198 Living Room Rug Floors Storage Design Photos And Ideas

In the living area, a pair of rattan chairs found at the Paul Bert flea market in Paris join a coffee table designed by Guillerme et Chambron, also a flea-market find. A custom rug by CODIMAT was made in Madagascar.
Whitney updated the living room by employing a light palette and rich textures. Beige linen covers the built-in sofa cushions; the pale tone maintains a feeling of spaciousness.
The tiny home sits on the lower portion of the yard. This allowed Blue Truck Studio to design to the maximum allowable height and incorporate high ceilings, which make the space feel bigger.
The New Project Group renovated a cramped, uninviting space on Manhattan’s Upper East Side. The company gave the 400-square-foot apartment a gut renovation, with a new kitchen and bathroom designed for efficiency. A parallelogram-shaped window pane, rescued from an architectural salvage yard, was outfitted with steel edges and casters, and repurposed as a coffee table.
A third floor walk-up, sized at only 376 square feet, has been renovated into the home for Jack Chen of Tsai Design. A multifunctional built-in conceals this TV screen, and a pull-out work station and computer monitor are hidden in the adjacent cabinet.
The two living rooms at the front of the home sit on slightly different levels. The more formal living room features a linen sofa by Pure Interiors and classic CH22 and CH26 timber chairs by Hans J. Wegner for Carl Hansen & Son.
The casual living room on the ground floor features a vintage cane chair, a Togo sofa by Michel Ducaroy for Ligne Roset, and a portrait titled Matriarch by contemporary Danish artist Henrik Godsk.
A reading nook in the living room makes use of otherwise dead space and offers additional storage.
Astrain updated the fireplace with a Carrara marble Victorian fireplace surround from The Architectural Forum.
Astrain streamlined the storage in the room, making room for wall art and allowing light to be diffused throughout.
2020 is canceled due to the Coronavirus—but here’s your opportunity to take advantage of time spent at home.
The front of the Airstream holds a workstation so that Sanchez can have fellow musicians over to collaborate on projects.
The Sunset House gets its name from a nearby square famous for its views, and the hillside home’s upper levels frame the setting sun.
A home near Rye, England, opens onto a deck through a Sunflex door. The living room features a sofa by Terence Woodgate, 620 chairs by Dieter Rams for Vitsœ, and an Oluce Atollo 239 lamp by Vico Magistretti. The wood-burning fireplace sits along one wall in the room, with a bright orange flue acting as a sculptural focal point.
Rug designer Nani Marquina and photographer Albert Font created their home in a peaceful corner of the Spanish island of Ibiza. In their living room is a pair of kilim-covered chairs by Philippe Xerri, a chest of drawers by Piet Hein Eek, and a handmade Tunisian rug that provides bursts of color amidst the overall color scheme of white, ecru, and cream.
Douglas fir beams, some of which were salvaged from the original home that sat on the property, run in perpendicular lines overhead. Certain sections of the ceiling are exposed, while others are covered in drywall. For flooring, the residents, who have two young children, selected durable polished concrete. The Sven Charme sofa is by Article and the teak bureau is vintage.
Designed by Studio B Architecture + Interiors, this modern farmhouse in Aspen allows a couple’s art collection to shine with understated finishes and materials. Views and natural light were maximized via large spans of glass to instill a sense of airiness while the same wood used throughout the home added warmth. The minimalist interiors provide a muted canvas for their artifacts collected from travels to Africa and Indonesia, and art which includes 8-foot wooden sculptures, baskets from around the world, and Native American pieces including from R.C. Gorman.
At a 1954 midcentury home in the West hills of Portland, Penny Black Interiors deftly updated the residence with standout cabinetry, carefully-selected tile, and wallpaper galore. The renovation balanced preserving the home's innate character and updating its function for modern life.
McCrae House 1
French doors seamlessly connect the main living room to the nearby outdoor patio.
Add/Subtract House by Matt Fajkus Architecture | Photo by Charles Davis Smith
On one side of the house, a white central staircase leads to a split-level landing the Robertsons call "the reading room." "We needed a place to hang out and for the kids to read," explains owner Vivi Nguyen-Robertson. Awaiting the birth of the couple's son, she relaxes in a built-in reading nook in the library.
Few changes were made to the living room space, which is warmed by natural light that pours in from clerestory windows along the rafters.
The dining room features a tongue-and- groove Douglas fir ceiling. Original built-ins include a mahogany bench anchored between cabinets whose fronts tilt at the house’s signature 15-degree angle.
The revamped loft has a Sunflower clock by Irving Harper for George Nelson Associates atop bookshelves built by John. A Finn Juhl side table appears here and in the living room.
André placed a vintage Hans Wegner chair in the study, next to cabinets and a round rug, both designed by him. The ceiling lamp is from Atelier Oï, and the black vase is from Zwiesel Kristallglas.
The loft floors are made of white pine recycled from a tree on the property. Todd and Maria designed and fabricated the sitting room’s daybed as well as the table that swings out from the CabParts prefab Catskills Watershed House cabinetry; the stools are from IKEA.
Bright pops of colored materials that are tufted and quilted are unique to GAN.
Apt2B's pieces feature colorful fabric upholstery options and quality wood accents.
The boat is heated by a Webasto high-performance water heating system and calorifier, and has radiators throughout. Its 4x 130w solar panels allow for 100-percent off-grid living.
Built in 2013, the Chinampa Houseboat has been beautifully designed by its current owners, who work in fashion and landscaping.
Architect Rebal Knayzeh's favorite detail is "the flush door which aligns perfectly with the 'window' in the room, and the door to the apartment. Making sure that this object-interface remains self-contained without any hardware sticking out was important."
The original brick wall is made of a sand-lime mix; in front of it sits a sofa by Robin Day for Habitat. In the study, a Louis De Poortere rug, from a collection inspired by the 1960s, evokes Farnley Hey’s early years. The Yorkstone flooring has been well varnished over time. The seating unit is by Robin Day and the side table is by Oliver Bonas.
The former dining room was converted into a sitting nook just off the living room, which the family now affectionately refers to as the "parlor.
A Pluto Chandelier from One Kings Lane hovers over the relaxed seating area, complete with leather swivel chairs from Bed Bath & Beyond.
Leaving the ceiling unfinished adds to the material contrasts and saved money. Says Knight, "One example of a cost-effective strategy that also balanced the aesthetic qualities of the house is how we chose to forgo drywall on the ceilings. We paid more for the insulation to go above the rafters at the roof, but we gained this back in not using drywall and venting in the second-floor ceilings."
Jack and Marilyn Zuber lived in the Brentwood home for 65 years without altering anything but the wallpaper. Thomas even has photos of them digging on the site when construction first began. Out of respect for the home, Thomas tread carefully with her updates, even keeping the old drapes and using the original paint colors as a jumping-off point in researching color palettes of the era.
The fixed-gear bicycle hanging above the couch serves as an art piece; Chen no longer rides the bike. Le Corbusier Projecteur 165 pendant lights hang in the corner.
A clear delineation lies between the oak-clad box that houses the entry, kitchen, and bathroom on the right, and the white-walled living room and bedroom.
The original fireplace was cleaned up and repaired. "Also, the room previously had just a small passageway to the kitchen and no real place to put a television. We’re not big TV watchers, so we wanted to keep the mantle TV-free, so that it was not a focal point of the room," says Valencia. "We opened up the passage to the kitchen to give the home a modern layout and added a built-in TV/media cabinet (on the left wall)."
White paint considerably brightens up the space, and now the living room overlooks the pool.
The renovation referenced original drawings and historic photographs, and was sensitive to the home's original design. The living room once featured built-in cabinets and a sofa, similar to the current configuration.
The cozy living room pulls the outdoors in with its earthy palette and abundance of indoor greenery.
The living area features Roche Bobois furnishings and a rug made from the farm’s sheep wool. Not pictured is the central fireplace built of locally quarried stone.
The lower-level family room has a wet bar, a kitchenette, and doors leading to the backyard.
The inside of the casita.
Midcentury California beach culture and the classic look of the Mediterranean coast blend to create cozy, lush lounge spaces in this Laguna Beach retreat.
As an architect who specializes in universal access design and ADA compliance and as a wheelchair user herself, Karen Braitmayer was no stranger to the challenges of accessible design. Although she had been able to take advantage of her 1954 home's single-level, open layout, as her daughter (also a wheelchair user) grew up, the family's accessibility needs also shifted. The main living area includes a more formal sitting area near the entrance, the dining area, Braitmayer’s workspace, and the kitchen—you can see the couple’s daughter working at the island. In the foreground is a pair of midcentury chairs; at left is a Heywood-Wakefield that Braitmayer found at an antiques shop. Seattle-based designer Lucy Johnson completed the interiors. The windows are from Lindal, and the exterior doors are from Marvin.
The brushed brass drawer pulls are from Amazon.
The sitting area is finished with dark surfaces and heavy, antique furnishings.
A casual bar area is immediately elevated by elegant hardwood, while a breezy sitting room is perfect for entertaining.
Spaces flow freely from one to the next, creating a continuous open floor plan.
Walnut casework anchors both sides of the original fireplace. Steel plate provides a modern interpretation of the traditional hearth.
The original stereo and radio remain intact. Although these components are nonfunctional, they are truly unique elements of this Durell home.
The home is also designed to showcase the owners' art collection.
A view of the large, open-plan living space.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.