178 Living Room Rug Floors Sectional Design Photos And Ideas

Large living spaces embody modern comfort.  A stone clad wood-burning fireplace, lush furnishings in rich colors, soft textiles, and custom built-ins create a retreat worth staying in.
Luceplan Counterbalance floor lamp and Ditre Italia sofa.
Formerly the garage, the new living room feels bright and spacious thanks to large windows, white walls, and a vaulted ceiling.
The tongue-and-groove ceiling has been painted a crisp white, helping the interiors to encompass a bright, airy feel.
“We designed a column-free interior space for the entire upper floor, indoor and outdoors, to connect the spaces. This structural approach, which includes outdoor space in the span of a roof system, is unusual. The seven sliding glazed panels at the rear and corner of the house allow it to open up onto large exterior spaces,” says McLeod.
After: The kitchen faces the back garden and benefits from a double height atrium space. Pine has been used for the kitchen flooring and cabinets. Extensive glazing gives the ground floor living spaces a direct visual link with the courtyard and terrace.
Kate's diverse experiences begin with a degree in British history and literature, which translated to her role as a historical archivist. Then, she shifted into the startup world when she moved to San Francisco in 2012. Since then, she’s held various marketing roles and is currently a visual strategist at a tech company, which allows her to travel the world while promoting their brand.
Living room from front door framing the landscape.
The chimney is clad in stone, with a fireplace on each floor, and can be seen through the large skylight in this living space.
The screen helps to better ventilate the interiors. Shifting shadows cast patterns on the walls of the house as the western sun streams through the corridor.
Iron louvers have been used along the western facade to create a narrow corridor between the screen and exterior walls of the main volume.
The Garden Den enjoys direct access to the backyard and is envisioned as the more casual counterpart to the main living room.
A view of the living room. "Craft is a key aspect of this building," explain the architects. "The makers—steelworkers, cabinetmakers, carpenters, and landscapers—are all carefully selected to add their skills to the project."
The living room is bright and airy thanks to floor-to-ceiling glazing and a crisp white wall.
The ground floor consists of a large living room, dining area, and kitchen.
Melanie van der Merwe of Women Unleashed furnished the interiors with bespoke and off-the-shelf pieces.
Reclaimed white-oak engineered flooring is used throughout the home.
The fireplace wall features custom-fabricated blackened steel with a sliding panel that can conceal the television when not in use.
Original wood features mix with airy daybeds at the front of the property.
A cozy mix of textures beckons from the living room.
Now the living area flows gracefully into the dining room and connects the view to the backyard. The new eight-foot by 11-foot window on the back wall ensures lots of natural light and "a true indoor-outdoor feel," says Naber. "We have beautiful sunsets and love being able to look out the windows into our backyard."
Villa K enjoys stunning views of the nearby Atlas Mountains.
Thanks to cleverly designed built-in storage systems, clutter is neatly concealed throughout.
The concrete bearing walls are left exposed in the interior to tie the living spaces with the rock outcroppings.
The repurposed divider slides into place and helps trap heat generated from the wood-burning fireplace.
The timber doors of a former garage have been repurposed into a room partition that separates the main living area from the rest of the ground floor.
A look at the living room looking toward the dining area.
The outdoor landscape is brought indoors through the continuation of the red concrete walls and ample glazing.
The Yang sectional and Dibbets rug are both from Minotti; the coffee tables are by  Eric Freyer.
Bracketed on one end by glass, the living room captures a view through the guesthouse breezeway to the cypress trees beyond. The sculpture “Big Red Poppies” by Donald Sultan provides a pop of color on the lawn.
The opening to the dining area has been increased, and the square footage added to the original footprint has allowed for a grand staircase that now connects the lower level.
Silver opened up and vaulted the ceiling, which instantly created a bright and airy, modern interior. He also centered the picture window and added sliding doors that lead out to two separate outside patios.
living room with navy blue couch, original artwork, and crown molding
Contemporary materials like concrete and steel are a wonderful contrast to the ancient stone walls.
Horner remembers his first visit to the home: "The architecture in the main living area was fantastic, and we just wanted to preserve that and concentrate on the areas of the home that were ill-considered."
In the living room, the designers preserved the existing Douglas fir paneling on the ceiling and walls, the fireplace, and the firewood niche. The cooler tones in the sofa from Design Within Reach, rug from Kush Rugs, and knitted poufs from SMG Collective balance out the wood and dial up the cozy factor.
The sofa in the family room was designed by Helgerson with Magnifique fabric by Kravet. The 265 Wall Lamp is by Paolo Rizzatto for Flos, and the pine coffee table is from The Good Mod, a local shop in Portland.
The living room sports a panoply of wood: Douglas fir for the ceiling, hemlock for the walls, and stained oak for the floor. The sofa is the Neo model by Bensen and the rug is vintage.
The open-plan living room, dining area, and kitchen are encompassed with bright vibes.
The media room is clad in floor-to-ceiling oak panels. The custom-made, built-in oak banquette was designed by ABD Studio and upholstered in a striped linen. The eclectic mix of artwork is from the collection of the owner and includes pieces from Kiki Smith, Kenneth Noland, and a sculptural work from Mary Shaffer. The rug and side tables are vintage.
The living spaces are orientated to the north, while the bedrooms have been placed in the south of the home.
Cradle-to-cradle certified carpet from the Shaw Group adds a warm layer in the living room.
In the living room—which has become known as the Big Lebowski room—boasts a concrete-and-leather sofa that was a collaboration between Goldstein and Lautner. The ceiling is covered with sandblasted concrete that still has the original mini circular skylights.
In Richmond, Virginia, The Broad's interior design strikes a balance between elegance and comfort.
Neutral, earthy tones and a mix of materials give the living room a warm and cozy vibe.
The staircase is constructed of laminated 3/4" plywood sheets, and all of the components are interlocking using mortise and tenon joints instead of fasteners.
The stylish staircase provides a strong focus for the open-plan interior, and was constructed out of fir plywood by Duerksen himself.
An unlikely modernist home in Columbus, Indiana.
The living room is a cozy spot nestled between the expansive picture window and open doors that lead to the courtyard.
Folding doors make it easy for breezes to blow through the house and cool it naturally.
Storage under the blush-toned sofa makes it easy to keep the area neat. A CB2 coffee table sits above a Dash & Albert rug, and the sconces were sourced from Schoolhouse Electric. Kaindl flooring and Benjamin Moore's
The living space opens to the patio and pool area.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.