52 Living Room Concrete Floors Rug Floors Table Design Photos And Ideas

What was once a poorly planned floor plan has transformed into open, brightly lit living spaces at the hub of the home.
Sprawling across 2,098 square feet, the historic home features an open floor plan with the living room, kitchen, and dining area all seamlessly connected.
The home's main living space consists of a classic open floor plan, with beautiful exposed-beam ceilings.
Originally built in 1949 by Richard Neutra, Alexander Ban, and Josef Van Der Kar, the Millard Kaufman Residence is located in the Hollywood Hills of Los Angeles, California.
Architect Rebal Knayzeh's favorite detail is "the flush door which aligns perfectly with the 'window' in the room, and the door to the apartment. Making sure that this object-interface remains self-contained without any hardware sticking out was important."
The living room features a red concrete floor and warm Philippine mahogany furniture designed by Wright.
Living, dining, and kitchen spaces flow into one another in the soaring great room. Here, the Sacramento firm placed new, polished concrete slabs over the original ones to alleviate unsightly cracks.
A view inside the cantilevered great room that terminates with a double-sided fireplace.
Alchemy Builders installed the roof and windows using traditional materials and building methods.
A Zuo Tanner floor lamp in matte black over a Verona Home Promesa Danish wood accent table melds the dining space with the living area.
The To Be One and Lean On Me floor lamps in the lounge area are by OKHA.
A relaxing spot near the window in the communal lounge.
The Nate's communal lounge and kitchen.
A concrete masonry wall divides the dining area from the living room. As in Jon's house, walls of glass open up the living spaces to the millpond.
Rows of globe lights featured throughout the rooms cast light in all directions—including up at the ceiling.
A few steps lead up to the dining room area.
Retractable walls allow the interior to fluidly merge with its natural surroundings. Per the architects: "While trying to always maintain the relationship between built and wild, the indoors opens completely to allow the breeze and the red sunset light to inundate the space."
The double height glazed living spaces allows for plentiful day-lighting and unobstructed views to the surrounding landscape.
The renovation opened the kitchen to the living space and added an island for increased prep and storage space.
The dining table and chairs were designed by Tim Sharpe.
Located in Portola Valley, California, this renovation of a William Wurster Ranch house began with a study of the home’s history. Inspired by original photos of the 1950s home, the renovation refreshed its significant architectural past without detracting from its Wurster essence.
An entrance lounge and concealed laundry are located on the entrance level, where there is also a small lounge area with books.
Simple wood and brick contrast the industrial character of the concrete and steel, while also serving as sound dampeners.
A non-load bearing window wall—a characteristic feature of Usonian houses—dominates the living room.
A light gray sofa sits in the living lounge.
The front of the wall that separates the kitchen from this playroom is a chalkboard where the couple’s son can play and draw.
The open-plan living, dining, and kitchen spaces are located on the ground floor.
Pocket-sliding glass doors offer seamless connection to the outdoors.
The ceiling beams have been left exposed to create a stark contrast with the black framing.
Seen at night, the sumptuous living area features modern furnishings and a long wood-burning fireplace.
Faced with a giant wall of glass, the new concrete extension houses an open-plan living area, dining room and kitchen.
The view out to the garden.
The living room is furnished with low-lying timber furniture from studios like Ronan & Erwan Bourollec and Liceu de Artes e Ofícios.
The living spaces are orientated to the north, while the bedrooms have been placed in the south of the home.
Cradle-to-cradle certified carpet from the Shaw Group adds a warm layer in the living room.
The hotel is furnished with rattan furniture made in Sarchí, a Costa Rican town famous for crafts.
A hanging rattan chair and Acapulco chairs add a breezy, laid-back vibe to the lounge.
Climbing vines form a green wall and ceiling in the communal lounge area, providing some privacy without disturbing the natural setting.
Faulkner employed a strategic use of concrete, steel, wood, and glass to avoid “dating” the property.
The front great room is intentionally public; the furniture-like wall (inspired by Mies’ Farnsworth house) creates privacy for all other rooms—even with no window coverings. No rooms have interior walls that connect with the outer perimeter of the house, echoing a design element of our 1958 E. Stewart Williams house in Palm Springs, CA.
Perched on a hillside in San Rafael in Marin County just north of San Francisco, the Harrison House was designed by Beverley David Thorne in 1963. The midcentury home includes three bedrooms, two bathrooms, and stunning views of the San Rafael Valley. It also boasts modern updates, contemporary furnishings, and a vast collection of artwork.
Trout Lake | Olson Kundig
Australian practice MUSK Architecture Studio maximized the units of Coppin Street Apartment with flexible floor plans and large sliding doors that expose of reveal some of the bedrooms.
The Dune House is a RIBA Award-winning home created through Living Architecture, a UK-based organization that commissions world-class architects to build holiday rental homes with an overarching goal of expanding the conversation of what constitutes good design. The home, which sits nestled among coastal dunes just steps from the sea, was designed by Jarmund/Vigsnæs Architects as a modern take on English seaside buildings. The roof—constructed to echo the style of local dwellings—features orange steel alloy, which reflects the changing colors of the surrounding landscape. The interior is flanked by banks of windows that overlook the sea and sky for a serene and immersive experience.
Jay and Jaclyn Lieber worked with Erla Dögg Ingjaldsdóttir and Tryggvi Thorsteinsson of Minarc to design a house using the designers’ mnmMOD panels, which can be assembled with a screw gun.
Interior designer Andrea Larsson Sanchez complements the polished concrete floor, original Crittall windows, and exposed brick with contemporary furnishings and graphic textiles.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.