71 Living Room Light Hardwood Floors Sectional Sofa Design Photos And Ideas

“We were keen to approach this project with a minimal aesthetic to amplify the brutalist architecture of the Barbican Estate,” explains the firm.
With a budget of £10,400 (approximately $13,000), Intervention Architecture transformed a tiny apartment into a minimalist studio. The firm worked with a cabinetmaker to design a custom unit and centerpiece for the space.
A built-in couch defines the living room and provides plenty of seating for the family.
Earth tones adorn the living room, which is anchored by a Sisal rug from ABC Carpet. A low-slung Dune sofa from Poliform is an invitation to lounge.
Douglas fir floors and cedar wall and ceiling panelling create a warm atmosphere in the living room.
An expansive glass door trimmed in vertical grain fir opens the interior to the refreshed deck. The designers made sure to keep the frame around the doors thin, in order to capture views and convey the minimal detailing of the original midcentury home. “All those details that go into keeping that eastern window wall as open and permeable as possible kept the essence of the original house, increased the indoor/outdoor connection, and retained that character that we and the owners had responded to in the house,” says Griesmeyer.
Now, the furniture grouping comfortably occupies the living room. A sectional from Gus Modern sits with a custom steel coffee table and a Paulistano armchair.
"The balcony is kept at the same height as the interior floor and built with similar materials and colors to extend the interior space," says the firm. "Additionally, the interior floor looks like a part of the balcony, thereby erasing the interior–exterior boundary. This design provides residents the feeling of living in nature even though they are actually living in a skyscraper."
"The curve at the ceiling blurs the boundary between roofs and wall," says the firm.
Thirteen windows in the apartment help maximize the fantastic views. The seating—including a sectional from West Elm and daybed from BoConcept—is now complemented by a fireplace specified by the firm.
Add/Subtract House by Matt Fajkus Architecture | Photo by Charles Davis Smith
Add/Subtract House by Matt Fajkus Architecture | Photo by Charles Davis Smith
The textiles and furniture selected for the family room in particular echo the feeling of casual comfort, with wood shelving continuing from the kitchen and low, informal couches.
The torqued steel showcase wall provides a backdrop to the living and dining spaces and adds a rounded dimension to the otherwise linear forms.
A large great room is framed by exposed structural beams and large picture windows providing the first glimpse of the home's picturesque view overlooking the 'Valley of the Moon.'
The sunken living room is filled with light and leafy greenery.
A collection of artful furnishings rounds out the scheme in Loft Ninho. The cool gray Saccaro sofa and rug by Domdaqui Tapetes balance out the wood tones, while a spectrum of green accents, starting with the mint trim, bring welcome pops of contrast.
Family room with yellow Wink chair, navy rug and custom sectional.
Living room with tone-on-tone navy walls and sofa.
Living Room with tone-on-tone navy walls and and accent chairs upholstered in Hermes fabric.
The living area features a classic, black-and-white palette, including Ziggy Nesting Tables from Guest House.
The abundance of natural light drifting in from above is enhanced in the first-floor communal areas, where the architects integrated an 11-foot-long, floor-to-ceiling window wall along the full length of the house.
At the bottom of the 34-foot light well sits an airy, open stage, which is a beloved spot for the family of musicians. “While the stage easily acts as a place for performance—from hosting a jam session to children’s impromptu concerts, it can also double as a seating area for the living room,” notes co-founder of Acre Architects Stephen Kopp. “We were part of a lecture that the client gave from the living room, and it really felt like an intimate fireside chat.”
The high-ceilinged living space is designed for comfortable entertaining and features light wood paneling, a marble-framed fireplace, and an elegant bar off to the side.
The common area in this penthouse by Studio RHE boasts a digital cube ceiling, stunning views, and an immense book collection by the bar.
Alpine Noir by Casework
The loft presents oversized windows at the two extreme ends of the long and narrow floor plan, as is typical of the proportions of SoHo's loft buildings. Wide plank oak flooring runs the nearly 100' length of the loft, and was sealed with a European oil finish to match the hues of the client's cherished cat, Andrew Wintour.
With the Kirio system, Dave can control the lights from anywhere using his mobile phone. “I’m learning to use the app, but normally I just manually override it,” he admits. The priority of the project (and the budget) was performance. Dave saved money with furnishings from major retailers, which he paired with select custom pieces, like a side table by the architecture firm, and souvenirs from his travels.
The settings for the Haiku Senseme fan by Big Ass Solutions can be adjusted via an app.
The main room is conceived as a series of revolving scenes, bracketed by cabinets and a wall of FilzFelt, layered in panels to dampen sound.
Graham Hill, a sustainability advocate whose TED talks have delved into the benefits of living small, put his own lessons into practice at his 350-square-foot apartment, which he shares with his partner and two dogs. Quick transitions, like drawing the FilzFelt curtain, convert the living space into a bedroom.
The blue cabinets of the kitchen run through into the living area with a softer natural oak top tying the room together. A modular sofa can be moved in different configurations.
When open, corner windows in the main living area allow for a semi-outdoor transformation during summer months.
Interior View
Reclaimed Walnut and View to Stairway Skylight
Matali Crasset’s Lanterne suspension fixture in the spruce-paneled stairwell was originally created for a French cathedral.
The living area features a custom-made sectional with a tinted-larch frame set alongside a vintage John Dickinson side table; the yak sculpture is by Gunnar Nylund.
Pine chairs designed by Axel Einar Hjorth in the 1930’s flank ceramist Armelle Benoit’s stoneware fireplace with enameled hood.
Pine chairs designed by Axel Einar Hjorth in the 1930’s flank ceramist Armelle Benoit’s stoneware fireplace with enameled hood.
When a Manhattan family approached Frame Design Lab to create a more private master bedroom, they imagined the firm would simply rework a few closet walls. Instead, partners Nina Cook John and Anne-Marie Singer proposed a bold plan to divide the space by adding a 60-square-foot unit in the middle of the floor plan to reorganize the flow.
Haven of Reflection | Olson Kundig
In the living room, a vintage Paul McCobb sofa, a Gio Ponti side table, and an Eames lounge echo the home’s midcentury architecture—as does the thrifted red Florence Knoll Parallel Bar sofa that lends the room a shot of color.
A painting by Karl Benjamin hangs in the dining area beyond. The living room features a Noguchi Rudder table and artwork by Tony DeLap.
Set high in Crestwood Hills, Richard Neutra’s 1956 Adler House underwent a faithful restoration by Tyler and Margaret Lemkin. Using archival photos by Julius Shulman as a guide, they set out to refresh as many original details as possible, such as a built-in bench.
Chicago, Illinois
Dwell Magazine : September / October 2017
In addition to the triplex’s first-floor movie room, there is a rooftop theater with a miniature golf course. A custom sofa and ottomans are upholstered in felted wool by Maharam.
In the dining area, a custom table by interior designer Elizabeth Bolognino is surrounded by Spoleto chairs by Knoll.
The sofa is a Karlstad sectional from Ikea. The 1,400-square-foot home contains a master bedroom and two guest rooms.
In the living room, a Vipp table lamp rests on a Hockney sofa by Eero Koivisto for David Design.
-
Gothenburg, Sweden
Dwell Magazine : September / October 2017
Living room opening out onto rear garden

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.