291 Living Room Rug Floors Pendant Lighting Design Photos And Ideas

Located in Portola Valley, California, this renovation of a William Wurster Ranch house began with a study of the home’s history. Inspired by original photos of the 1950s home, the renovation refreshed its significant architectural past without detracting from its Wurster essence.
A Cosmorelax Essex sofa sits in the living area, along with Maxalto Fulgens armchairs.
Glass sliding doors by Bayerwald Fenster Hausturen offer a portal to the outdoors.
Traditional three-coat stucco was used for the interior walls. Furnishings are from Scott and Cooner and Urbanspace Interiors.
Luceplan Counterbalance floor lamp and Ditre Italia sofa.
A living lounge with plenty of Victorian character.
A closer look at the den.
Above the atelier are the kitchen, dining room, and living room—each placed on a separate floor.
"The column had to be affordable and nice to look at," note the architects. "So we bought a tree and put it right in the middle of the building. Between the tree and the facade, we have created new floors which are built in a spiral around the tree. This results in a very dynamic and open space."
White wood interiors help keep the home bright and airy.
The cozy living room has a modern bohemian sense of style but is still firmly anchored to the  home's past through the stone inlay hearth.
Chien, cozied up with her greyhound Shelly on the couch.
To give the interior a more open and spacious feel, the team exposed the ceiling beams.
Formerly the garage, the new living room feels bright and spacious thanks to large windows, white walls, and a vaulted ceiling.
Expansive glazing creates a continuous visual connection between the interior living spaces and exterior patio.
Modern, chic furnishings and colorful artwork create a stylish interior setting.
The post-and-beam construction is highlighted by the use of white paint against the ceiling's natural wood finish, creating a chic, modern look.
The open-plan living room features expanses of glass, integrating the lush surroundings into the bright and airy space.
Expansive VistaLuxe® Collection windows provide an unobstructed view of the outdoors.
Wood floors and carpet provide a warm contrast to the cool concrete walls.
Here, you can see the spatial interplay of private and public rooms across the plan from the main bathroom through the pavilion to the landscaped setting beyond.
A volumetrically expansive double-height living area serves as a generously proportioned "garden room," capturing vast sky and landscape views.
A look at the living areas with two smaller rooms crafted at one end of the pavilion volume—a ground-level kitchen and an upper-floor sitting room, which can be easily adapted as a bedroom and/or study.
The vaulted tongue-and-groove ceiling and brick fireplace have both been painted white, a choice that further brightens the open-plan living space.
Expansive walls of glass bring a strong sense of the outdoors in.
After: The kitchen faces the back garden and benefits from a double height atrium space. Pine has been used for the kitchen flooring and cabinets. Extensive glazing gives the ground floor living spaces a direct visual link with the courtyard and terrace.
A light gray sofa sits in the living lounge.
The front of the wall that separates the kitchen from this playroom is a chalkboard where the couple’s son can play and draw.
The drama of the exterior is matched by a breathtaking interior, where soaring ceilings and large stained-glass windows bring ample natural light and connection to the landscape indoors.
In the 90s, IKEA mixed minimalist, untreated Scandinavian woods with graphic patterns. "During the 90s, we went for a more natural expression," explains Gustavsson.
Although cacti are associated with being low-maintenance plants, it is important to remember every cactus has different needs.
A soaring ceiling delivers a sense of drama to the open-plan great room.
The living space in the open-plan kitchen/dining/living spaces flows out onto the south-facing terrace. The soft gray color scheme works with Cornwall's cool light and large skies.
Floor-to-ceiling Lift/Slide doors by Weiland and clerestory glazing usher the outdoors in to the open-plan living and dining areas.
Slatted wood folding doors divide the public and private areas to create visual separation without compromising the home’s inherent openness.
"The pine flooring and granite countertops are all made from relatively inexpensive local sources," say the architects, who cite the budget as the most challenging aspect of the project.
The walls are white-painted sheetrock and the floors are lined with local pine.
Black Richlite also wraps around the living area as an interior band above the wooden shelf.
The dining and coffee tables are from Ercol. The chairs are from HAY.
Along with creating the custom cabinetry, the former owner also converted the garage into a spacious guest suite.
Thanks to the expansive walls of glass, the living space absorbs a strong sense of the surrounding nature.
The bright and airy living room, dining area, and kitchen extend straight out to the wraparound terrace.
The screen helps to better ventilate the interiors. Shifting shadows cast patterns on the walls of the house as the western sun streams through the corridor.
The large living room doorway was preserved and frames views of the original staircase that was restored with the treads, risers and balustrades painted Benjamin Moore Black. The mahogany handrail was sanded down to its raw color and finished in a water-based clear coat.
The clients restored the living room's marble fireplace and painted the grate Benjamin Moore Black. New crown molding was added and the walls painted Sherwin Williams Origami White.
High ceilings and a full-length brick fireplace are complemented by extensive glazing.
Angled balconies at the first and second levels are accessed by floor-to-ceiling sliding doors, enhancing the indoor/outdoor living experience and allowing natural ventilation.
The open-plan layout is a fitting setting to embrace a minimalist, Scandinavian-inspired aesthetic.
The bright and airy interiors are a mix of lightly colored oak floors juxtaposed again dark fixtures and exposed steel beams.
Key pieces of joinery were used to visually distinguish the thresholds defining the foyer, living and dining areas, kitchen, butler’s pantry, and study.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.