space has french doors leading to a separate study.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.