188 Living Room Rug Floors Recessed Lighting Design Photos And Ideas

A detail of the wood-buring fireplace.
The cozy living area features a white-on-white palette.
Thanks to the expansive walls of glass, the living space absorbs a strong sense of the surrounding nature.
The bright and airy living room, dining area, and kitchen extend straight out to the wraparound terrace.
The screen helps to better ventilate the interiors. Shifting shadows cast patterns on the walls of the house as the western sun streams through the corridor.
Iron louvers have been used along the western facade to create a narrow corridor between the screen and exterior walls of the main volume.
Extensive glazing provides ample natural light and panoramic views of the surrounding scenery.
 A central staircase with perforated metal treads and risers allows natural light to filter down from the roof-deck level through the center of the home.
Faced with a giant wall of glass, the new concrete extension houses an open-plan living area, dining room and kitchen.
The open-plan layout is a fitting setting to embrace a minimalist, Scandinavian-inspired aesthetic.
The bright and airy interiors are a mix of lightly colored oak floors juxtaposed again dark fixtures and exposed steel beams.
The entertainment box includes built-in shelving and a television mount.
Feng Shui principles have informed the placement of the mirrored surfaces. In the living room, the mirrored panel has been placed so that the tenant can't see himself in the mirror when sitting on the sofa.
The living area has been carved out from the space between the yellow kitchen box and the wood-paneled entertainment box.
Floor-to-ceiling glass was custom-produced by Fleetwood to allow for various vistas throughout the home—capturing the hills, wildlife, and valley views.
SysHaus completed their first project—a 2,217-square-foot, single-story home in  São Paulo—in collaboration with local architecture studio Arthur Casas Design, who was responsible for the furniture selection, utility systems, finishes, and interior accessories.
The houses are equipped with rainwater capture and reuse mechanisms, and photovoltaic panels for solar energy.
The living room boasts original wood paneled ceiling and walls, and beautiful built-in bookshelves.
The view out to the garden.
The kitchen and living area are connected to a small sun-drenched balcony.
A pink Wassily chair reworked by Anne Suttles, Noah Marion, and Austin Powder Coating.
A sofa from Conran Shop, and a vintage boucherouite rug from Pink Rug Co.
Villa K enjoys stunning views of the nearby Atlas Mountains.
Stadt Architecture’s Christopher Kitterman transformed a generic studio in Chelsea into a bright one-bedroom apartment for Vancouver couple Dale Steele and Dan Nguyen. The living room features a Hans Wegner GE290 lounge chair upholstered in leather by Spinneybeck, a round rug and Cobble Hill Adams sofa from ABC Carpet & Home, a Pedrera coffee table by Gubi, and a Bob side table by Poltrona Frau. An automated lift raises a TV from inside the custom millwork under the window. Acid-etched tempered glass doors lead to the bedroom.
In the main living space, brightly colored furnishings—including an iconic womb chair and a sofa from Ligne Roset—create a playful interior space for lounging. A laminated glass floor allows light to pass further between the various levels.
The concrete bearing walls are left exposed in the interior to tie the living spaces with the rock outcroppings.
The repurposed divider slides into place and helps trap heat generated from the wood-burning fireplace.
The timber doors of a former garage have been repurposed into a room partition that separates the main living area from the rest of the ground floor.
Wraparound windows and sliding glass doors lead to the mahogany deck, giving the home a strong sense of indoor/outdoor living.
Upon entering the house, one immediately sees right through to the rear garden from the main corridor.
Sliding pocket doors by NuVista create a seamless indoor-outdoor living experience.
Downstairs, a Knoll Barcelona chair joins a Piuma coffee table by Antonio Citterio for Flexform.
Bracketed on one end by glass, the living room captures a view through the guesthouse breezeway to the cypress trees beyond. The sculpture “Big Red Poppies” by Donald Sultan provides a pop of color on the lawn.
The open plan living, dining, and kitchen areas.
The opening to the dining area has been increased, and the square footage added to the original footprint has allowed for a grand staircase that now connects the lower level.
Rather than opting for the schematic, open-plan design of the renovated Queensland worker's cottage, the formalized living, sitting, and dining areas are compartmentalized; each room is dedicated to their function.
The home's original structure can be viewed through the glass panels of the new unit.
The open plan was designed for family gatherings and easy entertaining.
The floor in which the living and dining rooms are located on is made of reclaimed wood. The space takes on a midcentury vibe and has been furnished with pieces from Brazilian designers from the 1950s and 60s, such as Jorge Zalszupin and Sergio Rodrigues.
A cozy family room has been created off the kitchen, and includes a custom built-in breakfast nook and sofa.
Here is a peek at the living room looking toward the entry.
The original double-sided fireplace was wrapped in plaster for an updated look. Yet, it was kept in the same location, as the home maintained its original footprint throughout the remodel.
An original brick wall with an arch opening frames views of The Press Room, a cozy lounge lined with paneled walls painted a deep cranberry hue to match the Press Room bar front.
A peek at the open-plan living, dining, and kitchen areas.
Here is a glimpse of the mesmerizing views the home frames of the surrounding Bay Area.
The team also worked with Nouel to incorporate the expressive maximalism that the couple naturally gravitate toward.
Thanks to the help of Nouel, the newly-expanded space now incorporates bright pops of color by way of paintings, furniture, and accessories.
 The firm's mandate was to create architecture that worked, yet "disappeared."
One of the architects' main focuses during the remodel was opening up the interior space.
The open kitchen gently tucks under the upper floors and the wood and metal stair that delicately weaves its way upward. The large bay windows draw daylight in from both sides.
In lieu of a checkerboard effect, Kovel kept his carpet squares all vibrantly verdant. With the bamboo cabinets and countertops the whole space has a pastoral feel. “I wanted it to be like the Bradys’ backyard,” he says.
Shane and Claire have a one-year-old son, Malcolm.
The choice of furniture reflects the period of the house. For instance, the study features chairs by Charles Eames and Eero Saarinen.
In the main living areas, two vertical veils divide the high, inclined ceilings, and also serve as partitions for the kitchen, dining room, and living room without completely separating the volumes. The living room is also connected to an outdoor gazebo.
For the common areas, they choose more masculine, and contemporary design elements, and a darker color scheme to express the style preferences of the husband.
Gorgeous metallic inspiration from Woodsin Rummsfeld.
Fronting Alamo Square Park, the living room’s pitched ceiling creates an expansive space for socializing and relaxing. The space is accented by a custom sofa and window seat by Franciscan Interiors, rocking chairs from B&B Italia, a Lake low credenza by BDDW. The fireplace-adjacent bench seating is upholstered in William Yeoward Alverdia fabric in Ocean, complementing the teal accents in the adjoining dining room and kitchen.
The large windows open to the deck, giving the room a strong connection to the outdoors.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.