61 Living Room Concrete Floors Rug Floors Ottomans Design Photos And Ideas

Built with redwood, glass, red brick, and concrete, the house was originally designed by John Lautner for the Schaffer family, who used to spend time enjoying picnics under the resident oak trees. Lautner built the house horizontally around the oaks.
Resting along the crest of a volcanic crater on the little-known island of Nisyros in the Aegean Sea, Villa Nemésis marries the mystique of ancient Greece with modern design.
Jimmy Brower and Damien Merino are a creative couple with an entrepreneurial mindset—and they created a sun-soaked sanctuary on the Oakland/Emeryville border that’s characterized by lush plant life, quiet nooks, and handmade art and decor.
Douglas fir beams, some of which were salvaged from the original home that sat on the property, run in perpendicular lines overhead. Certain sections of the ceiling are exposed, while others are covered in drywall. For flooring, the residents, who have two young children, selected durable polished concrete. The Sven Charme sofa is by Article and the teak bureau is vintage.
It’s hard to believe, but this trendy stay was purchased by Kathrin and Brian Smirke at a tax auction for $7,000. While it sounds like a great deal, the 1957 property was abandoned—and it needed to be stripped to the studs and completely rebuilt. The DIY interiors now are teeming with photo opps—from stylish vignettes to an outdoor tub constructed from a water trough.
Once barrels were manufactured here for a London brewery. Now a bright, modern home exists, transformed by Chris Dyson Architects. The basement was expanded, and the mezzanine floor removed to create a triple-height living space. A living wall designed by Scotscape in the dining area, roof terrace, and outdoor shower connect tenants to the outdoors.
Linda Hutchins and John Montague hired Works Partnership Architecture to turn a former Portland, Oregon, warehouse and auto repair shop into a versatile live/work space.
Having recently been treated to a thoughtful renovation, the reimagined 1961 midcentury offers residents and guests sophisticated balance, as well as a distinct modern allure.
Sprawling across 2,098 square feet, the historic home features an open floor plan with the living room, kitchen, and dining area all seamlessly connected.
Originally built in 1949 by Richard Neutra, Alexander Ban, and Josef Van Der Kar, the Millard Kaufman Residence is located in the Hollywood Hills of Los Angeles, California.
Edgeland House, built on a cliff-top lot in Austin by architect Thomas Bercy for lawyer and writer Chris Brown, is topped by a living roof that helps it blend into the landscape. The concrete, steel, and glass house is divided into two distinct public and private halves.
The furniture, lighting, carpet, and curtains were provided by The Modern in Amsterdam, a partner of Ibiza Interiors and The Nieuw.
Sunlight floods the rear of the house through large site-glazed windows. In the living area, the nine-foot ceiling has a grasscloth-covered raised inset.
A fireplace serves as a boundary between the indoor and outdoor areas.
Martin and Katz plastered over the stucco finish of the fireplace wall with soft gray Venetian plaster.
The upper floor wraps the main living space below, allowing for picturesque views from both levels of the home. Coffee bean tables by Holly Hunt sit atop a silk Tai Ping rust carpet, adjacent to a custom Living Divani Sofa.
The double height glazed living spaces allows for plentiful day-lighting and unobstructed views to the surrounding landscape.
Formerly the site of a French polishing company in the 20th century, this building in Clerkenwell, London, was converted by Chris Dyson Architects in 2015 into a residence with an expanded basement and triple-height living space that allows a dramatic feature staircase to take center stage.
Sliding doors connect the space with the outdoors.
Laurier Blanc acrylic glass Hekla Side Table & Stool, embedded with burnt wood truck, with accents of resin, compliments the Taylor Forest club chair, beneath the Amir Zaki waterfall photograph.
The lower level features a bonus family room with a wall of built-in media cabinetry.
The dining table and chairs were designed by Tim Sharpe.
An additional sitting area.
Traditional three-coat stucco was used for the interior walls. Furnishings are from Scott and Cooner and Urbanspace Interiors.
The next level holds a living/dining area with a powder room and entertainment area.
An entrance lounge and concealed laundry are located on the entrance level, where there is also a small lounge area with books.
Custom wood millwork, polished concrete floors, and some exposed concrete were used for the interiors.
In contrast to the bright interior colors that originally dressed the home in the 1950s, the Bergren Residence now has a more restrained and subdued appearance that highlights the material palette.
Rich, barn-like wooden beams punctuate the sleek, airy interiors, adding texture and character. Pops of color from the bright pink sofas, combined with the hand-knotted rugs, add a sense of luxury to the polished concrete floors.
A non-load bearing window wall—a characteristic feature of Usonian houses—dominates the living room.
Here, you can see the spatial interplay of private and public rooms across the plan from the main bathroom through the pavilion to the landscaped setting beyond.
The concrete creates thermal mass in the home, and the large widows provide cross ventilation when opened. Together, these elements help keep the interior spaces cool and comfortable throughout the year.
The ceiling beams have been left exposed to create a stark contrast with the black framing.
The new addition had to flow seamlessly into the more traditional spaces of the home.
"We are able to...take full advantage of the northern orientation, introducing passive solar design techniques, which allows the design to maximize its thermal efficiency," says MODO founder Michael Ong.
Thirty-foot ceilings feature skylights for increased natural lighting. The walls are paneled in larch and provide concert-hall quality acoustics, and the floors are a polished black concrete.
A wall of windows frames the spectacular view of the lake and imparts a dynamic sense of place throughout the open-plan living area.
A cozy corner of the living room has access to a south-facing outdoor area where the family enjoys dinner on warm summer days.
The starbust cedar wall was constructed by local carpenter Nathan Mcconnell.
Neutral furnishings and gray floors don't distract from the views.
Full-height glazing and continuous material use allow spaces to flow freely from one to the other, and from inside to outside.
Rooms don't come with televisions to encourage guests to disconnect (but don't worry—there's Wi-Fi). Pool Suites come with a private plunge pool.
The mezzanine level
The clients intend to retire to the house. They asked that rooms be constructed flexibly on a non-domestic scale. This one, with an Eames lounge and floor-to-ceiling glass windows, frames a serene mountain vista like a painting.
The interior of the space is filled with natural light thanks to the vaulted ceiling. The owner's work space resides in an upper loft, a volume highlighted by salvaged wood panels.
Australian practice MUSK Architecture Studio maximized the units of Coppin Street Apartment with flexible floor plans and large sliding doors that expose of reveal some of the bedrooms.
In the open living-dining area, a sofa by Antonio Citterio joins a Metropolitan chair and ottoman, all from B&B Italia. A Big Bang fixture from Foscarini hangs above the dining room table, designed by Feldman and surrounded by chairs from Ligne Roset.
White walls and concrete floors define the ground level, where a Bend sectional and Metropolitan chair by B&B Italia, an Arper pouf, Bella coffee tables by HAY, and a Peace Industry rug furnish the main living area.
Jay and Jaclyn Lieber worked with Erla Dögg Ingjaldsdóttir and Tryggvi Thorsteinsson of Minarc to design a house using the designers’ mnmMOD panels, which can be assembled with a screw gun.
Interior designer Andrea Larsson Sanchez complements the polished concrete floor, original Crittall windows, and exposed brick with contemporary furnishings and graphic textiles.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.