775 Living Room Light Hardwood Floors Design Photos And Ideas

Living Room
Living Room
Family Room
The kitchen and living area are connected to a small sun-drenched balcony.
Floor-to-ceiling glass walls on both sides of the main living room allow sweeping views straight through the house.
The cozy, birch plywood lined interior lets in views in all weather. The simple built-in ladder leads to a discreet hatch that opens for rooftop access.
A wood-burning fireplace with a playful house-shaped surround anchors one end of the main living space.
The view from the loft space down to the living room and dining area next door.
A total of 14 windows punctuate the living room, with half of them overlooking peripheral rooms to give the cabin a house-within-a-house feel.
White-painted plaster walls and tall ceilings make the living space feel bright and airy.
A giant wall of glass connects the living spaces with the outdoors. The double-glazed, low-e windows are thermally broken with black-powder coated frames.
The rooms evoke a feeling of the Old West, thanks to an earthy color palette, wainscoting, and brass accents.
The apartment opens up to a small terrace through glazed doors.
The team demolished the existing internal walls to open up the interiors and create a single, large living and dining area.
With fresh white walls, larch parquet flooring, and a sleek black fireplace, the apartment now radiates an open, airy environment. A beautiful pink staircase appears to float in the middle of the common area, demarcating the boundary between the living and dining spaces.
A pink, sculptural staircase appears to float in the middle of the common area, demarcating the boundary between the living and dining areas, and connecting the two levels.
In the main living space, brightly colored furnishings—including an iconic womb chair and a sofa from Ligne Roset—create a playful interior space for lounging. A laminated glass floor allows light to pass further between the various levels.
In the living area, six large windows on the west-facing wall look out toward the streets of SoHo.
The large pendant lamp was designed by Arik Levy for Vibia, and the TamTam floor lamp was designed by Fabien Dumas for Marset.
The living room features two sofas by Patricia Urquiola designed for Kettal and a Polder sofa by Hella Jongerius for Vitra. The Slow Chairs were designed by the Bouroullec brothers for Vitra.
The interiors are a mix of vibrant wallpapers that create murals to provide color and design, geometrically patterned Mexican tiles and designer furniture.
A wood-burning fireplace anchors the living room in the bungalow.
Interior View
We also wanted to marry the painterly piece of art behind the sectional with some new elements, so we chose accessories that would mimic the patterns and shapes in the composition. Various textures were utilized to add some organic, natural arrangements to the living space and make it feel more relaxed.
Our interior designer wanted to enhance the existing furniture and overall sophisticated aesthetic. To fuse the old elements with the new, we sourced pillows in vibrant colors pulled from the client’s daring, non-representational art. This also gave the space an element of approachable luxury, as opposed to the bare, formal look that it initially conveyed.
View from Living Room to Dining Room
We also sourced two Panton Chairs, from Design Within Reach. An area rug from Tom Dixon’s collection for The Rug Company adds a sophisticated, urban edge to the design. The staircase, which is prominently positioned in the center of the living area, featured iron railings, so we created continuity by refinishing the fireplace in iron and cement.
The sofa had to be large and deep enough that the couple and their dog could lay back, watch TV and enjoy the space. So, we had a sectional custom made and upholstered in a heavy duty Kravet fabric.
The family wanted a house that felt like a traditional bungalow. The architects achieved this by creating a low opening at the rear terrace, with low pivot and sliding doors opening through the house and framing the ocean view beyond.
“We designed a column-free interior space for the entire upper floor, indoor and outdoors, to connect the spaces. This structural approach, which includes outdoor space in the span of a roof system, is unusual. The seven sliding glazed panels at the rear and corner of the house allow it to open up onto large exterior spaces,” says McLeod.
The living room also features floor-to-ceiling windows, an original marble mantle, as well as a wood-burning fireplace.
Wraparound windows and sliding glass doors lead to the mahogany deck, giving the home a strong sense of indoor/outdoor living.
Upon entering the house, one immediately sees right through to the rear garden from the main corridor.
Oak floors, neutral furnishings, and an area rug by Han Feng for Tai Ping warm the office, as does the view of surrounding treetops. “You really feel as if you’re in the canopy,” says architect Takashi Yanai. A vintage Louis Vuitton trunk serves as a coffee table.
The eco-friendly home is equipped with rainwater harvesting, hydronic heating, and a compost and vegetable garden.
Sustainable features include locally and sustainably harvested Victorian hardwood with low VOC finishes and formaldehyde-free plywood.
The owners asked for new common spaces with improved connectivity to the back garden and swimming pool.
WARC Studio founder Andrew Wilson came up with a design solution that would open up the interiors to the garden and pool, but still protect the home from the harsh afternoon sun from the west.
The fully glazed living pavilion embraces views of the forest and pond, and enjoys access to a yard, patio, screened porch, and deck on three sides.
The tall white-painted ceiling and walls give the light-filled living room a bright and airy vibe.
A look inside the glazed entry facing the living pavilion.
The opening to the dining area has been increased, and the square footage added to the original footprint has allowed for a grand staircase that now connects the lower level.
Silver opened up and vaulted the ceiling, which instantly created a bright and airy, modern interior. He also centered the picture window and added sliding doors that lead out to two separate outside patios.
White shelving blends in seamlessly with the crisp, white walls.
The home's original structure can be viewed through the glass panels of the new unit.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.