223 Living Room Light Hardwood Floors Sectional Design Photos And Ideas - Page 2

The double-height living room is open and airy thanks to an expansive wall of windows.
Gold poufs in the living area are among the home's post-renovation accents.
A stone fireplace adds warmth to the large living area.
A Dellarobia Sectional offers comfy seating in the casual living room with a coffee table by Buka Design + Hardwoods.
The living area features a classic, black-and-white palette, including Ziggy Nesting Tables from Guest House.
The abundance of natural light drifting in from above is enhanced in the first-floor communal areas, where the architects integrated an 11-foot-long, floor-to-ceiling window wall along the full length of the house.
At the bottom of the 34-foot light well sits an airy, open stage, which is a beloved spot for the family of musicians. “While the stage easily acts as a place for performance—from hosting a jam session to children’s impromptu concerts, it can also double as a seating area for the living room,” notes co-founder of Acre Architects Stephen Kopp. “We were part of a lecture that the client gave from the living room, and it really felt like an intimate fireside chat.”
Sliding glass doors open to a private rear garden for indoor/outdoor entertaining during the warmer months.
The open-plan great room is bright and airy, with a modern feel that nods to the home's midcentury roots.
Light wood flooring warms the interior. A Baccarat chandelier hanging over the dining table adds a bit of sparkling star quality.
The high-ceilinged living space is designed for comfortable entertaining and features light wood paneling, a marble-framed fireplace, and an elegant bar off to the side.
Kimpton Rowan Palm Springs Hotel in Palm Springs, California
The Rush House at Sea Ranch followed the typical material palette of wood and glass; windows were located specifically so that they took advantage of views of the water and the surrounding landscape.
The common area in this penthouse by Studio RHE boasts a digital cube ceiling, stunning views, and an immense book collection by the bar.
The open-plan living space is anchored by a black brick fireplace with a sleek modern profile. Muddox makes the commercial wire-cut thin bricks in ebony with liquid black added to the mortar mix. The Studio Floor Lamp is from Schoolhouse.
The living area is layered with prints and textures—including a bespoke sofa print inspired by a Dutch masterpiece from the Rijksmuseum. The herringbone rug, side table, and Matter Lamp are from Schoolhouse. The ottoman is from Pottery Barn Kids.
Alpine Noir by Casework
The sectional is from Restoration Hardware, while the rug is by BluDot.
The light-filled living area includes a Le Corbusier leather chair and a caned lounge chair. A door on the far wall opens up to a balcony space.
When the doors are shut, the sleeping areas are completely concealed.
The loft presents oversized windows at the two extreme ends of the long and narrow floor plan, as is typical of the proportions of SoHo's loft buildings. Wide plank oak flooring runs the nearly 100' length of the loft, and was sealed with a European oil finish to match the hues of the client's cherished cat, Andrew Wintour.
The living room features a sectional sofa and leather chair by Zanotta, coffee tables by Porro, a Kymo rug, and a floor lamp from Flos.
Le LAD whitewashed and preserved this stone wall to serve as a reminder of the building’s heritage.
The row of storage continues into the living area. The sofa and ceramic coffee table are both from French designer Christophe Delcourt. The gray wall lamp is from Le Corbusier and the paper lantern is by Isamu Noguchi.
With the Kirio system, Dave can control the lights from anywhere using his mobile phone. “I’m learning to use the app, but normally I just manually override it,” he admits. The priority of the project (and the budget) was performance. Dave saved money with furnishings from major retailers, which he paired with select custom pieces, like a side table by the architecture firm, and souvenirs from his travels.
An organic color scheme and natural materials echo the great outdoors.
The double height hearth divides the main living spaces from the private bedrooms.
A perfect example of a clean-lined Scandinavian home, Jurmo has an efficient floor plan with large windows and terraces that promote an indoor-outdoor lifestyle.
The settings for the Haiku Senseme fan by Big Ass Solutions can be adjusted via an app.
The main room is conceived as a series of revolving scenes, bracketed by cabinets and a wall of FilzFelt, layered in panels to dampen sound.
Graham Hill, a sustainability advocate whose TED talks have delved into the benefits of living small, put his own lessons into practice at his 350-square-foot apartment, which he shares with his partner and two dogs. Quick transitions, like drawing the FilzFelt curtain, convert the living space into a bedroom.
Walnut storage, both open and closed, frames a black-painted wall with a fireplace at its center. The wall treatment can also hide a future television. "A dark wall is a great way to keep a large screen from feeling like a big black hole on the wall," notes the firm.
An L-shaped living, dining, and kitchen area overlook the backyard via full-height, triple-paned units from European Architectural Supply. "These high-performing European windows have substantial frames that are designed to not conduct cold and are also very well-sealed," the architects add. They used Schuco AWS75 Aluminium for the large first-floor units and Schuco SI82 uPVC for the smaller second-floor units. The striking drapery is from The Shade Store.
Large living spaces embody modern comfort.  A stone clad wood-burning fireplace, lush furnishings in rich colors, soft textiles, and custom built-ins create a retreat worth staying in.
Large expanses of glazing visually connect the living room with the garden.
The roofs of both wings converge at the garden to create a continuous porch around the house.
Formerly the garage, the new living room feels bright and spacious thanks to large windows, white walls, and a vaulted ceiling.
The tongue-and-groove ceiling has been painted a crisp white, helping the interiors to encompass a bright, airy feel.
The blue cabinets of the kitchen run through into the living area with a softer natural oak top tying the room together. A modular sofa can be moved in different configurations.
“We designed a column-free interior space for the entire upper floor, indoor and outdoors, to connect the spaces. This structural approach, which includes outdoor space in the span of a roof system, is unusual. The seven sliding glazed panels at the rear and corner of the house allow it to open up onto large exterior spaces,” says McLeod.
The chimney is clad in stone, with a fireplace on each floor, and can be seen through the large skylight in this living space.
The Garden Den enjoys direct access to the backyard and is envisioned as the more casual counterpart to the main living room.
A white beamed ceiling adds structure to the open and airy living space bookended by immersive views of nature.
Modern Danish design has informed the minimalist interior, which is dressed in cozy fabrics and a muted natural palette.
The glazed door next to the wood-burning fireplace leads to the annex on the west side of the property.
The ground floor consists of a large living room, dining area, and kitchen.
When open, corner windows in the main living area allow for a semi-outdoor transformation during summer months.
A pink, sculptural staircase appears to float in the middle of the common area, demarcating the boundary between the living and dining areas, and connecting the two levels.
Interior View
We also wanted to marry the painterly piece of art behind the sectional with some new elements, so we chose accessories that would mimic the patterns and shapes in the composition. Various textures were utilized to add some organic, natural arrangements to the living space and make it feel more relaxed.
Our interior designer wanted to enhance the existing furniture and overall sophisticated aesthetic. To fuse the old elements with the new, we sourced pillows in vibrant colors pulled from the client’s daring, non-representational art. This also gave the space an element of approachable luxury, as opposed to the bare, formal look that it initially conveyed.
We also sourced two Panton Chairs, from Design Within Reach. An area rug from Tom Dixon’s collection for The Rug Company adds a sophisticated, urban edge to the design. The staircase, which is prominently positioned in the center of the living area, featured iron railings, so we created continuity by refinishing the fireplace in iron and cement.
The opening to the dining area has been increased, and the square footage added to the original footprint has allowed for a grand staircase that now connects the lower level.
Silver opened up and vaulted the ceiling, which instantly created a bright and airy, modern interior. He also centered the picture window and added sliding doors that lead out to two separate outside patios.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.