77 Living Room Rug Floors Bookcase Design Photos And Ideas

A living lounge with plenty of Victorian character.
The open-plan living room features a wall of glass with sliding doors that lead out to a pool.
"The column had to be affordable and nice to look at," note the architects. "So we bought a tree and put it right in the middle of the building. Between the tree and the facade, we have created new floors which are built in a spiral around the tree. This results in a very dynamic and open space."
The living room opens to a spacious outdoor deck.
The living room opens to an airy enclosed sunroom.
Before the $17,000,000 restoration, the property had been severely deteriorated with crumbling walls and foundations, and had been named under the National Trust for Historic Preservation’s 2005 list for America’s 11 Most Endangered Places.
Iron louvers have been used along the western facade to create a narrow corridor between the screen and exterior walls of the main volume.
High ceilings and a full-length brick fireplace are complemented by extensive glazing.
The living spaces on the ground floor now consist of exposed steelwork with polished concrete, timber surfaces, and large Crittall windows.
Natural light and wood features connect the existing living area to the addition.
Beyond the main room is a bedroom that’s hidden from view with a curtain.
From the main room, passageways lead to the bedroom and bathroom.
Sutherland opened the second story and converted it into a loft, which matches the ample seating below.
Expansive windows have been installed to flood the house with sunlight and capture sweeping views of the park outside.
The team demolished the existing internal walls to open up the interiors and create a single, large living and dining area.
With fresh white walls, larch parquet flooring, and a sleek black fireplace, the apartment now radiates an open, airy environment. A beautiful pink staircase appears to float in the middle of the common area, demarcating the boundary between the living and dining spaces.
The materials that have been used for the façade, together with the enfilade of spaces of the new volume, echo the local architecture of the elongated farmhouses in the area.
Thanks to cleverly designed built-in storage systems, clutter is neatly concealed throughout.
White shelving blends in seamlessly with the crisp, white walls.
An original brick wall with an arch opening frames views of The Press Room, a cozy lounge lined with paneled walls painted a deep cranberry hue to match the Press Room bar front.
Inside the studio, sliding fir screens hide storage, utilities, and a bathroom. The ceiling and wall panels are plywood, the floor is radiant heated concrete. An Eames lounge chair from Herman Miller mingles with an IKEA sofa.
living room with navy blue couch, original artwork, and crown molding
Contemporary materials like concrete and steel are a wonderful contrast to the ancient stone walls.
Thirty-foot ceilings feature skylights for increased natural lighting. The walls are paneled in larch and provide concert-hall quality acoustics, and the floors are a polished black concrete.
Bornstein’s living room features an intriguing collection of furniture. The sofa is made by Swedish manufacturer Ire. The 1970s wood burner was a secondhand store find, and the wood table, by Bruno Mattson, was found in a bin at a recycling station. He inherited the lounge chair from his parents.
A pair of Molded Plywood lounge chairs by Charles and Ray Eames for Herman Miller sit opposite a BoConcept coffee table and a sofa of Paul’s design. For his father’s book collection, Paul created a library around the double-height staircase.
Architect Tamira Sawatzky used Ikea components—one-inch Lagan butcher block countertops and inexpensive Ekby Lerberg brackets—when designing the bookshelves along the living room wall in the home/studio he designed for himself and his wife in Toronto.
The Kind of Blue 1959 Airstream features a completely renovated interior with crisp white walls, custom cabinetry, and hardwood floors.
An unlikely modernist home in Columbus, Indiana.
Now virtually unrecognizable, the parlor floor is the home's open-plan living area. A formerly defunct fireplace was reactivated and clad with a custom-made, limestone mantle.
Original details including mahogany and redwood walls.
In the living room, ethereal white curtains soften the severity of the concrete walls.
Behind the wooden bookshelf in the living lounge, is a hidden staircase that leads up to the workspace.
This box structure creates a second, lower ceiling above the living lounge.
Dining + Living
Bowie and Malboeuf’s unit occupies three levels facing the property’s backyard. The living-dining room has a mix of vintage pieces—a Wassily chair by Marcel Breuer and an LC4 chaise by Le Corbusier, Pierre Jeanneret, and Charlotte Perriand—alongside furniture from CB2.
Apartment #3 has a distinctly retro vibe.
Friday 1 chairs by Avenue Road face far-reaching views.
Once the structural shell of a Deltec home is built, the interior is finished just as a traditionally constructed house would be.
An ample sill made of English elm was built into two front windows to create a gathering spot that is visually connected to the street. Donna Wilson’s lively Ernest pouf in coral Nos Da upholstery for SCP adds extra seating in the living room.
A subtle piece of artwork composed of graphite and ink on paper, created by Luis Felipe Ortega, hangs above the sofa in the living room.
Oscar Hagerman chairs flank the bookshelf in the reading area.
The original home occupies a prominent hilltop overlooking Silicon Valley and faces into the pristine rolling hills of a nature preserve at the end of the house receiving the new addition. Taking cues from dominant natural elements of the surrounding densely wooded hillside – boulders, bark, and leaves – SaA created a two-story addition with the visual weight needed to anchor the long axis of the extended original house. Against this, the architects balanced steel-framed stair treads and awnings that cantilever from minimal structural supports as if leaves from a slender branch.
The living room is anchored by a sofa and lounge chair, both by Børge Mogensen, as well as a Conoid bench by George Nakashima. An Isamu Noguchi pendant lamp casts a warm glow onto the Brasilia coffee table, designed by Claesson Koivisto Rune for Swedese.
The living room is five steps down from the kitchen and office space and features textured black slate tile from Olympia Tile, Voyage Immobile sofas with Farniente collection upholstery (a wedding present from Flanders’s mother) by Roche Bobois, and a rug from Turkmenistan the couple picked up in Jerusalem. The sliding glass doors are by Loewen and the glazing above is by Inline Fiberglass. Sawatzky relied on Wayne Arsenault for the custom millwork and carpentry.
David perches on a custom sofa by Classic Sofa; Linda sits on an Ethiopian chair that they bought at a charity auction for the Museum for African Art in Manhattan. The Chicago shelving unit is from Blu Dot.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.