42 Living Room Concrete Floors Rug Floors Standard Layout Fireplace Design Photos And Ideas

Having recently been treated to a thoughtful renovation, the reimagined 1961 midcentury offers residents and guests sophisticated balance, as well as a distinct modern allure.
Encircled by expansive windows, the living area embraces crisp breezes and warm natural light.
Originally built in 1949 by Richard Neutra, Alexander Ban, and Josef Van Der Kar, the Millard Kaufman Residence is located in the Hollywood Hills of Los Angeles, California.
In addition to a wet bar and laundry room, the downstairs has a large, open space—once known as the children's living room—with a wood-burning fireplace and direct access to the grounds and pool.
Other classic midcentury features include full-height glazing and the tongue-and-groove ceiling, painted white to add to the space's bright and airy feel.
The open-plan living space is anchored by a brick-inlay fireplace, typical of Eichler homes.
White marble and concrete floors give the fireplace at OKC Modern an industrial edge. The modern home by Butzer Architects and Urbanism is striking yet intimate.
The updated living room is in keeping with the architect's original vision.
Martin and Katz plastered over the stucco finish of the fireplace wall with soft gray Venetian plaster.
Rows of globe lights featured throughout the rooms cast light in all directions—including up at the ceiling.
A few steps lead up to the dining room area.
The elegant space is anchored by a brick, wood-burning fireplace.
While the window openings in this cozy corner are the same as before, the architects tweaked the frames. They said: "The layout of the windows was flipped so that the horizontal division was rail height rather than obstructing sightlines when standing."
By removing walls, inserting new windows, and utilizing a lighter color palette, this historic home has been treated to a modern new look.
The polished concrete floors add a sophisticated touch.
The living room flows into the dining room and the kitchen for easy entertaining.
The elegant, modernist-inspired living space boasts vintage Barcelona chairs and a Cassina sectional. The French doors lead out to the courtyard.
A three-dimensional bronze work of art by Denver–based Yoshitomo Saito hangs above the fireplace. From afar, it appears to be inspired by the surrounding bird sanctuary; however, up close, it resembles leaves. The wood-paneled ceiling and the wood columns are both original features.
The influence of the beach is echoed in the living room's sandy, stucco masonry. A wall of windows brings a sense of the outside in.
Located in Portola Valley, California, this renovation of a William Wurster Ranch house began with a study of the home’s history. Inspired by original photos of the 1950s home, the renovation refreshed its significant architectural past without detracting from its Wurster essence.
This angle shows the open-plan layout, as well as the living space that blends into the dining area. The exposed wood tongue-in-groove ceilings have been preserved, while additional lighting has been added.
Extensive glazing and a strong wood-burning fireplace define the living room.
Rich, barn-like wooden beams punctuate the sleek, airy interiors, adding texture and character. Pops of color from the bright pink sofas, combined with the hand-knotted rugs, add a sense of luxury to the polished concrete floors.
are counterbalanced by pared-down concrete flooring and exposed bulbs. In the living area (below), a Tolomeo lamp from Artemide sits near two Longreach sofas from Thonet. A slatted cedar balustrade stretches to the ceiling of the voluminous parlor.
Concrete, which reflects the color of the surrounding dunes, serves as a coherent binding material that connects all the interior spaces.
Thanks to cleverly designed built-in storage systems, clutter is neatly concealed throughout.
What can't be obviously ascertained from this sleek reading chair? How the Northern sunlight warms the concrete slab floor in winter to help maintain a consistent internal temperature, "regularly achieving 25 degrees Celsius without heating in winter," said the architects. "It was important to create a space where the occupants could enjoy the summer warmth, as well as remaining at ease during the cold Ballarat winters."
In the living room, the horizontal lines of the timber beams at the ceiling echo the bespoke cabinetry that surrounds the gas fireplace. The dining room pendant is the Gubi Semi Pendant.
In the main living areas, two vertical veils divide the high, inclined ceilings, and also serve as partitions for the kitchen, dining room, and living room without completely separating the volumes. The living room is also connected to an outdoor gazebo.
Neutral furnishings and gray floors don't distract from the views.
The spacious open living/dining room has an original wood burning fireplace.
The property has a soaring sense of space thanks to the vaulted ceilings.
Perched on a hillside in San Rafael in Marin County just north of San Francisco, the Harrison House was designed by Beverley David Thorne in 1963. The midcentury home includes three bedrooms, two bathrooms, and stunning views of the San Rafael Valley. It also boasts modern updates, contemporary furnishings, and a vast collection of artwork.
The remodeled kitchen offers views of the San Rafael countryside and its surrounding valley. The right wing of the house is called the "Executive's Quarters" and includes three bedrooms and an office space, all of which have sliding glass doors that lead to a 800-square-foot deck. Just a 25 drive from the Golden Gate Bridge, the home is walking distance to McNears Beach Park and the Peacock Gap Golf Club.
The discreet fireplace in this Belgium home blends in with the wall-mounted television, Low Pad chair by Jasper Morrison for Cappellini sits near the fireplace, and the brass-and-steel coffee table was designed by Poorter and Holdrinet in the cozy living room.
The Dune House is a RIBA Award-winning home created through Living Architecture, a UK-based organization that commissions world-class architects to build holiday rental homes with an overarching goal of expanding the conversation of what constitutes good design. The home, which sits nestled among coastal dunes just steps from the sea, was designed by Jarmund/Vigsnæs Architects as a modern take on English seaside buildings. The roof—constructed to echo the style of local dwellings—features orange steel alloy, which reflects the changing colors of the surrounding landscape. The interior is flanked by banks of windows that overlook the sea and sky for a serene and immersive experience.
A Nelson sofa sits on a handmade Persian Mahi rug in the living room.
For the living room of their house in Genk, Belgium, Michaël Verheyden and Saartje Vereecke mixed furnishings of their own design with classic pieces. Their G55 sling chair and Michel Ducaroy’s Togo sofa for Ligne Roset are both clad in black leather.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.