130 Living Room Rug Floors Bench Design Photos And Ideas

Board-formed concrete punctuates the home, including in the living room, where it frames the fireplace. The sofa is by Montauk.
An abundance of glazing pours light into the house. Hardwood floors are used throughout the home.
A full-height wall of glass brings additional natural light into the open-plan living area. The step down creates a cozy divide in the space.
"We needed furniture that could be easily wiped down and rid of sand from the beach and dirt from our hikes; a leather sofa was a must," she says. Jorie added a daybed to the living area as an extra space to sleep, if needed.
Studio B repurposed and reupholstered much of the existing owners' furniture. Wire-brushed, white oak flooring, cabinetry, and millwork provide cohesiveness throughout the space.
According to Samuel, “The family room was stripped down to its barest form in order to take it back to its midcentury roots, while simultaneously propelling it forward to the current century.” The Rivera Sofa, from the Southern California-based Croft House, was chosen for its good looks from front and back, while the coffee table is Samuel's own design, fabricated by 4th Period Woodshop.
The design team restored the brickwork and copper fireplace hood to their former glory.
Moore and Goldsmith's priorities for the living room were to play music and listen to records. The piano and AllModern's Brixton sideboard, which holds the vinyl, serves their purposes well.
A few steps lead up to the dining room area.
The elegant space is anchored by a brick, wood-burning fireplace.
The stark interior of the Muji Hut captures the essence of relaxation and focus.
A Restoration Hardware sofa and vintage rug in the living room.
The brown leather couch is low enough to allow lots of light to filter into the room, but it also has a masculine edge and modern, clean lines.
The loft features high ceilings and tall windows that provide lots of daylight. Charette selected and arranged furniture to complement these features.
Most of the furnishings are from from Globe West.
Awaiting the birth of the couple’s son, Vivi relaxes in a built-in reading nook in the library.
The view from the kitchen.
The angled fireplace is clad in Grove Brickworks field tile from Waterworks – laid vertically with no grout in between.
Fronting Alamo Square Park, the living room’s pitched ceiling creates an expansive space for socializing and relaxing. The space is accented by a custom sofa and window seat by Franciscan Interiors, rocking chairs from B&B Italia, a Lake low credenza by BDDW. The fireplace-adjacent bench seating is upholstered in William Yeoward Alverdia fabric in Ocean, complementing the teal accents in the adjoining dining room and kitchen.
The living area features built-in concrete bench seating.
Indoor plants and rocks create a strong visual connection to the outdoors.
The floor-to-ceiling windows and sliders create seamless indoor/outdoor connection.
Walnut storage, both open and closed, frames a black-painted wall with a fireplace at its center. The wall treatment can also hide a future television. "A dark wall is a great way to keep a large screen from feeling like a big black hole on the wall," notes the firm.
Located in Portola Valley, California, this renovation of a William Wurster Ranch house began with a study of the home’s history. Inspired by original photos of the 1950s home, the renovation refreshed its significant architectural past without detracting from its Wurster essence.
Planted with Japanese maples, visitors notice these sunken gardens while walking across glass plank walkways en route to the front door.
Glass sliding doors by Bayerwald Fenster Hausturen offer a portal to the outdoors.
A small loft space sits above the living room and overlooks views of the forest and sea.
The owners of this 2,800-square-foot, remodeled ranch house in Del Mar wanted to incorporate the house’s original ranch vibes as well as Scandinavian elements.
Interior finishes include wide-plank European white oak flooring, Pietra Serena limestone slab inlays, rift cut white oak cabinetry, and wax steel detailing.
A hanging fireplace in Madrona brings warmth while staying compact.
The open-plan living room features a wall of glass with sliding doors that lead out to a pool.
In contrast to the bright interior colors that originally dressed the home in the 1950s, the Bergren Residence now has a more restrained and subdued appearance that highlights the material palette.
The living room opens to a spacious outdoor deck.
The updated kitchen offers contemporary living with a midcentury-modern vibe.
Rich, barn-like wooden beams punctuate the sleek, airy interiors, adding texture and character. Pops of color from the bright pink sofas, combined with the hand-knotted rugs, add a sense of luxury to the polished concrete floors.
Floors have been covered by a thick coat of white paint.
Wilson transformed the interior of this 1974 airstream so it could be used for a variety of purposes, such as a dressing room for Iggy Pop and Beck during the Project Pabst Music Festival in Portland, Oregon.
Between the garden courtyard and sheltered decks that lead out to a pool is an internal living wing. Here, the slope of the timber clad has been carefully placed to provide shelter from the common high winds.
Extensive glazing provides ample natural light and panoramic views of the surrounding scenery.
In this view of the living room, the landscaped courtyard is visible. "External spaces become an extension of living zones, maximizing the usable area of the site and contributing to the sense of generosity of space," the architects explain.
The extensive glass walls are composed of sliding panels in order to create complete indoor/outdoor flow with the courtyards on either side. "The two main courtyards are oriented to maximize morning sunlight into the home and permit cross ventilation," note the architects.
The glass addition wraps a tiled courtyard with a slim lap pool that is bordered on the other side with another landscaped courtyard.
Natural light and wood features connect the existing living area to the addition.
From the main room, passageways lead to the bedroom and bathroom.
Within the largest of the three buildings is an open-plan living area and bedroom that’s separated by a bathroom and utility area.
Sutherland opened the second story and converted it into a loft, which matches the ample seating below.
Original wood features mix with airy daybeds at the front of the property.
Expansive windows have been installed to flood the house with sunlight and capture sweeping views of the park outside.
The design choices showcase the entry's grand scale and generous proportions.
Upon entering the house, one immediately sees right through to the rear garden from the main corridor.
The eco-friendly home is equipped with rainwater harvesting, hydronic heating, and a compost and vegetable garden.
Sustainable features include locally and sustainably harvested Victorian hardwood with low VOC finishes and formaldehyde-free plywood.
WARC Studio founder Andrew Wilson came up with a design solution that would open up the interiors to the garden and pool, but still protect the home from the harsh afternoon sun from the west.
The floor in which the living and dining rooms are located on is made of reclaimed wood. The space takes on a midcentury vibe and has been furnished with pieces from Brazilian designers from the 1950s and 60s, such as Jorge Zalszupin and Sergio Rodrigues.
A cozy family room has been created off the kitchen, and includes a custom built-in breakfast nook and sofa.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.