420 Living Room Rug Floors Floor Lighting Design Photos And Ideas

The living and dining room look out to the central courtyard, promoting indoor/outdoor living. Here, five doors slide into a pocket in the wall to create a nearly 23-foot-wide opening on one side looking into the garden. Another set on the opposite side enhances cross ventilation.
Generous 11-foot-tall ceilings help make the rooms feel larger and brighter, and the curved edges introduce a quality Litera describes as “an endlessness and curiosity.” As part of the brief, the client also wanted an enormous saltwater aquarium that would mimic the conditions of the Great Barrier Reef. The 9.8-foot-long, 3.2-foot-deep tank runs along the wall of the living room in line with the kitchen cabinetry, and the structure of the floor was specially engineered to take the weight of the tank. “It’s an absolutely incredible feature of the home,” says architect Bronwyn Litera.
The low-slung sofa, from Medley, is non-toxic—like almost all of the furnishings here. The kitchen, too, is built from non-toxic materials. “You could actually eat the stain we used for the floors,” says Christina. No- or low-VOC stains and sealers were used throughout, and the spray-foam insulation in the walls is also low-VOC.
The first-floor living room features a dramatic fireplace with a concrete surround and solid brass shelves that frame the wood storage and shelving.
The lounge room on the first floor features Fly chairs in white oiled oak by SPACE Copenhagen for &Tradition, sourced from Great Dane Furniture, and a Bart swivel armchair by Moooi from Space Furniture.
The artwork in the first-floor living room is by contemporary figurative artist Kathrin Longhurst. Colorful pieces, such as the artwork and furniture, bring a sense of vibrancy into the otherwise minimal home.
The living room on the first floor is the main family gathering space. “It is the collection zone for togetherness, and offers an abundance of natural light and extended views out to the bay and beyond,” says architect Tony Vella.
The living area has a bold, contemporary look with subdued, neutral tones providing a backdrop for small pops of energetic colors.
In this sprawling ranch, every guest will have an individual experience. Each of the three bedrooms have been decorated with period furnishings and have a different theme. For a communal experience, cook together in the modern kitchen with quality appliances.
The rear garden, visible from this living court, includes a vegetable patch, fruit trees, and lawn for plenty of play area.
The living room features an Isamu Noguchi Freeform sofa, a brassy Slit Table XL from Hay, and a square silver coffee table from FOUND home by Ruth Davis. The artwork is by Carlos Cruz Diez.
The New Project Group renovated a cramped, uninviting space on Manhattan’s Upper East Side. The company gave the 400-square-foot apartment a gut renovation, with a new kitchen and bathroom designed for efficiency. A parallelogram-shaped window pane, rescued from an architectural salvage yard, was outfitted with steel edges and casters, and repurposed as a coffee table.
Washi tape is widely available online. It can be used in varying depths and colors to create a bold, graphic scheme on walls. "Here we have added layers to create a fresh take on a Scandi-industrial vibe for this family home in London,
When Thomas and McCoy of Thomboy Properties came across the once-neglected home, they immediately recognized its potential and made an offer within 30 minutes of viewing. Paying careful attention to historical details, the design duo reimagined the space for modern living.
An eclectic mix of artful pieces is one of the signatures of White Arrow's magical look.
Taking cues from their style-conscious clients, Jessica Helgerson Interior Design transformed an Amagansett home into a light-filled, Scandinavian-inspired getaway.
Deep clean the house. Dust from top to bottom, clean out shower heads and faucets with vinegar, make your own cleaning agents, mop and polish hardwood floors, and shake out rugs.

Your aquarium needs attention. Scrubbing the fish tank is one of those chores that gets short shrift, so here’s your chance to add it to the list. Finally, you’ll see the goldfish smiling back at you.

Get an emergency kit together. Get supplies ready and establish a plan for the whole family in the event that things get serious.
Maison Gauthier was intended to serve as a permanent family home rather than as a simple summer residence, and it adopts a more substantial sense of scale and materiality. The residence was designed for Jean Prouvé’s own daughter, Françoise—who was married to a doctor—and her young family. The site near Saint-Dié is to the southeast of the city of Nancy, where Prouvé had built his own family home some years earlier. The single-level home perches on the side of a hill, looking towards the town. It features walls made of insulated aluminum panels sitting on concrete foundations, along with horizontal strip windows around the bedrooms at one end of the building and more extensive glazing around the living area at the other.
Dinwiddie placed the main living spaces at the heart of an L-shaped plan, with the floor-to-ceiling windows connecting to the veranda and the vista. A two-story element sits to one side of this central zone and holds the majority of the bedrooms, also facing the bay.
Inside the Dowell Residence, a key element of the dwelling is its central atrium—a dramatic space, top-lit by clerestory windows, which doubles as a circulation hub and light well while also forming a focal point over both levels of the building.
David Liddicoat and Sophie Goldhill, the couple behind architecture practice Liddicoat & Goldhill, built their four-story, asymmetrical home topped with a steeply slanted roof on a narrow, irregularly shaped site within London's Victoria Park neighbourhood. It flaunts ample glazing and a mix of textures like exposed brickwork, stainless steel, and Rhodesian mahogany.
The living room, located adjacent to the dining area, leads to the backyard.
A wood-burning stove keeps the living room warm.
A home near Rye, England, opens onto a deck through a Sunflex door. The living room features a sofa by Terence Woodgate, 620 chairs by Dieter Rams for Vitsœ, and an Oluce Atollo 239 lamp by Vico Magistretti. The wood-burning fireplace sits along one wall in the room, with a bright orange flue acting as a sculptural focal point.
Rug designer Nani Marquina and photographer Albert Font created their home in a peaceful corner of the Spanish island of Ibiza. In their living room is a pair of kilim-covered chairs by Philippe Xerri, a chest of drawers by Piet Hein Eek, and a handmade Tunisian rug that provides bursts of color amidst the overall color scheme of white, ecru, and cream.
Josh and Moeka Lowman of San Francisco branding firm Goldfront reached out to Michael Hennessey Architecture to renovate the interior of their two-story residence in Diamond Heights, which was built by Eichler in 1965. Michael Hennessey explains, "We struck a balance between the positive, inherent qualities of an Eichler structure with modern improvements that enhance rather than compete with the existing building."
On the opposite side of the entry hall is the living room. A double fronted log burner sits within the stone chimney at the center of the space.
A breezy basketweave divider separates a sitting room from the dining room.
There is a cozy media room just off the living space.
The active family had just returned from a three-year stint in Amsterdam and wanted a low-maintenance weekend retreat that would "give us energy and not take it away," explains Sara, who is the president of vintage-inspired home decor company Schoolhouse.
This living room features a custom sofa and leather, brass, and hardwood armchairs by Atra Form. A cluster of coffee tables includes the Paloma painted steel coffee table designed by Pedro Ramirez Vazquez, a custom brushed brass side table by Atra Form, and the Telugu Suar stained wood side table by NAMUH.
The living room is simply furnished with an IKEA cowhide rug, a France and Son floor lamp, a replica of the Hans Wegner CH07 Lounge Chair, and tropical plants for a pop of color. Double pocket doors provide privacy.
In lieu of a casserole, we propose gifting these colorful toys, soothing balms, and adorable accessories to your family, friends, and acquaintances who are totally ready to rock parenthood—but could maybe use a little help.
Two Lars leather armchairs from Room & Board sit on a handmade rug from The Scarab.
Soaring ceilings continue into the airy upper-floor living room, complete with large, north-facing windows and an anchoring exposed brick fireplace.
One of the living rooms on the first floor has sliding glass doors on either side. The furniture selection emphasizes the clean lines of the building's exterior, although in a lighter color palette.
Another view of the home's extensive vaulted ceilings. An archway houses the main staircase, which leads to the second level and is gracefully lit by original stained glass.
A velvet, orange sectional pairs with a plush, handwoven rug in the 900-square-foot Alexander Suite, which also features black oak and a grand terrace.
In the living room, André paired a Walter Knoll sectional and chairs with a pouf from Originals Furniture Singapore. The chandelier is from Nemo Lighting and the standing lamp is from Vipp. The area rug is the chef’s own design.
The living room’s showpiece is a Zircon stove by Malm; its flue snakes 25 feet to the ceiling. “We really wanted the fireplace to be the anchor within this large space,” says Raj. A rust velvet Lenyx sofa from CB2 provides a punch of color within the minimalist palette. Nearby is a custom maple credenza by Croft House. The white-trimmed windows are from Loewen and the white paint throughout is Chantilly Lace by Benjamin Moore.
Once barrels were manufactured here for a London brewery. Now a bright, modern home exists, transformed by Chris Dyson Architects. The basement was expanded, and the mezzanine floor removed to create a triple-height living space. A living wall designed by Scotscape in the dining area, roof terrace, and outdoor shower connect tenants to the outdoors.
Rich textured wood paneling lines the living room walls, contrasting nicely against the polished concrete floors.
The kitchen is tucked underneath a children’s playroom, creating a more intimate feeling that contrasts with a soaring ceiling in the family room.
The home is filled with magnificent features—such as 10-foot-wide motorized windows that frame breathtaking views in three directions.
A view of the living room and kitchen.
The style of this specific Lustron is known as Westchester Deluxe. Featuring 1,153 square feet of living space, the 1949 midcentury still remains in its rare original condition.
The vertical fins allow light and air to pass into the pavilion, while providing some protection from the elements.
The outside is brought in with double-height NLT (nail-laminated timber) ceilings and automated clerestory windows.
Apt2B's pieces feature colorful fabric upholstery options and quality wood accents.
A leather sofa, brass floor lamp, and wood coffee table in Carter's work studio.
A collection of artful furnishings rounds out the scheme in Loft Ninho. The cool gray Saccaro sofa and rug by Domdaqui Tapetes balance out the wood tones, while a spectrum of green accents, starting with the mint trim, bring welcome pops of contrast.
Originally built in 1949 by Richard Neutra, Alexander Ban, and Josef Van Der Kar, the Millard Kaufman Residence is located in the Hollywood Hills of Los Angeles, California.
A cozy, library-like reading area lies just off the dining area. The wood-burning fireplace has a gas starter.
Edgeland House, built on a cliff-top lot in Austin by architect Thomas Bercy for lawyer and writer Chris Brown, is topped by a living roof that helps it blend into the landscape. The concrete, steel, and glass house is divided into two distinct public and private halves.
The couple purchased the living room’s H.W. Klein chairs with the house. Another existing piece was the mezzanine’s daybed, designed by Peter Hvidt and Orlando Mølgaard Nielsen. An original floating staircase leads to the mezzanine and then up to the second floor. The open, straight-forward spaces speak to one of Christian’s guiding principles: “Simplicity is the key,” he says.
The former dining room was converted into a sitting nook just off the living room, which the family now affectionately refers to as the "parlor.
The living area features vaulted ceilings and a lofted second floor.
The entirety of the Parker Palm Springs—including its retro lobby—was conceived by none other than legendary designer Jonathan Adler himself.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.